21. dubna 2016

Svoboda volby? Pro svátek zavřeno!

Tak nám poslanci vládní koalice zase jednou podlehli pokušení šířit „dobro“ a odhlasovali regulaci otevírací doby během čtyř vybraných svátků. Omezení otevírací doby ve Štědrý den a povinné uzavření vybraných obchodů o následujících vánočních svátcích a na Nový rok, se může oproti původním návrhům počítajícím s řadou dalších státních svátků jevit jako malé vítězství.

 
Podle mě ale tento výsledek za žádné vítězství považovat nelze, respektive vítězství je to jen pro ty, kteří si neváží individuální svobody a chtějí ostatní řídit, vychovávat a dirigovat.
 
Nejde totiž vůbec o počet dnů, kdy bude zavřeno. Zda jich bude pět, dvacet nebo jen jeden jediný. Jde o princip. A tím pošlapaným principem není nic menšího než naše svoboda. Svoboda nakládat se svým majetkem a otevírat vlastní prodejnu podle svého uvážení, svoboda nakupovat, kdy to považuji za vhodné, a svoboda uzavírat dobrovolné pracovní smlouvy, jejichž předmětem může být i práce o víkendech či státních svátcích. Poslanci hlasující pro tuto regulaci nám vzkazují, že vědí lépe, jak a kdy mají podnikatelé podnikat, jak mají občané trávit svůj volný čas a kdy mají lidé chodit do práce.
Musím se přiznat, že když si přečtu, že podnikatel může (!) na Štědrý den podnikat do 14 hodin, tak mě mrazí. Sám mám o trávení času během Štědrého dne jiné představy, než chodit nakupovat. Stejně tak i řada podnikatelů se v tento den nepochybně odmítá věnovat svému běžnému byznysu. V liberální společnosti a tržní ekonomice by to rozhodnutí ale mělo být jen na jejich vlastní a individuální úvaze, nikoliv jako diktát ze strany státu. V takové liberální společnosti ale už dávno nežijeme. Socialisté nám ukusují z našich svobod další a další kousky.
 
Vůbec nejhorší na těchto dílčích regulacích je skutečnost, že se vůči nim stáváme imunní. Kvůli několika dnům, kdy budou zavřené obchody, nikdo „hladovku“ držet nebude. Mediálním tématem se tato věc stane na pár hodin po hlasování a záhy ji střídá událost jiná. Postupem času nám tak ubývá svobody, bez toho aniž bychom si toho dokázali víceméně všímat. Socialisté (zdaleka nejen ti z ČSSD) to dobře vědí, a proto nám svoji ambici řídit a ovládat dávkují postupně. Vsadil bych se o to, že za nějaký čas, možná už při projednávání schválené normy Senátem, bude dnů s regulovanou otevírací dobou přibývat.
 
I kvůli tomu bychom potřebovali regulaci diametrálně odlišnou, a to regulaci neskonalých ambicí těch poslanců a politiků, kteří nám chtějí vstupovat do životů a rozhodovat o nás. Regulaci regulací!
Jan Skopeček, ekonomický expert ODS 
 
 
Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS