7. dubna 2016

Návrh Evropské komise zavání přepsáním silových poměrů uvnitř EU

Česká republika by měla hledat spojence pro odmítnutí návrhu, myslí si Jan Zahradil Evropská komise navrhla zavedení stálých povinných kvót pro přijímání uprchlíků. Podle Facebooku europoslance za ODS Jana Zahradila tomu můžeme směle říkat pokus o mocenský převrat.


 
„Je to viditelná snaha využít migrační krize k tomu, aby se další pravomoci odebraly jednotlivým členským státům Evropské unie a centralizovaly se na evropské úrovni. A to je podle mě věc, která je nepřijatelná, která zavání přepsáním silových poměrů uvnitř EU a která proto musí být odmítnuta,“ kritizuje návrh Komise Jan Zahradil v dnešním Interview Plus. 
 
Po prostudování návrhů byl podle svých slov šokován. „Myslel jsem si, možná naivně, že po krachu kvótního systému, který jsme už zažili, se Evropská komise už o nic podobného pokoušet nebude. Ona se nejen pokouší o zavedení už ne dočasného, ale trvalého systému přerozdělování migrantů, ale dokonce se pokouší o sjednocení azylových procedur napříč Evropou,“ pokračuje Zahradil. 
 
Omezení suverenity? 
 
Podle Zahradila by se neměl tzv. dublinský systém zdokonalovat podle návrhu Evropské komise, ale úpravou sociálních systémů například v Německu, aby nesloužily jako pobídka migrantům. 
Německo si podle Jana Zahradila může rozhodnout o svých sociálních dávkách, ale pokud působí jako pobídka pro azylanty, tak to nemůže řešit tak, že si přes EK vylobbuje nějaký trvalý systém na přerozdělování migrantů.
 
Nebylo by to ale ohrožení státní suverenity Německa? „Ano, Německo si samozřejmě může rozhodnout o svých sociálních dávkách, jak uzná za vhodné, ale pokud německý sociální systém funguje tím způsobem, že působí jako pobídka pro azylanty, tak to zase Německo nemůže řešit tak, že si přes Evropskou komisi vylobbuje nějaký trvalý systém na přerozdělování migrantů a přehodí ten problém na jiné země,“ říká Zahradil. 
 
„Já jako český politik nejsem zodpovědný za to, co udělají nebo neudělají v Německu. Já jsem zodpovědný za to, a jsem tomu rád, že český azylový systém, plus sociální benefity, které jsou na něj navázány, působí tak, že nikoho nepobízí k tomu, aby do České republiky jako ekonomický migrant z ekonomických důvodů šel,“ vysvětluje dále Zahradil
 
Česká republika by měla hledat spojence pro odmítnutí návrhu 
 
První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans včera v Bruselu předložil dvě možnosti pro použití kvót. První z možností mluví o doplnění stávajícího dublinského systému o trvalý mechanismus, který by měl ulehčit zemi v potížích. Druhá varianta nabízí plné nahrazení stávajícího systému, kdy azylovou žádost řeší první země, ve které se uprchlík dostane na území EU. Místo toho by byli na základě distribučního klíče migranti rovnou přerozděleni po všech zemích Unie, na což by zřejmě dohlížel Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu. Návrh začne platit, jen když ho schválí země Unie a europoslanci.
 
Podle Jana Zahradila je zapotřebí budovat koalici států, které se s návrhem Evropské komise nechtějí smířit. „Bude to složité, ale myslím, že bychom měli hledat zhruba ve 2 skupinách. Jednak ve skupině těch států, které jsou lidově řečeno „první na ráně“ pokud jde o tu současnou migrační vlnu, a potom také ve skupině států, což bude možná překvapivé, které nepatří k těm nejbohatším v Evropské unii,“ uvádí Zahradil
 
„Určitě bychom měli hledat spojence nebo nějaký společný postup se zeměmi Visegrádu, a se zeměmi, které se nacházejí na té balkánské cestě. Věřím, že možná i pobaltské státy, pokud je Německo neuplatí přes nějaké fondy, nebo na ně nezatlačí politicky, by se k nám také mohly přidat, ale znovu říkám: bude to složité,“ predikuje Jan Zahradil