22. dubna 2016

Zkusím vysokou politiku, ale jako táta nebudu

Na dva dny přesně před pětadvaceti lety v Olomouci vznikla Občanská demokratická strana. U jejího zrodu tehdy stál dominantní Václav Klaus, který se však s ODS později rozloučil. Václav Klaus ml. do strany naopak vstoupil teprve před třemi měsíci.

V dobách, kdy váš otec zakládal ODS, jste byl studentem přírodovědecké fakulty, žil jste už tehdy politikou? 

Šel jsem 17. listopadu 1989 na Národní třídu, takže jsem politikou přiměřeně žil, ale ne nějak fatálně. Myslel jsem, že se budu věnovat svému občanskému povolání a že u nás je politiky dost. Když se však rozhodovalo o názvu strany, tak měli asi pět možností a otec to doma řešil. Tehdy jsme ještě bydleli v paneláku na pražském Proseku, byl jsem z těch, kteří plédovali pro název ODS, ať je krátký a stručný. To je asi můj podíl v této věci. 

Uvažoval jste o vstupu do ODS? 

Nechtěl jsem kvůli otci. Být jako Jiří Dienstbier ml., kterému tatínek zařídí místo v parlamentu, to mi vždycky přišlo hrozně trapné, takže jsem se snažil jít svou vlastní cestou. 

Jak na vás tehdy ODS působila? Seděly vám její názory, nebo pro vás platilo Churchillovo „kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce“? 

Kdybych vyrůstal v jiném režimu, možná bych do dvaceti trošku levičák byl, ale v tehdejší době to bylo pootočené. Takže jsem jím asi nikdy nebyl. Jako kluk na chalupě jsem ve třinácti četl Orwella a Solženicyna, v těchto věcech jsem se moc nezměnil. Spíš jsem chodil na metalové koncerty a špatně jsem se učil, to asi byla revolta mého mládí. Pak jsem se musel trochu uklidnit na vysoké, aby nebyla ostuda, když byl otec ministr. ODS jsem volil, to mi víceméně vydrželo do dneška. Jen párkrát jsem poslední dobou, když už se mi zdálo, že v ní nejsou ideje, volil Svobodné. Ale z 94 procent jsem volil ODS, takže mi ty názory asi plus minus konvenovaly. 

Teď už nemáte pochybnosti? 

Teď bych ODS samozřejmě volil, zvlášť když budu kandidovat, tak budu volit hrdě i sám sebe. 

Takže budete v příštích volbách kandidovat do parlamentu? 

Zkusím to, jestli mě nechají. 

Co vás po těch letech přivedlo do ODS? 

Dvě věci jsou důležité. Posledních patnáct let jsem měl pocit, že spousta mých vrstevníků, úspěšných lidí s normálními názory, se víceméně soustředí na svá zaměstnání nebo koníčky a hodně se odtáhli od veřejného dění – třeba někdy nešli volit, protože zrovna jeli na golf. Ono to bylo trošku jedno. Země byla bohatá, relativně stabilní, a jestli se zvolí tenhle čičmunda nebo tamten, nebyl velký rozdíl. A lidi se na to trochu vybodli. Mezitím však už stát ovládly zvláštní skupiny vzdálené názoru občanů. To byla chyba. Člověk proto má jít příkladem a sám se snažit dění ovlivňovat. Druhá věc je, že jsem poctivě pracoval a něco vydělal, takže mám relativně nezávislou pozici. Moc nechápu, když míří do politiky dvacetiletí lidé, kteří nic neumějí, nikde nepracovali a ještě se tam jdou z devadesáti procent živit. V politice by měli působit lidé, kteří za sebou mají určitou profesní kariéru a jdou tam hájit nějaké názory. 

Sám jste zmínil, že jste sympatizoval i se Svobodnými, proč tedy nyní ODS? Tedy strana, ke které je váš otec v posledních letech hodně kritický. 

Otec je kritický ke všemu a s věkem se tato vlastnost spíše utužuje, než ohlušuje. Kdybych to měl brát podle toho, tak bych nemohl nikdy dělat nic a maximálně sedět s panem Weiglem (Jiří Weigl, bývalý prezidentský kancléř – pozn. red.) tady v Institutu Václava Klause. Takže to neberu tak směrodatně. Vůči Svobodným nic nemám, já to pojímám dost ekumenicky. Nemá to být Sparta a Slavie, když jsou hodnoty podobné, tak by se tyto proudy měly spíše sdružovat než na sebe navzájem nesmyslně útočit. Když to otočím: současný prezident Zeman dokázal po revoluci totálně roztříštěnou levici, která byla v defenzivě, sjednotit a najednou tím navodil úplně jinou situaci. Pravice je teď v podobné situaci. Je roztříštěná na různé kusy a řada nových lidových hnutí přibývá. Aby se něco změnilo, je potřeba lehce ekumenický přístup, to znamená trošku to rozšířit a nebojovat mezi sebou na život a na smrt. 

Dovedete si představit, že by ODS blíž spolupracovala s TOP 09? 

Zrovna s TOP 09 nevím, myslím, že to nemá smysl, protože se nedostanou do parlamentu. Zadruhé, TOP 09 není pravicová strana, je to spíš taková sociální demokracie pro bohaté lidi – minimálně vedoucí představitelé. Já pravici beru maličko jinak, ale tím teď nemyslím spolupráci konkrétních stran, ale celého toho hnutí nebo názorů. 

To by vás Miroslav Kalousek hnal, kdyby slyšel, že se TOP 09 nedostane do parlamentu. Proč myslíte? 

Je to můj názor. Vsadím si na to ve Fortuně, ale nemusím to obhajovat do novin. 

A co ODS, ta se do parlamentu dostane? 

Určitě. Ovšem jaký bude výsledek, nevím, na to máme ještě rok. Ale myslím, že kdyby se ODS snažila a stala se víc lidovou a protestní stranou, potenciál je rozhodně velký. Lidé jsou naštvaní, i ostatní strany mají dost problém se stálostí svých voličů, třeba řada těch starosocialistických je znejistěna současnou proimigrační politikou. Potenciál k velkým změnám tady rozhodně je. 

Když mluvíte o velkých změnách a spolupráci stran, cítím z toho ambice. Máte chuť jít do vedení ODS? 

Jsem ve straně pár měsíců, takže by to bylo trochu drzé. Jako ředitel školy jsem sice trval na tom, že školu řídí ředitel a nese za to zodpovědnost, ale nemám problém s tím, že je člověk jeho zástupce nebo učitel a musí respektovat nějaké vnitřní mechanismy. 

Ale neříkejte, že nemáte ambice jít výš. Jako řadový člen budete v ODS těžko prosazovat, aby se stala protestní stranou. 

Stejně už dnes nejsem řadový člen. Neděláte přece rozhovory se všemi 25 tisíci členy ODS. Jsem loajální a racionální člověk, nechci něco vykřikovat do novin. 

Jedna lidová strana už tady je. Jak by měla vypadat ta v podání ODS? 

Být víc protestní. Mám pocit, že třeba z migrační krize, nyní velkého tématu, ODS vytěžila relativně málo. Polovina lidí to vnímá tak, že je pomalu stejná jak TOP 09 nebo ČSSD. Když vidíte, že strany, které jiné téma než migraci nemají, lezou v úhrnu k deseti procentům, je to logické. 

Takže by ODS měla převzít rétoriku Úsvitu nebo pana Okamury? 

Až tak asi ne, i když to už je slovíčkaření. Ale svoje názory má prezentovat rázněji a nebát se politické korektnosti, což lidi vnímají a myslím, že se je nepodařilo přesvědčit, že ODS hájí národní zájmy. 

Korektnost je možná předsedovi ODS Petru Fialovi vlastní. 

Určitě a pro politiku v klidných časech je to devíza. Petr Fiala je lidsky velmi slušný člověk a mám ho rád. 

Teď v neklidných časech by ale měl k sobě pustit i někoho ráznějšího? 

Nutíte mě pořád do nějakého silného prohlášení. Je otázka, jaké jsou časy. 

Pořád totiž přešlapujeme kolem. 

Vedu s vámi rozhovor a musím se s tím nějak vyrovnat. Nechci jako tříměsíční člen ODS dávat knížecí rady. 

Před těmi třemi měsíci jste se ani nechtěl vyjádřit k tomu, proč jste vstoupil do ODS. 

Měl jsem podobný důvod jako teď, proč se nechci plamenně vyjadřovat, co by ODS měla dělat jinak. Byl jsem tam první den, tak jsem nechtěl, aby to bylo entrée, jako když vyletěl Gagarin. 

Máte ale pocit, že se ODS pod Petrem Fialou změnila natolik, že se stala přijatelnou stranou, ve které chcete být? 

Ano. První významný faktor byl, že mě Petr Fiala pozval do expertního týmu ODS, který dlouhodobě znám a souhlasím s ním. Druhý byl, když z vedení ODS a ze strany odešel Jiří Pospíšil (současný europoslanec za TOP 09 – pozn. red.) a Jan Skopeček se stal předsedou středočeské ODS. Uvědomil jsem si, že nějaký posun a naděje tam je. Jako nestraníka v tom expertním týmu mě pak kamarádi tady na Praze 6, s kterými jezdíme na kolech, docela dlouho lákali, abych k nim vstoupil, tak jsem tady. 

A říkají vám i: Zkus za dva roky kandidovat na předsedu? 

Leckdo mi říká leccos. V ODS je spousta skvělých lidí, úplně nejlepší jsou možná v těch oblastech, kde ODS nikdy neslavila velké úspěchy – třeba starostové měst v jinak levicových krajích, naděje tam je. 

Proč vám vadil Jiří Pospíšil? 

Byl to jeden ze symbolů úpadku ODS. Strany, která přestala hájit hodnoty, na nichž byla založena. Když to bude strana, která bude jen zastupovat novodobou levici s pláštíkem středového šáši, voliči nejsou hloupí a dají vám to v mnoha procentech sežrat. Myslím, že Jiří Pospíšil je špatný politik, ale teď je mu dobře tam, kde je. 

Jak konkrétně pan Pospíšil táhl ODS doleva? 

Nechci dělat rozhovor o panu Pospíšilovi, který určitě bude ještě kandidovat na prezidenta, tak se nezlobte. Kdybych měl odpovědět stručně, řekl bych jen, že doleva táhl ODS takřka ve všem. ODS jsem v posledních volbách ani nevolil. Poslední kapkou bylo, když jsem viděl spot, v němž Pospíšil účinkoval a mluvil o dotacích už ani nevím na co. Tehdy jsem řekl, mámo, ne! 

(Autor: Ondřej Leinert, Adéla Paclíková)

Mgr. Václav Klaus

expert ODS pro oblast školství