27. dubna 2016

Události, komentáře: Kvóty ne, uprchlíci ano?

Do Česka dorazili první čtyři uprchlíci přijatí na základě povinných kvót. Bezpečnostní prověrkou prošlo sedm Syřanů, kteří byli v táborech v Řecku. Tři z nich pak ale řecká zařízení opustili, aby se přesídlení do ČR vyhnuli. Proč Česko na jedné straně mluví o tom, že kvóty odmítá a na straně druhé na jejich základě přijímá běžence? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro předsedu ODS Petra Fialu.

 

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout v archivu ČT24.
 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rakouský parlament zavedl jeden z nejpřísnějších azylových zákonů v Evropě. Úřadům umožňuje odmítat žadatele už na hranicích. Vídeň navíc k nelibosti Říma zvažuje stavbu plotu v Brennerském průsmyku. Zavřená je i balkánská cesta. V Řecku zůstává přes 50 tisíc běženců, mnozí nedobrovolně. 


Dana ZLATOHLÁVKOVÁ, redaktorka:

V Idomeni, na dohled makedonské hranice, úřady rozdávají letáky, které mají přesvědčovat k odchodu do jiných táborů. 


Alí, uprchlík z Pákistánu: 

Nemůžu zpátky, chci do Německa. 


Dana ZLATOHLÁVKOVÁ, redaktorka:

Zatím tak jejich improvizovaný domov rozebírá jen vítr. Nově příchozí běženci se už z ostrovů na pevninu nedostanou. Athény teď navíc obnovily navracení do Turecka podle dohody Unie s Ankarou. V hotspotu Moria na Lesbu to vyvolalo nepokoje. Přes další středomořskou trasu do Itálie od začátku roku připlulo na 25 tisíc běženců. Obava z jejich pohybu žene do sporu Řím a Vídeň. Rakouský parlament výrazně zpřísnil azylový zákon. Žadatele bude možné odmítnout už na hranicích, pokud neprokážou, že byli v sousední zemi, třeba Slovinsku nebo Itálii, pronásledováni. V Brennerském průsmyku chce navíc Rakousko kromě zpřísněných kontrol stavět i plot. 


redaktor /citace: Matteo RENZI; italský premiér, Zdroj: Reuters/:
 
„Je to bezostyšný krok proti evropským pravidlům, historii, logice i budoucnosti.“


Dana ZLATOHLÁVKOVÁ, redaktorka:

Evropa společné řešení stále hledá. Problémy s tím svým mají i na druhém konci světa. Papua-Nová Guinea zavře detenční zařízení, kam Austrálie posílala své žadatele o azyl. Podle nejvyššího soudu je taková praxe neústavní. Dana Zlatohlávková, Česká televize. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A mí první hosté Miroslav Poche, europoslanec. Dobrý večer. 


Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/:

Dobrý večer vám i divákům. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A ve spojení jsme také s Petrem Fialou, předsedou ODS. Dobrý večer i vám. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobrý večer. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane europoslanče Poche, můžu vám, nebo dovolíte, jestli vám můžu přečíst dvě věty z dnešní ČTK? Ta první zní: „Zástupci parlamentů zemí visegrádské skupiny dnes po setkání na zámku Štiřín znovu kritizovali kvóty na přerozdělování uprchlíků a způsob jejich přijetí.“ Ta druhá zní: „Česko dnes převzalo první čtyři syrské uprchlíky z Řecka podle evropských kvót.“ Jak podle vás tyto dvě zprávy jdou dohromady? 


Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/:

Velmi jednoduše, protože to jsou dvě rozdílné věci. Ty kvóty, které kritizují nejenom národní parlamenty těch čtyř zemí, ale i europoslanci těchto zemí, se týkají přemístění nebo relokace, to znamená přemístění teprve žadatelů o azyl v rámci mezinárodně-právní ochrany, kdežto ti uprchlíci nebo ti azylanté, kteří úspěšně prošli tou procedurou, tak ti jsou k nám přesídleni, a to je procedura, kterou Česká republika neodmítá. Ta vychází z našich mezinárodně-právních závazků a nejenom evropského práva a na základě tohoto přesídlení oni k nám přijeli.


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane předsedo Fialo, vy tam vidíte také to, že jsou to dvě rozdílné zprávy, které spolu vůbec nesouvisí? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ty zprávy spolu samozřejmě souvisí, protože ty kvóty jsou nesmyslné v každém případě a tady se ukazuje velmi prakticky, jak to nefunguje. Prostě ti lidé sem na základě těch kvót ani nechtějí jít. My máme sami zkušenosti i s takovými dobrovolnými kvótami, jak se to stalo třeba v případě iráckých křesťanů. Ale vlastně v celé Evropě se ukazuje, že kvóty nefungují. Podívejme se na ta čísla, kolik těch lidí bylo na základě kvót přemístěno. Je to prostě nesmyslná politika, která k ničemu nevede a Česká republika by ji měla rozhodně odmítnout. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane Poche, pak tomu tedy nerozumím. Pokud je to nesmyslná politika, proč říkáte, že ty dvě věci jsou naprosto rozdílné? 


Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/:

Jsou to dva rozdílné právní případy. Myslím, že Česká republika zcela jasně odmítá povinné přerozdělování, tu relokační politiku, kterou neustále prosazuje Evropská komise. Mě to mrzí, že Evropská komise nepřichází s jinými návrhy než právě s takzvanými povinnými kvótami. Na druhou stranu Česká republika se nebrání svým mezinárodně-právním závazkům a je ochotná přijímat některé azylanty, kteří už prošli tou azylovou procedurou a zároveň bezpečnostní prověrkou. Česká republika odmítla v posledních týdnech hned několik desítek žadatelů, kteří nebyli schopni doložit své osobní dokumenty a neprošli tou bezpečnostní prověrkou, která je velmi přísná, což je podle mého názoru správně. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane předsedo Fialo, není tohle to argument, pokud ti lidé jsou prověření, pokud víme, o koho se jedná, pokud prošli bezpečnostní prověrkou, proč je nepřijmout? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Pro mě to není argument. Vždyť se ukazuje, že ti lidé, přestože prošli bezpečnostní prověrko, tak sem vlastně nechtějí jít. Takže se bavme o tom, jestli budeme přijímat ty, kteří sem opravdu chtějí jít a za velmi přísných prověřování se o tom můžeme nakonec, o tom můžeme nakonec diskutovat, ale aby sem přicházeli lidé na základě kvót, byť dobrovolných, kteří tady nechtějí být a odejdou zase do nějaké jiné země nebo se budou vracet zpátky, to přece není možné. Viděli jsme všichni, co se děje v případě iráckých křesťanů, ale vidíme to i tady. Ze sedmi lidí tři raději utečou někam jinam, aby nemuseli do České republiky, protože chtějí do jiných zemí, kde existuje muslimská komunita, kde jsou lepší sociální systémy pro imigranty a prostě nechtějí do České republiky. Já myslím, že to všechno přece ukazuje, jak jsou ty kvóty podivné, nesmyslné a jak je hloupé na nich trvat. A Česká republika musí udělat jediné, všechny typy kvót odmítnout, protože to nikam nevede. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane europoslanče. 


Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/:

Ale já jsem to říkal již na začátku. Česká republika odmítá povinné kvóty, protože nejsou funkční, Česká republika ústy premiéra i ministra vnitra tento nástroj odmítá již více jak rok, v podstatě od prvního okamžiku, kdy s ním Evropská komise přišla, právě proto, že není možné zajistit, aby ti lidé vůbec v České republice zůstali. Česká republika na základě těch povinných kvót nepřijala žádného uprchlíka. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pojďme možná k tomuto, co teď právě říkáte. Já se omlouvám, že vám skáču do řeči, pane europoslanče, ale říkal to pan předseda Fiala. O čem tedy svědčí, že téměř polovina, jaksi čtyři nebo tři ze sedmi, se rozhodnou raději zmizet během toho procesu, aby nemuseli do České republiky vůbec přicestovat? 



Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/:

To svědčí pouze o tom, že chtějí buď do Německa, do Dánska nebo do Švédska, tam, kde je pro ně azylová politika nebo potom ta sociální azylová politika vstřícnější, kde mohou získat větší příspěvek, ať už na bydlení nebo v zaměstnanosti. Prostě pokud nebude jednotná politika migrační Evropské unie, tak potom se tohle bude vždycky dít. Evropská unie nefunguje jednotně, každý stát má svojí azylovou a imigrační politiku a potom to samozřejmě ve výsledku vede právě k tomuhle, ale nemá to nic společného s žádnými povinnými kvótami. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

I přesto trváte na tom, že ty dobrovolné kvóty jsou věc, která má smysl? 


Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/:

Dobrovolné ano. Pokud ti lidé jsou ochotni do České republiky se přesídlit, pokud splní velmi striktní bezpečnostní pravidla a pokud mají nárok na mezinárodně-právní ochranu, tak já nevidím důvod, proč by Česká republika nemohla tuto ochranu poskytnout. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane předsedo Fialo, do roku 2017 bychom mohli přijmout 2 691 dalších lidí. Má smysl a je podle vás správně, aby vláda v tom programu pokračovala? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já si myslím, že to smysl nemá, ale hlavně nepleťme si pojmy. Ty dobrovolné kvóty, to jsou kvóty, které na sebe dobrovolně Česká republika přijímá a já tvrdím, že ty nebudou fungovat stejně jako ty povinné kvóty, protože prostě ti lidé sem nechtějí jít. A mimochodem, o čem to svědčí, jste se ptal, pane redaktore. Svědčí to taky o tom, že řada z těch lidí nejsou běženci, kteří utíkají opravdu z existenčních důvodů, z důvodu ohrožení života, ale jsou to lidé, kteří jdou za lepšími sociálními, ekonomickými podmínkami. My jsme pomalu v situaci, kdy si to Evropa prostě nemůže dovolit. Takže tohle opravdu není rozumná politika a je potřeba se začít v Evropě chovat jinak. A to, co říkal pan europoslanec, že je potřeba sjednotit imigrační politiku, s tím já vůbec nesouhlasím. To jsou návrhy na sjednocení azylové politiky, s kterými přichází Evropská komise, a to jsou návrhy nebezpečné, které ve svém důsledku povedou k sjednocování sociálních systémů, a to třeba může vést i ke sjednocování daní a dalších věcí, ale to přece není něco, co by Česká republika v rámci Evropské unie měla chtít, takže odmítněme i sjednocování azylové politiky. Nikam to nepovede. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane europoslanče. 


Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/:

Na tom případě, který jste zmínil na začátku, je jasně vidět, že pokud nebude společná azylová politika, tak ten společný přístup není možné vymáhat. A já si myslím, že Evropa potřebuje společnou azylovou politiku, protože tomu problému, který tady evidentně je, není schopný žádný samostatný stát čelit, ať už je to Řecko nebo Itálie, prostě pokud nebude fungovat dohoda s Tureckem, pokud nebudou fungovat hotspoty, ke kterým se Česká republika v rámci spolupráce s Řeckem a Itálií i technicky, i lidsky hlásí, a pokud nebude úspěšná námořní operace ve Středozemí, tak ten problém nemůže vyřešit žádný individuální stát. Prostě Evropa potřebuje jednotné řešení, to je zcela evidentní. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pak mi tedy, prosím, jako laikovi vysvětlete, jak může ten jednotný azylový systém zabránit tomu, aby ti všichni, koneckonců vy jste to zmínil, pane europoslanče, ti všichni migranti chtěli na místa, jako je například Německo nebo Švédsko, které prostě mají lepší azylové systémy? A teď myslím  například benefity. 


Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/:

Ano, protože tem jednotný azylový systém, a on není, on by se měl chystat, ale Evropská komise v tomhle nefunguje příliš dobře, by měl obsahovat nejenom stejný příspěvek, ale i přístup ke vzdělání, integrační politiku, sociální, měl by mít hospodářský rozměr, to znamená, měl by to být opravdu systém a v téhle chvíli Komise nefunguje tak, jak by měla. Myslím, že čeští europoslanci jí dostatečně kritizují velmi často na plénu Evropského parlamentu, ale to nám bude trvat velmi dlouho a ten problém je palčivý a myslím, že trápí všechny kolem nás.


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane předsedo Fialo, slova o tom, že ten systém nefunguje dobře, že by se měl chystat, ale komise není úplně nebo jaksi politici v Bruselu nejsou úplně schopni ho dobře vybudovat, to pro vás musí znamenat, že v zásadě k tomu nikdy nedojde, pokud se nemýlím. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To je dobře, že k tomu nedojde. Já musím říct, že to, co tady představuje nebo co nám tady nabízí pan europoslanec, pro mě zní úplně děsivě. Přece nemůžeme přistoupit na to, aby tady byl jednotný azylový systém, kde nám bude někdo z Bruselu říkat, jak mají vypadat sociální dávky, jak má vypadat vzdělávací systém, to přece ve svém důsledku, když to domyslíme, znamená, že nám budou určovat, jaká bude výše daní a vlastně spoustu věcí, které teď jsou ještě v kompetenci národního státu. A navíc, vždyť nežijme v iluzi. Ti lidé jdou samozřejmě za dobrými sociálními systémy, ale jdou také tam, kde jsou jejich komunity, kde mohou žít mezi svými lidmi a nemusejí respektovat pravidla většinové společnosti v Evropě. To jsou všechno přece věci, které se mnohokrát už ukázaly jako špatné, tak v tom nebudeme pokračovat. Já jsem rád, že to Evropská komise třeba nebude schopna připravit, já se ale bojím, že bude, protože ty návrhy tímto směrem jdou a já bych chtěl po české vládě, aby to jednoznačně odmítla a nepřipustila ani o tom diskusi, protože to je opravdu všechno nesmysl, který nás bude jenom ohrožovat. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane europoslanče, já jsem tam viděl na vaší tváři, že na to chcete reagovat. 


Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/:

Určitě, děkuju. To znamená, že pan Fiala, on nemá žádné řešení, on jenom říká: nedělejme nic společně, pojďme to nechat na Řecku a Itálii. Ve chvíli, kdy Řecko uvolní nebo Makedonie uvolní hranici s Řeckem, tak ten val migrantů se pohrne do Evropy a my nebudeme schopni jako jednotlivý stát na to reagovat. Budeme zavírat hranice, budeme zavírat Brennerský průsmyk, budeme zavírat Podunají a stejně k nám ti lidé přijdou, protože utíkají před válkou. Pokud k tomu nepřistoupíme společně, nebudeme schopni na to reagovat, nebudeme schopni diskutovat s Tureckem o podmínkách, kdy ty ekonomické migranty bude přijímat zpátky, tak prostě to skončí velkou katastrofou. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Tohle byl pro vás argument, pane předsedo? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne, nebyl a já si skoro myslím, že pan europoslanec žije v jiné Evropě. Vždyť všechno to, co popisuje, nebo řada z těch věcí se prostě děje. Státy zavírají svoje hranice, podívejme se na Rakousko. Vytvářejí se tady řešení, která jsou mimo rámec Evropské unie. Vzpomeňme si třeba na to zavření západobalkánské cesty. To jsou všechno věci, které ukazují, že to lze řešit, že to lze řešit na úrovni národních států a spolupráci národních států a že Evropská unie v této věci selhává a ta řešení, se kterými přicházejí, jsou řešení špatná. Já nevidím žádný důvod pro to, abychom si problémy, které mají jiné země, zavlekli do České republiky. Nedělejme to. Pomožme jiným zemím, ale my sami si sem nepřivádějme migranty na základě kvót, které nám určí Brusel, protože to je úplně špatná cesta. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rakousko je, pane europoslanče, pro vás ukázka nebo ta situace, o které jsme koneckonců i mluvili tady, to znamená ten plot, Brennerský průsmyk a tak dále, to je ukázka společného řešení podle vás? 


Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/:

To není, ono společné řešení neexistuje v tuhle chvíli kromě toho tlaku Visegrádské čtveřice na uzavření té západobalkánské cesty. Ale taky uvědomme si, že minulý týden byly v Rakousku prezidentské volby, tam došlo k tomu dočasnému uzavření maďarské hranice. Ono je to všechno dáno tlakem veřejnosti, která pod dojmem takových vyjádření jako předsedy Fialy o zavlečení problémů a o vlnách migrantů, prostě po politicích chce tahle jednoduchá řešení. Zavření hranice je jednoduché řešení, ale rozhodně to není řešení, které by pomohlo. 370 metrů plotu na Brennerském průsmyku rozhodně nezastaví lidi, kteří chtějí prostě jít do Rakouska. To, tomu ani pan předseda Fiala nemůže věřit. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ale co má Rakousko dělat, když se neplní dohody, například nejsou schopny státy na vnější hranici Schengenu tu hranici chránit, tak pak není jiná cesta. A ty státy budou jednat v zájmu svých občanů, budou jednat tak, že budou hájit svoje národní zájmy a pokud to Česká republika nebude dělat a bude pořád říkat, že se máme orientovat na nějaké celoevropské řešení, tak to špatně dopadne. Celoevropské řešení přece v poslední době máme. Evropská unie se dohodla s Tureckem, je to dohoda špatná, bude znamenat ve svém důsledku bezvízový styk s Tureckem, možná otevření přístupových kapitol, to přece je taky úplně špatné řešení, ke kterému jsme dospěli mimo jiné proto, že se ten problém neřešil včas a dostatečně dobře. A teď vyčítat státu, že hledají svoje řešení, které musejí hledat v zájmu svých občanů a že se snaží domluvit mezi sebou, třeba i mimo Brusel, mně připadá hodně nerealistické a podivné. Pojďme touto cestou, je to mnohem lepší cesta než ty nápady, se kterými neustále přichází Evropská komise, a který se jeden za druhým ukazují v praxi jako špatné a nefungující. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Reakce z Bruselu pana europoslance. 


Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/:

Já považuju za úsměvné, že má 370 metrů plotu zachránit nebo vyhovět některým občanům. To je prostě hloupost a nemůže to tak být. Pokud kritizujeme nebo pan předseda je trvalým kritikem té dohody s Tureckem, tak nabídněte jiné řešení. Vy říkáte, že to řešení je, že ty lidi zaparkujeme v Řecku. To ale nemůže být dlouhodobé řešení, to prostě musíte vy sám dobře vědět. A pokud nebude fungovat dohoda s Tureckem, nepodaří se dokončit mírový proces v Sýrii a v Libyi a nebude fungovat námořní operace ve Středozemí, nebudeme ten problém řešit tam, kde vzniká, tak prostě budeme čelit neustálému tlaku migračnímu nejenom přes Egejské moře, ale i přes Středozemní a možná potom dokonce přes Černé. Vy nenabízíte řešení. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ale vždyť to není žádná pravda. My to řešení nabízíme opakovaně. Ale to, že to je jiné řešení než bruselské, se vám možná nelíbí, ale řešení to je. Samozřejmě budujme hotspoty ne na území Řecka, na území evropských států, ale třeba v Severní Africe, tak jak se začaly budovat v Turecku, uzavřeme readmisní dohody, udělejme lepší návratovou politiku, starejme se o to, abychom zastavili ten proud migrantů, protože toto už opravdu není žádné řešení, že sem přichází nelegální migranti, a pojďme dělat kroky, které skutečně pomohou vyřešit migrační krizi. Ale kvóty, bezvízový styk s Tureckem a další nápady, se kterými prostě Brusel nebo Berlín přicházejí, to opravdu žádné řešení té migrační krize není a vy, pane europoslanče, to víte stejně dobře jako já. 


 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pánové, já bych vás poprosil ještě o jednu reakci na jednu otázku a stručně poprosím, nedávno se objevily v Praze útoky na kavárny a obchody, které byly označené nálepkou HateFree. Mě by zajímalo, jak moc je podle vás tohle to, řekněme, běžný vandalismus nebo je to nebezpečná ukázka nějaké radikalizace společnosti? A začnu vámi, pane europoslanče. 


Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/:
To nejsou jenom útoky těch posledních dní a já jsem velmi rád, že dnes vláda velmi razantně odsoudila takové činy. Teď se objevily plakáty nejenom po Praze, ale myslím, že i v ostatních městech, které také nejsou úplně solidární. Těch, pravděpodobně díky té atmosféře ve společnosti bude takových věcí přibývat. Mě jenom mrzí, že někteří politici, a tím nemyslím pana předsedu Fialu, takovou atmosféru rozdmýchávají. Podle mě to vede potom k tomu, že se ty opravdové politické problémy, které musí Česká republika řešit, schovávají a potom je ta diskuse vedena jenom tímto směrem. A mě to mrzí, protože opravdu v tuhle chvíli nepovažuji migraci za ten nejpalčivější problém, který česká společnost má. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane předsedo. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Jakékoliv formy agresivity a násilí je potřeba odsoudit. Já je jednoznačně odsuzuji, tohle není forma, ve které má společnost nebo jakou má společnost diskutovat. Ale bohužel pokud budou politici, a někteří evropští politici to dělají, zametat problémy pod koberec, nebudou brát vážně obavy lidí, budeme se řídit takovými hloupostmi, jako je multikulturalismus nebo politická korektnost a budeme vytěsňovat ty problémy ven z veřejné debaty, tak se stane, že se budou objevovat radikálové, kteří na to budou taky radikálně odpovídat. Já to nechci, a proto tu debatu vedeme a budeme-li řešit a brát vážně obavy lidí a řešit je, tak se vyvarujeme i tomu, aby se společnost radikalizovala, a to je úkol všech demokratických politiků. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pánové, já vám mnohokrát děkuji za vaši účast v dnešních Událostech, komentářích, děkuju vám za odpovědi, mějte se hezky, na shledanou. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Pěkný večer. 


Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/:

Hezký večer a dobrou noc. 

prof. Petr Fiala

předseda strany