26. ledna 2016

ODS: Odkládáním diskuze migraci nevyřešíme

Občanští demokraté kritizují přístup premiéra k imigrační krizi. ODS také upozornila na chyby spojené se zákonem o veřejných zakázkách.

 
„Dnes měla pokračovat diskuze o migrační krizi. Premiér si však místo migrace vybral volební kampaň s Robertem Ficem. Bod k migraci tak bude přesunut až na únor. Vláda úmyslně nerespektuje usnesení Sněmovny, které jí uložilo informovat poslance o postojích vlády České republiky. Z vystoupení pana premiéra jsme se dozvěděli jenom to, co se již stalo a co si můžeme přečíst v novinách. O vládních postojích a konkrétních návrzích řešení nepadlo ani slovo. Právě na ně jsme se chtěli dneska ptát. Migrační krize neskončila, zásadně se mění názory a stanoviska německých politiků, což bude mít bezpochyby dopady na Českou republiku. Bohužel o postoji německých vládních politiků ví naše veřejnost v poslední době více, než o postoji české vlády,“ tvrdí předseda ODS Petr Fiala.
 
Občanští demokraté také kritizují zákon o veřejných zakázkách: „Místo úpravy několika parametrů v současném zákoně vzniká zbytečně úplně nový předpis. Ten je hned o 100 paragrafů delší. Zákony mají být jasné a srozumitelné. Nyní ale zadavatelé veřejných zakázek nebudou mít jistotu, jak správně postupovat. Obávám se, že dojde k dočasnému omezení investic. Místo abychom psali takové zákony, které budou dobré pro naši zemi, vláda předkládá to, co uspokojí Brusel, aniž by zvažovala dopady. Podle jednoho z pozměňovacích návrhů bude zákon účinný již sedm dní po vyhlášení ve Sbírce zákonů, což je pro zadavatele nesmyslná lhůta na přípravu,“ komentuje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.