25. ledna 2016

Lidé nejsou beztvárné stádo

Kdo v demokracii spí, probudí se v diktatuře. Tímto citátem si v projevu na kongresu ODS pomohla nová první dáma strany Alexandra Udženija. Jeho autorství přiznala Goethovi, kterému je opravdu často připisován. Udženija citátem mířila především na koncentraci ekonomické, politické a mediální moci v rukou Andreje Babiše v Česku.

Na kongresu ODS jste řekla, že jste připravena se postavit na barikády. Máme očekávat nějakou revoluci? 

Já bych tomu neříkala revoluce. Toto slovo my konzervativci nepoužíváme. Chtěla bych spíše pomoci tomu, aby konzervativní hodnoty a názory byly zase silně vnímány, abychom opět oslovili lidi, které jsme vždy oslovovali. 

Když mluvíte o konzervatismu, ve vašem ekonomickém programu se objevily nové prvky, například zrušení superhrubé mzdy, solidární zvýšení daně, snížení DPH. Byla to ale právě ODS, kdo tyto věci před několika lety zavedl. Je toto opravdu konzervativní přístup? 

Je. Čas se vyvíjí a s ním se vyvíjí i to, jak přistupujeme k některým věcem. To je stejné, jako kdybych se vás zeptala, proč máte mobilní telefon a nemáte ten konzervativní s drátkem ve zdi. Konzervativní přístup ale neopouštíme. Stále říkáme: neomezovat podnikání, nechat individualismus, dát lidem prostor. Ale jak se čas vyvíjí, jak se vyvíjejí nové technologie, je třeba tyto věci přizpůsobovat nové době. Ano, superhrubou mzdu jsme zavedli, byla po tom tehdy poptávka. Co se týče solidárního zvýšení daně, už v době jeho schválení jsem s ním nesouhlasila. Tehdy bylo řečeno, že jde o dočasné opatření. A já jsem skeptická ke všem "dočasným" věcem. Na toto jsme Kalouskovi neměli přistoupit. Už bychom takové kompromisy nikdy dělat neměli. 

Zdůrazňujete svobodu podnikání, svobodu jednotlivce. Stojí ODS za to bojovat zrovna proti povinnému oblékání reflexních vest při chůzi na silnici v noci nebo proti zákazu kouření v restauracích? 

To nám tedy rozhodně stojí za to proti tomu bojovat! 

Není to spíše otázka bezpečnosti a zdraví než svobody jednotlivce? 

Ne, ne, ne. Je naší povinností proti tomu bojovat. Nezlobte se na mě, dospělí lidé jsou svéprávní, oni vědí, co je pro ně bezpečné. Přece jim to nebudeme diktovat my. Každý majitel restaurace by měl mít možnost rozhodnout si sám, jestli se v ní smí kouřit nebo ne. Přece nebudu někomu nařizovat, že má nebo nemá mít bezpečnostní vestu. To je jeho volba, jeho věc, zda ji chce či nechce. 
Nedělejme z těch lidí beztvárné stádo. Lidé se umějí rozhodnout sami. 

Neměli by se tedy lidé také sami rozhodovat, zda si chtějí v autě zapínat bezpečnostní pásy? To je přece také otázka bezpečnosti a ten člověk, který si nezapne pás, je přece také svéprávný. 

To už zacházíme někam jinam. To bychom se také museli ptát, jestli musíme sedět v letadle, když vzlétá. To už jsou věci, které se absolutně nedají srovnat s reflexní vestou. Když se podíváte na počet lidí, kteří jezdí v autě, na nehodovost, úmrtnost, bezpečnostní pásy jsou ospravedlnitelné. Ale reflexní vesta už je za hranou toho, do čeho by se stát měl montovat. 

Na kongresu ODS zazněl pozdrav od lídra polské vládnoucí strany Jarosława Kaczyńského. Je správné se symbolicky hlásit k omezování pravomocí ústavního soudu nebo k zestátnění veřejnoprávních médií? 

Tak zaprvé: Jsem přesvědčena, že máme jako ODS s panem Kaczyńským stejný nebo podobný názor na fungování Evropské unie. Co se týká dění v Polsku, neznám detaily, neznám ty zákony, nevím přesně, jak to tam probíhalo před nástupem pana Kaczyńského, jak byli ustanovováni soudci. Tudíž není vůbec namístě, abych se k tomu vyjadřovala. 

Promiňte, jste první místopředsedkyní ODS, strany, která prohlašuje, že je připravena vládnout. Jaký je váš názor na současné dění v Polsku? 

Ta strana byla demokraticky zvolena. Dostali demokraticky většinu. A pokud kroky, které teď v Polsku dělají, podporují jejich voliči, tak asi chápu, proč to dělají. A o tom to je. Opozice může křičet, ale strana pana Kaczyńského má zkrátka většinu. 

Dovedete si představit, že by v Česku byla veřejnoprávní média zrušena nebo že by se z nich staly státní podniky jako v Polsku? 

Já opravdu nevím, jak to bylo v Polsku. 

Podle plánů Kaczyńského strany Právo a spravedlnost se z televize, rozhlasu a tiskové agentury stanou státní podniky pod přímou kontrolou vládních politiků. 

To říkáte vy. Já jsem o tom slyšela jen z médií. 

Ptám se na váš názor. 

Systém veřejnoprávních médií máme v České republice myslím dobrý a nedomnívám se, že veřejnoprávní média by měla být nějak radikálně měněna. Naopak jsem přesvědčena, že problém je u soukromých médií. Zejména ve střetu zájmů, který se týká ministra financí současně vlastnícího média. 

Nediskredituje právě pozdrav pana Kaczyńského váš boj proti koncentraci moci a střetu zájmů v rukou Andreje Babiše? Jarosław Kaczyński a jeho strana přece nyní v Polsku také významně koncentrují moc a zároveň dostávají pod svou kontrolu média. 

A má pan Kaczyński Agrofert? 

Ale to nemusí mít. Pan Kaczyński je přece také ve střetu zájmů a kombinuje politickou a mediální moc stejně jako Andrej Babiš v Česku. Pan Kaczyński se snaží ovlivnit fungování svobodných médií v Polsku přímo zákony, nikoli jen svým vlastnictvím. 

Ne, to říkáte vy, že se snaží něco ovlivnit. To já nevím. On dělá politiku, vybrali ho voliči, má většinu, a pokud jeho voliči s jeho politikou souhlasí, pak v tom nevidím problém. 

Pan Kaczyński a jeho strana řídí exekutivu, mají prezidenta, většinu v Sejmu, ovládli ústavní soud, chystají se plně ovládnout veřejnoprávní média. To je obrovská koncentrace moci. A pan Kaczyński přitom přátelsky pozdravil ODS a vy jste jeho pozdrav přečetli delegátům na kongresu. Ti dokonce přerušili jeho pozdrav bouřlivým potleskem. Jak tomu mám rozumět? 

Já už jsem svůj názor řekla. 

Jste připravena na to, že ODS může strávit osm, nebo dokonce až dvanáct let v opozici? 

Někteří by si to strašně přáli. Někteří si dokonce přáli, abychom úplně zmizeli. Dělali všechno pro to. Nemyslím si, že to byli jen političtí konkurenti, ale ve společnosti celkově tato snaha byla. Nepovedlo se. My jsme tady. Věřím, že půjdeme jenom nahoru. Pokud se opravdu budeme držet naší politiky, našich vizí a podložíme je činy, tak se naši voliči vrátí. 

Jak si vysvětlujete, že řada regionálních organizací na kongresu nikoho nenominovala na místopředsedu ODS? Nedokázaly si vybrat? 

Je to jejich rozhodnutí. Pokud nikoho nenominovaly, tak tím zřejmě vyjádřily nějaký svůj názor. 

(Autor: Jan Novotný)

Ing. Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
uvolněná místostarostka městské části
předsedkyně oblastního sdružení