22. ledna 2016

EET je naprosto nemístná regulace podnikání

Jeden ze služebně nejstarších poslanců Marek Benda je přesvědčený, že tvrdý zákon proti kuřákům ničemu dobrému neprospěje a že se jím chce především zviditelnit ministr zdravotnictví. Argumenty, které předkládají jeho tvůrci, považuje za zkreslené a účelové. Za hloupost a zbytečnou buzeraci pak označuje i připravovaný zákon o elektronické evidenci tržeb.

 
Jak hodnotíte navrhovaný zákon o zákazu kouření, který po prvním čtení ve sněmovně nyní posuzuje zdravotní komise Parlamentu ČR? Ministr zdravotnictví Němeček při prosazování svého nekompromisního návrhu argumentoval i tím, že ročně zemře na následky tohoto zlozvyku tolik obyvatel, jako žije v jednom okresním městě v ČR. Souhlasíte s ním?
 
Určitě ne. Kdyby všechna ta argumentace byla myšlena vážně a kouření bylo opravdu tak hrozně nebezpečné s těmi všemi „jedovatými“ cigaretami, tak se přece jednoznačně zakáže a žádná diskuse ani neexistuje. Jedná se vlastně jen o regulaci; a potom nechápu, proč se tím zabývá ministerstvo zdravotnictví namísto například ministerstva průmyslu. Celý ten návrh nemá moc smysl. Jestliže zakážeme kouření, rozšíří se jiné návykové látky. Způsobí se tím pouze víc škody než užitku.  
 
Někteří poslanci argumentovali, že kampaň proti kouření se vede i neférovým způsobem. Prý se zveřejňují jen negativní informace. Zastáváte podobný názor? 

V takových kampaních se vždy používají jen účelové argumenty lidí, kteří si myslí, že mají patent na rozum. Prakticky všechny potraviny nám škodí, cukr, sůl, alkohol a podobně. Proč to ti mentoři nenechají na zdravém úsudku každého člověka, ať se může svobodně rozhodnout? V USA proti kouření vedli také mnoho různých kampaní, ale na druhé straně se jim zvedla čísla ve statistikách o užívání jiných drog. Kdo podobné návrhy tvoří, měl by se nejprve pořádně zamyslet nad dopady takových kampaní. Ale ono jde většinou jen o to něco za každou cenu rozbořit.  
 
Jste přesvědčený o tom, že zákon o zákazu kouření jen poškodí podnikatele v pohostinství a prodejce cigaret a alkoholu? Mnoho lidí ho možná uvítá, protože zatím nechodí do některých restaurací jen proto, že kouř nesnáší…
 
Jestli poškodí prodejce tabákových výrobků a alkoholu to není úplně jasné, ještě uvidíme. Zcela jistě ale poškodí majitele restaurací a dalších zábavních podniků. Nevím, proč by se ten zákon měl vlastně zavádět, když ono to už celkem dost dobře funguje. V každé hospodě už máte vyčleněný prostor pro nekuřáky, zvláště v jídelnách. Možná se mělo spíše udělat něco pro to, aby se ty místnosti od sebe lépe oddělily, ať jedna skupina neobtěžuje druhou. Vůbec si myslím, že se tím zákonem chce ministerstvo zdravotnictví více zviditelnit, jelikož nezvládá jiné důležité problémy. Alespoň potom budou moct říct, že se jim podařilo prosadit důležitý zákon, i když je vlastně nesmyslný. Budou mít za sebou jeden splněný úkol, který by byl hodně viditelný i na veřejnosti.  
 
Jak se díváte na tvrzení, že zmíněná legislativní norma o omezení tabákových výrobků významně neovlivní ani státní rozpočet. Sice mají chybět miliardy z daní za prodej cigaret i alkoholu, ale prý to vyváží snížené náklady na léčbu kuřáků…
 
To je jen taková hra s numerama. O kolik poklesnou daně z prodeje lihovin a tabáku, to jde v účetních statistikách lehce zjistit. Stejně tak jako, o kolik poklesnou tržby v restauracích. Ale jak ověříte, kolik lidí skutečně bezprostředně zemřelo na infarkt nebo rakovinu jen proto, že kouřili, a neměly na to vliv i jiné faktory? To je prostě nemožné.  
 
Který návrh zákona o zákazu kouření je podle vás reálnější? Od ministerstva zdravotnictví, anebo byste se přikláněl ke koncepci od hnutí ANO?
 
Od ministerstva zdravotnictví je takový rozkročený, má ambice toho daleko víc obsáhnout. Návrh od hnutí ANO řeší víceméně jen zákaz kouření v restauracích. Nicméně ukládá povinnosti, které hostinští nejsou mnohdy schopni splnit. Myslím si, že to je zbytečně tvrdá cesta. Nevím, proč by se nemohl v hospodách najít nějaký vhodný kout pro kuřáky, kde by ostatní neobtěžovali. Ten nový zákon, pokud se schválí, vyžene příznivce nikotinu z hospod, a ti budou především kouřit venku a budou tak hodně negativním vzorem pro děti.  
 
Ministr zdravotnictví argumentuje také tím, že tvrdým zákonem se podaří i omezit užívání návykových látek, zejména alkoholu a cigaret u dětí a mládeže, v čemž dosahujeme ve světových statistikách nelichotivých míst. Myslíte si, že k tomu skutečně dojde a prodejci i hostinští si budou dávat větší pozor na nezletilce při nákupu a obsluze, anebo to je jen opět líbivá vize? 
 
Myslím si, že to bude opět velmi málo účinné a pro obsluhu nebo majitele hospod to může znamenat problém. Do restaurace si přijde sednout teenager, který si předtím venku přihnul a potom si objedná nealko, jak to ta obsluha zjistí? Musela by mu dát dýchnout, což je neakceptovatelné. A potom při kontrole policie může dostat majitel vysokou pokutu. Zakázané ovoce přece nejlépe chutná, domnívám se, že i tato snaha se mine účinkem. 
 
Domníváte se, že se vládní koalici podaří v příštích dnech konečně schválit zákon o elektronické evidenci tržeb? A co si o něm vůbec myslíte, když i někteří živnostníci říkají, že ti poctiví se ho nemusí bát a kdo nemá 30 tisíc na registrační pokladnu, neměl by raději vůbec podnikat.
 
Stejně jako většina členů ODS si myslím, že se jedná o hroznou blbost, která umožní buzerovat značnou část podnikatelů a živnostníků. Je to naprosto nemístná regulace podnikání. Dovedete si představit, že byste měl dostávat účtenku z registrační pokladny i od zmrzlináře nebo babky, která prodává v parku jablíčka ze své úrody na zahrádce? To je strašná představa!
 
 
 
Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR
předseda oblastního sdružení