15. února 2016

ODS odmítá prodloužení povinné školní docházky na 10 let

Poslanecká sněmovna projednala ve 2. čtení vládní novelu školského zákona, která mimo jiné zavádí povinný rok předškolní výchovy pro všechny děti. Povinná školní docházka by se tak prodloužila z 9 na 10 let. ODS navrhuje tuto povinnost ze zákona odstranit.

 
„Tento návrh je ideologický, nemá žádný věcný důvod a zbytečně odebírá rodičům právo rozhodovat o tom, co je dobré pro jejich děti. Více než 90 % pětiletých dětí do školky chodí, zbytek rodičů má své důvody, proč se rozhodli jinak. Mohou třeba cestovat, nebo jsou doma s mladším dítětem nebo se o děti starají prarodiče. Mělo by být jen na rodičích, zda dítě pošlou do školky nebo je na školu připraví sami. Ministryně Valachová tak pokračuje v zavádění nového socialismu do vzdělávání bez ohledu na zájmy dětí a rodičů,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.
 
„Povinný rok předškolního vzdělávání má za cíl řešit problém, který neexistuje. Děti se více nenaučí a na školní docházku nebudou lépe připravené. Jen přibude nepotřebná státní regulace a samozřejmě také hromada papírování pro rodiče a mateřské školy. Pokud chce vláda snížit počet odkladů nástupů do školy, tak ať zpřísní pravidla pro jeho udělení. Z těchto důvodů jsme se rozhodli podat pozměňovací návrh, který tuto novou povinnost ze zákona odstraňuje,“ dodává poslanec ODS Simeon Karamazov.