21. března 2016

Diskuze nad snížením věku odchodu do důchodu je čirý populismus

Paní ministryně Marksová přichází krátce před nadcházejícími volbami s populistickým krokem snížení věku odchodu do důchodu, který se týká až roku 2030.

 
Místo toho, aby se MPSV pod vedením ministryně Marksové snažilo zabezpečit důchodový systém jako celek, dělá pouze populistické kroky. Odchod do důchodu lehce může změnit každá vláda. Hledat shodu nad koncepční změnou systému se snažila každá předchozí vláda, bohužel ne ta současná. Paní ministryni to, jak důchodový systém dlouho vydrží, ale vůbec nezajímá.
 
Nezajímá ji, z čeho se budou vyplácet předčasné hornické důchody. Nezajímá ji, z čeho se bude vyplácet jakékoliv zvýšení důchodů nebo jak dlouho se nám vůbec bude ve stávajícím systému dařit důchody vyplácet.
 
Takřka každá země dnes přehodnocuje věk odchodu do důchodu, a to vzhledem ke zvyšujícímu se věku obyvatelstva.
 
Například Německo postupně zvyšuje odchod do důchodu na 67 let. Na Islandu mají věk pro odchod do důchodu již dnes v 67 letech. Dánsko a mnoho dalších zemí do roku 2035 zvyšuje věk pro odchod do důchodu z 65 na 67 let. Paní ministryně Marksová činí populistická gesta, která problémy důchodového systému nijak nevyřeší.
Bc. Lenka Kohoutová

expertka ODS pro sociální oblast