29. ledna 2016

EET přinese jen obrovské komplikace pro podnikatele

Předseda ODS Petr Fiala v živém vstupu polední zpravodajské relace TV NOVA hovořil o mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny o elektronické evidenci tržeb.

moderátor:

Ve Sněmovně dnes pokračuje boj o elektronickou evidenci tržeb. Poslanci o novele jednají už od rána. Podrobnosti má kolega Martin Šnajdr, který je přímo v dolní komoře Parlamentu České republiky. Martine, dohodnou se už politici konečně?

Martin ŠNAJDR, reportér TV Nova:

Hezké poledne. Elektronická evidence tržeb skutečně rozděluje koalici a opozici, a proto vedle mě už stojí předseda ODS Petr Fiala. Dobrý den.

Dobrý den.

Martin ŠNAJDR, reportér TV Nova:

A místopředseda hnutí ANO pan Jan Volný. Dobrý den.

Krásné dobré poledne.

Martin ŠNAJDR, reportér TV Nova:

Pane místopředsedo, rovnou se vás zeptám, kdy tedy elektronickou evidenci tržeb prosadíte, pokud ji tedy prosadíte?

Jan VOLNÝ, místopředseda hnutí /ANO/:

Já předpokládám, že to prosadíme. Já si myslím, že i naše opozice vnímá, že to trvá již velice dlouho a že už je potřeba, aby se na tom začalo opravdu pracovat.

Martin ŠNAJDR, reportér TV Nova:

Aby se na tom začalo pracovat, říkáte. Co podle vás přinese, pane předsedo, elektronická evidence tržeb třeba podnikatelům?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já doufám, že nepřinese nic, protože nebude schválena. Ale pokud by byla schválena, tak to přinese obrovské komplikace pro podnikatele. A hlavně to nepřinese to, co si od toho Andrej Babiš slibuje, a to je zlepšený výběr daní. Ale podnikatelé budou platit, budou mít komplikované prodeje. Bude to pro všechny jenom nevýhodné. A já bych chtěl tady vyvrátit jeden mýtus, se kterým tady neustále operuje nebo lež, se kterou tady operuje vládní koalice, že se to bude týkat jenom hospod, hotelů a restaurací. To přece není pravda. Pokud elektronická evidence tržeb projde, tak se bude týkat úplně všech živnostníků, všech řemeslníků, třeba i lékařů. Prostě posléze s odkladem o několik měsíců se to dotkne všech a to je přece velice nebezpečné.

Martin ŠNAJDR, reportér TV Nova:

Co na tuto kritiku, pane místopředsedo, říkáte?

Jan VOLNÝ, místopředseda hnutí /ANO/:

Evidence tržeb není vůbec o živnostnících ani proti živnostníkům ani to není kvůli výběru daní a už vůbec to není nějaký soubor citlivých informací. Je to prostě evidence plateb v hotovosti v celém průřezu od korporací po ty nejmenší příjemce plateb v hotovosti. Ví to celá Evropa, jsme poslední ve Visegrádské trojce, kteří to nemají nebo čtyřce. Má to Polsko, Maďarsko, Slovensko. Dalších deset států, jako je Švédsko, Rakousko. A já jsem opravdu dalek si myslet, že politická reprezentace těchto velkých renomovaných států jsou takoví hlupáci, že by něco zaváděli proti  svým lidem. To znamená, to není názor pana Babiše, je to názor celé Evropy a celého světa. Vždyť v Americe je daňový únik ten nejhorší trest po vraždě. Takže to jsme nevymysleli my. Je to prostě problém hotovostní platby jako takové.

Martin ŠNAJDR, reportér TV Nova:

Pane předsedo, co na tuto kritiku říkáte? Shodnete se s panem místopředsedou vlastně na něčem?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne, ale vždyť to přece není pravda. Žádná elektronická evidence tržeb není v Rakousku v téhle podobě, v Německu, v Polsku nebo které ty země tady byly jmenovány. Ten systém, který navrhuje Andrej Babiš, ten funguje jenom v Chorvatsku a tam se prostě neosvědčil. Nepřináší ty výsledky, které si od toho Andrej Babiš slibuje. To je jediný příklad, kde víme, jak elektronická evidence tržeb funguje. Tak přece se nebudeme pouštět do tohoto experimentu. Věnujme se tomu, čemu se stát má věnovat a to je výběr daní. Tam já se shodnu, že stát má pečovat o výběr daní, ale k tomu má dostatek nástrojů. Nakonec je to ministerstvo financí, které si neustále zvyšuje počty úředníků, komplikuje nám život byrokracií. Tak to nestačí na to, aby dokázalo dobře vybrat daně?

Jan VOLNÝ, místopředseda hnutí /ANO/:

Můžu? Já bych jenom chtěl vyvrátit tento mýtus a tuto lež. Ano, elektronická evidence tržeb je vyšší stupeň registračních pokladen. Celá Evropa tento systém vyvíjela před deseti lety, proto má evidenční pokladny. I Slovensko, které má evidenční pokladny, přechází na elektronickou evidenci, protože je to modernější, pružnější a pro podnikatele méně finančně náročné, ale i časově náročné. Proto elektronická evidence.

Martin ŠNAJDR, reportér TV Nova:

Já vás poprosím ještě o opravdu krátkou reakci.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To samozřejmě není pravda. Hlavně to není pro podnikatele jednodušší. Podnikatelé za to budou platit, ale zkomplikuje to život nejenom podnikatelům, ale i zákazníkům. Je to prostě zbytečná věc, která se pravděpodobně dělá proto, buďto aby se zničila část živnostníků, anebo proto, aby měl někdo k dispozici citlivá data, která se dají použít v ekonomickém boji.

Martin ŠNAJDR, reportér TV Nova:

Pánové, já vám pro tuto chvíli děkuji. Já v tuto chvíli vrátím slovo do studia.