3. března 2016

Interpelace na premiéra ve věci podnikatelských aktivit členů vlády

Ústní interpelace předsedy ODS Petra Fialy na premiéra Bohuslava Sobotku ve věci podnikatelských aktivit členů vlády.

 
Petr Fiala: 
 
Děkuji, pane předsedo. Vážený pane premiére, já se na vás obracím jako na člověka, který je odpovědný za celou vládu a je odpovědný i za jednotlivé členy vlády. Vaše vláda má jako jeden z cílů ve svém programovém prohlášení stanoven nesmlouvavý boj proti všem formám korupce a závažné hospodářské kriminalitě a v kapitole Ministerstva financí se navíc píše, že, cituji: "Vláda zamezí zneužívání a obcházení daňových předpisů." Předpokládám, že za tyto cíle je odpovědný ministr financí, a ten jako jeden ze svých cílů také uvádí narovnání podnikatelského prostředí.
 
Před několika dny, jak víme, zahájil Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF oficiální vyšetřování dotace na výstavbu tzv. Čapího hnízda. O tom Andrej Babiš v televizním dokumentu prohlásil, že je to nejlepší projekt, jaký kdy vymyslel. No tomu já samozřejmě věřím, že vymyslet projekt, u kterého hlavně vymyslíte, jak obejít předpisy tak, abyste získal dotaci 50 miliónů, to je skutečně něco, za co se pan ministr financí mohl pochválit. Ale já si nemyslím, že se chválit měl. A navíc bych tedy připomenul, že ta informace o zahájení vyšetřování není úplně banální, protože OLAF zahájí oficiální vyšetřování, tak je to až poté, co probíhá nějaká přípravná fáze, kde se zjišťuje relevantnost informací, případně se vykonává zjišťovací mise do dané země, a teprve na základě těchto informací, pokud jsou dostatečně závažné, tak generální ředitel rozhodne, že se vyšetřuje. A to se v tom případě stalo.
 
Pane premiére, já se vás ptám, jak mohou občané této země věřit cílům vaší vlády v boji proti závažné kriminalitě, v boji proti obcházení daňových předpisů, když firmy vašeho prvního místopředsedy jsou buďto obviněné - Agrotec, a nebo vyšetřované z úmyslného podvodu při čerpání evropských dotací. Vadí vám to, pane premiére, zabýváte se tím? Děláte s tím něco?
 
 
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka: 
 
Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, především tak, jak je tedy známo z veřejných zdrojů, tak tato věc je vyšetřována ze strany Policie České republiky. To znamená, probíhá zde policejní šetření té kauzy, která se týká Čapího hnízda a poskytnutí evropské dotace. Podle publikovaných informací v posledních dnech tato věc je také šetřena ze strany tedy orgánu Evropské komise a já si myslím, že to, co je pro nás důležité, je, aby tady skutečně proběhlo důsledné nezávislé prošetření celé záležitosti. Já si myslím, že ani není vhodné, aby se předseda vlády vyjadřoval k tomu vyšetřování prostě proto, že by to jakýmkoliv způsobem mohlo být vnímáno ve vztahu k průběhu vyšetřování. Čili já trvám na tom, aby věc byla důsledně nezávisle prošetřena v kompetenci těch orgánů, které to mají na starosti, ať už je to tedy policie a státní zastupitelství na straně České republiky, OLAFu na straně Evropské unie. Pokud tady budou nějaké konkrétní výsledky, konkrétní závěry, tak na základě těchto konkrétních závěrů by měl jednat ten, kdo je s touto záležitostí spojen.
 
 
Petr Fiala: 
 
Pane premiére, znělo by to důvěryhodně, kdybyste předtím nebyl vůdcem opozice a v té opozici jste nedělal něco úplně jiného: "Tady platí presumpce viny politiků, jestli je někdo podezřelý, vyšetřování, obviněný, tak má okamžitě odstoupit a teprve když se prokáže, že nic neprovedl, tak se může vrátit do svých funkcí." To jsou věci, které jste tady vyhlašoval, když jste byl v opozici. Mně se zdá, že když jste byl v opozici, tak jste projevoval mnohem více odvahy, politické odvahy, než kterou projevujete teď jako předseda vlády, který je odpovědný za jednotlivé ministry. Tady máme zjevný problém nejenom permanentního střetu zájmů, který je také neodpustitelný a který vy také tolerujete, ale už i podezření, obvinění, vyšetřování, to jsou přece věci, které znedůvěryhodňují pozici ministra financí, ale nejenom pozici ministra financí, znedůvěryhodňují celou vaši vládu.
 
 
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka: 
 
Já myslím, že, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ty události nebo případ, který zde popsal pan poslanec Fiala, to jsou věci, které se odehrály ještě předtím, než vláda nastoupila. Jsou to věci, které žádným způsobem nesouvisí s činností Vlády České republiky, to, co tam je, tak je samozřejmě věc, která se dotýká přímo podnikatelských aktivit, přímo či nepřímo podnikatelských aktivit ministra financí a místopředsedy vlády. Ale znovu zdůrazňuji, jsou to věci, které se odehrály před zahájením mandátu současné vlády, a já nechci zde nahrazovat policejní vyšetřování, nechci zde nahrazovat šetření ze strany Evropské unie a také zde nechci předbíhat nebo snad vyvozovat nějaké závěry, které doposud vyvozeny nebyly. Já myslím, že je potřeba vyčkat na výsledek šetření police, na výsledek postupu státního zastupitelství, protože pokud vím, tak tady zatím žádné konkrétní výsledky nejsou, které by byly mediálně známy. A pokud jde o otázku šetření Evropské unie, i tady podle mého názoru je potřeba počkat na to, až budou konkrétní závěry. V tuto chvíli se pohybujeme v rovině podezření, v tuto chvíli se pohybujeme v rovině spekulací, to je samozřejmě věc, která může být předmětem i politické debaty i tady na interpelacích, ale z hlediska mého postupu jako předsedy vlády a z hlediska mého postupu jako předsedy sociální demokracie chtěl bych vycházet z faktů a chtěl bych vycházet ze zjištění, která budou buď ověřena policií, státním zastupitelstvím, nebo budou ověřena orgány ze strany Evropské unie, které rovněž provádí nezávislé vyšetření celé věci.
prof. Petr Fiala

předseda strany