10. května 2016

Blíží se volby...

Ad LN 9. 5.: Zvyšme lékařům platy...

Zvedneme platy, snížíme ceny, zrušíme nezaměstnanost. Tak nějak by se dala nazvat snaha Sobotkovy vlády z posledních týdnů. Naposledy se usnesla, že zvýší platy ve zdravotnictví o 10 procent. Všem lékařům a sestrám bez rozdílu. Ve všech nemocnicích. Nic proti tomu. Některým kolegům bych přidal klidně i 100 procent, jiným ale nic. Vím, o čem mluvím. Naposledy minulý týden jsem sloužil 64 hodin v kuse na jedné okresní interně.

Nevidím jediný důvod, proč by všichni lékaři měli brát stejně. Neurochirurg stejně jako hygienik? Berou snad stejně všichni informatici, analytici, instalatéři, horníci nebo účetní? Bez ohledu na to, kdo jak pracuje a jak se firmě daří? A co soukromí lékaři – také jim vláda přidá? A také jim nařídí, kolik mají jimi zaměstnaní lékaři a sestry brát, bez ohledu na to, zda jde o praktického lékaře, nebo kardiologa?

Těch otázek už bylo dost. Mají jen ilustrovat absurdní pojetí vládní péče o výši platů. Příště třeba vláda zavede jednotné ceny rohlíků a zakáže nezaměstnanost. Inu, blíží se volby a bude se rozdávat. Navíc na dluh z kapes všech těch, kteří platí daně. Je to o mnoho snazší než dát zdravotnictví jasná pravidla a mantinely, zreformovat sazebník, ucpat díry a nechat na nemocnicích a soukromých lékařích, ať platí své zaměstnance spravedlivě dle svých možností. Tak, jak je to v jiných oborech. Zdravotnictví není úřad a doufám, že se jím nestane. Ale jak to vysvětlit vládě, jejíž předseda nikdy do žádné práce nechodil.

Komentář vyšel v Lidových novinách.
MUDr. Petr Zimmermann

expert ODS pro zdravotnictví