5. května 2016

Dobrotrusové utržení ze řetězu

Komentování zákazů kouření – a vůbec zákazů všeho druhu – je parketa senátora Jaroslava Kubery. Že se mu návrh zákona nelíbí, je jasné.

Je v nově navrhovaném protikuřáckém zákoně něco dobrého?

Vůbec nic. Navíc je tam přes 200 návrhů na změny, takže to bude neuvěřitelná bramboračka. Ale to dneska není nic zvláštního.

Je současné znění zákona lepší?

Současný platný zákon je ten nejmodernější, jaký si člověk může představit. Protože umožňuje všem to, co chtějí. Nekuřáci mají nekuřácké restaurace, kuřáci kuřácké. Ale to je marný, marný, marný. V novém návrhu nic racionálního není. Tyhle zákony dělají „Koniášové“.

Co je na tom zákoně nejhorší?

Dělí společnost na dvě nesmiřitelné skupiny, které ale vůbec tak nesmiřitelné nejsou. Dostávám milé maily od nekuřáků. Píšou mi: Jsem nekuřák, ale představa, že by si majitel restaurace nemohl rozhodnout, jaký bude jeho podnik, je naprosto nepřijatelná. Že chtěli zakázat i elektronické cigarety, je vrchol bláznovství.

Dá se trendu různých zákazů ve jménu zdraví, přicházejících ze Západu, nějak vzdorovat?

Nedá. Ale to je to neustálé nutkání dobrotrusů, kteří mají pocit, že je někdo nadal něčím, co my ostatní pitomci nemáme, a oni vědí všechno nejlépe. Je to šílené a nemá to konce.

Co zákon vezme nekuřákům?

Aniž to vědí, vezme jim kus svobody. To ale poznají až v budoucnosti. Dobrotrusové neznají konce. Až zakážou kouřit, přijdou na něco jiného. Včera jsem si přečetl, že každý den umřou tři Češi na rakovinu kůže. A přitom je úplně klidně posíláme do Řecka, do Tuniska. Vystavují se tomu šílenýmu ultrafialovýmu záření. Nikde žádná obrana. Říkám: Zákaz chození na slunce! Koho chytneme na slunci, bude potrestán. Kdo to má léčit? Dobrotrusové na to řeknou, že je to blbost. Ale já říkám: No to je blbost dneska, zítra vás tahle blbost napadne. Dneska se tomu smějete, zítra s tím přijdete jako s geniálním nápadem.

Jaké další dopady má navrhovaný zákon?

Na mě se obracejí podnikatelé, kteří investovali obrovské sumy podle nynějšího zákona, kde bylo předepsáno, jaké stavební úpravy musí udělat, aby mohli mít v restauraci kuřáckou i nekuřáckou část. Teď si to můžou naloupat, protože jim to zakážou úplně. Přece by stačilo oddělit kuřáckou a nekuřáckou část. Ale to ne, dobrotrusové ustoupí do předem připravených pozic a říkají, že se kouření musí zakázat kvůli zaměstnancům, kteří v kouři musí být. Za prvé nemusí a za druhé v barech skoro nenarazíte na zaměstnance nekuřáka. Strážníci budou mít strašně práce s tím, hlídat tisíce lidí, aby si náhodou nezapálili na stanici, v hospodě, kdekoli. Dopadne to jako vždycky. Bude to tak tvrdé, že nikdo nebude schopen to vymáhat. Nemáme tolik strážníků. Ale to není jenom tenhle zákon. Každý jeden nový zákon je paskvil. Noví poslanci o tom ještě vůbec nic nevědí. Je vůbec nezajímají nějaké právní, ústavní postupy. Oni prostě mají myšlenku, že tohle by se mělo. A už je vůbec nezajímá, že to má souvislost s jiným zákonem, jiným paragrafem. S tím se netrápí. A každý poslanec chce být slavný.

Nebylo by tedy legitimnější kouření zcela zilegalizovat?

Ano. Ale to oni nikdy nenavrhnou. To navrhnu já. A oni budou předmětem testu – tím se ukáže, že to nemyslí vážně. Kdyby to totiž mysleli vážně, tak by pro to museli hlasovat. Ale to oni nikdy neudělají.

(Autor: Miroslav Cvrček)

Jaroslav Kubera