29. ledna 2016

Zakáže nám Brusel sebeobranu proti lupičům a teroristům?

Připravuje se zákon „můj dům, můj hrad“. Pokud vás někdo přepadne ve vašem domě nebo bytě, měli byste mít právo se útočníkům bránit jakýmikoli prostředky.

Je to krok správným směrem – efektivní ochrana zdraví, majetku a života je přece odedávna jedním ze základních občanských práv. Pokud vám někdo se zlým úmyslem vleze do domu nebo do bytu, měl by vědět, že tím riskuje zdraví a život. A na vaší straně musí být možnost legálního držení zbraně.

V Evropské unii ale efektivní obrana začíná být problém. Paradoxně právě v situaci, kdy vzrostlo riziko teroristických útoků. Brusel chce všem státům jednotně stanovit, jaké střelné zbraně budou povoleny pro civilní účely a kdo má mít povolení k jejich držení. V Česku jsou střelné zbraně celkem dostupné. Stačí být bezúhonný, netrestaný a zdravotně způsobilý a opatřit si zbrojní průkaz. Zvyšuje to snad kriminalitu? Máte pocit, že žijeme v nebezpečné zemi?

I pár mých známých se mi snaží tvrdit, že čím méně je mezi lidmi zbraní, tím bezpečnější je společnost, ve které žijeme. Jenže je to paradoxně přesně obráceně. Zkušenosti ze světa ukazují, že čím méně zbraní, tím větší násilí. Jsou na to navíc exaktní čísla. Proč? Když jste lupič nebo terorista, do cizího domu se vám leze lépe s vědomím, že se vám tam nikdo nebude bránit. Třeba protože nemá zbraň.

V Česku dnes platí zákon o zbraních a střelivu z roku 2002, který je i podle odborníků velmi kvalitní a vyvážený. Je dostatečně přísný, aby se ke střelné zbrani nedostal nepovolaný člověk a přitom dostatečně liberální, aby běžný občan nebyl zbytečně omezován. Vůbec se v něm třeba nemluví o tzv. chladných zbraních, což jsou například nože, sekery a mačety. A to je dobře. Zvyšuje snad kriminalitu, když má tramp u pasu kudlu, aby si mohl naříznout buřty? Ohrožují vás snad zločinci ozbrojení sekerami?

V některých státech Evropy přitom zákon za zbraně považuje zcela paradoxní věci. A zakazuje je nosit na veřejnosti. Třeba v Anglii, Itálii nebo Holandsku u sebe nesmíte mít zavírací nůž. Pokud ho u vás najdou, musíte prokázat, proč máte "nebezpečný předmět" a že ho nehodláte zneužít. A přitom by to mělo být naopak – policie by vám měla prokázat zlý úmysl. Jinak je to šikanování a kriminalizování občana. V Česku nás zatím kvůli nožům policie nešikanuje. A kolik lidí je kvůli tomu ročně ubodáno? Jasně to ukazuje, že problémem nejsou samotné zbraně. Ty přeci nezabíjejí, kriminalitu nezvyšují. Naprostá většina českých vražd jsou tzv. "domácí zabíjačky", které často začínají v kuchyni. Žena je v kuchyni, pohádá se s manželem a v afektu ho probodne tím prvním, co má po ruce. Zakážeme proto kuchyňské nože? A proč nezakázat kameny a klacky?

“Ale co trestné činy spáchané palnými zbraněmi?”, řekne si možná někdo. Jenže legálně držené palné zbraně jsou k tomu zneužívány naprosto výjimečně. Nelze samozřejmě vyloučit, že nějaký policista, sportovní střelec nebo myslivec nepřepadne benzínku. Ale jak často se to děje? Podle statistik je 99 % trestných činů spácháno nelegálně drženými palnými zbraněmi. Počet držitelů zbrojních průkazů, které opravňují s manipulací palných zbraní je přitom v Česku asi 350 000. Už po vás někdo z jejich majitelů střílel?

Český zákon zná zatím jen palnou zbraň. Jakýkoli jiný předmět včetně nože se u nás stává zbraní až v okamžiku, kdy je použit pro zvýšení razance útoku. Zbraní se pak může stát cokoli. Auto, kterým záměrně někoho srazíte. Polštář, kterým někoho udusíte. Nebo srolované noviny, které někomu nacpete do krku. To je rozumný přístup a hodně vypovídá o vysoké úrovni české demokracie. Tedy zatím.
Historicky se ukazuje, že všechny režimy, které v minulosti regulovaly držení zbraní, byly nedemokratické. Má to logiku. Bály se totiž svých vlastních občanů. Autorem nejmasivnějšího odzbrojování byl Adolf Hitler. Po nástupu k moci řekl, že běžný občan zbraň nepotřebuje. A vzápětí zákonem odzbrojil Židy. Dobře věděl, proč to dělá. Vzal jim tím možnost obrany. Kdyby Židé zůstali ozbrojení, o dost hůř by je nakládali do dobytčáků a vozili do Osvětimi. Cena zbraní pro lidskou svobodu a důstojnost se pak jasně ukázala při povstání ve varšavském ghettu. A Židé si to uvědomují dodnes. V Izraeli je ozbrojen skoro každý občan, což umožňuje zastavovat teroristy hned v zárodku. Zbraně zachraňují životy.

Omezení zbraní tedy nejen nezvyšuje bezpečnost, ale paradoxně se to ještě obrátí proti slušným občanům. Jedno pravdivé heslo totiž říká: "Zlého chlapa se zbraní může zastavit jen hodný chlap se zbraní." Jenže pokud se prosadí záměr Evropské unie, který významnou měrou nesmyslně omezuje zákona dbalé občany vlastnit palnou zbraň, je otázkou času, kdy nám zakážou třeba i pepřové spreje a nože. Zůstaneme proti lupičům a teroristům bezbranní. Oni zákon respektovat nebudou a zůstanou ozbrojení. A my přijdeme o možnost obrany.

Filip Humplík

předseda regionálního sdružení