7. dubna 2016

Nechme obce spolurozhodovat o výplatě dávek na bydlení

Vláda na dnešním zasedání projedná návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, který chce obcím odebrat možnost spolurozhodovat o výplatě doplatku na bydlení. Takový návrh je však krokem zpět ke zneužívání dávek a vytváření vyloučených lokalit na území obcí.

„Dlouhou dobu museli občané přihlížet, jak jsou zneužívány doplatky na bydlení. Byznys s ubytovnami se rozrůstal po celé České republice a teprve s přenosem kompetencí výplaty těchto dávek na obce se situace zlepšila. Plně se ukázalo, že obce mají nejblíže k občanům a dokážou tak nejefektivněji rozhodovat o výplatě dávek pro skutečně potřebné občany. Místo toho, aby se tento fungující princip dál rozvíjel, vláda navrhuje pravý opak. Chce obcím odebrat pravomoc spolurozhodování o doplatku na bydlení a nastavit centralizovaný systém výplaty dávek. Vláda si přitom vůbec neuvědomuje, že situace se v jednotlivých obcích různí a centrálně nastavená pravidla můžou v konkrétních případech škodit. Tomuto chybnému postoji budu bránit a doufám, že se nikdy nezavede do praxe. Bylo by hloupé, kdybychom opakovali chyby z minulosti a odmítli se poučit,“ říká poslanec a člen sněmovního výboru pro sociální politiku Adolf Beznoska.
Ing. Adolf Beznoska

poslanec PČR