22. ledna 2016

Musí dodržovat naše pravidla hry

Takové množství uprchlíků, které i teď v zimě míří do Evropy, nezvládneme. O tom je přesvědčen šéf ODS Petr Fiala. V rozhovoru pro Blesk také řekl, že ti, kteří přijdou, musí dodržovat naše pravidla hry.

Premiér Sobotka varoval před dalšími miliony lidí, kteří se do Evropy chystají z Blízkého východu. Co tomu říkáte? 

Ať mi nikdo netvrdí, že tohle množství migrantů se dá zvládnout. Do Německa přišlo za minulý rok milion lidí, v tomto roce se očekávají další miliony. To přece není něco, s čím si poradíme. A ať to také nikdo nesrovnává s československou emigrací v době komunismu. To přece odcházeli v mnohem menším množství lidé do zemí, kde byli připraveni se přizpůsobit a kde navíc sdíleli stejné hodnoty. 

Kolik uprchlíků tedy zvládne Evropa přijmout? 

Když si tady u tohoto rozhovoru dáme každý malé pivo, pro čtenáře říkám, že pijeme teď samozřejmě vodu, ale kdybychom si každý dali malé pivo, tak si budeme dál povídat a nic se nestane. Když si dáme každý pět velkých piv, tak já nevím, co to udělá s vámi, pane redaktore, ale já už nebudu schopen vést dobrý rozhovor. A tak je to i s migrací. Zvládneme nějaké malé množství, celá politika je postavena na tom, že sem přichází pár lidí, skupiny lidí. Ale teď se sem stěhují národy. A to prostě nevydržíme, nezvládneme. Musíme to zastavit. 

 Jak? 

Rázně. Neporadíme si s tím, pokud neukončíme konflikt v Sýrii a nestabilizujeme situaci na Blízkém východě, což znamená odhodlání velkých zemí, a to se zatím neděje. 

Co v souvislosti s migrační krizí vytýkáte Sobotkově vládě především? 

Vláda nehájí naše národní zájmy. Hlavní je zajistit bezpečnost občanů a jejich prosperitu. A to nezajistím tak, že mě pochválí paní Merkelová, ani že mi bruselští úředníci řeknou: Ano, pane premiére, vaše země nedělá problémy. To zajistím naopak tak, že mám nějaký plán, něco chci a to v EU prosazuji. To tahle vláda vůbec nedělá. 

Co konkrétního byste dělal vy? 

Nepřijal bych kvóty, ani dobrovolné, ani nedobrovolné. Přesto, že jsme byli přehlasováni, bych to neakceptoval. Podal bych proti tomu žalobu. Ptal bych se, zda se dá chránit vnější hranice Schengenu, pokud se chránit nedá, což je teď pravděpodobné, tak bych přistoupil k větší ochraně vnitřních hranic. Podílel bych se, to je rozumné, na pomoci lidem v uprchlických táborech. 

Jaká další opatření navrhujete? 

Snažil bych se o to, aby EU zlepšila návratovou politiku. Aby lidé, kteří už nejsou ohroženi na životě nebo kteří tady nemají co dělat, se mohli vrátit do zemí, odkud přišli. Zvýšil bych tlak na integraci. Pokud tady s námi chcete žít, tak se přizpůsobte. Ne, že se budeme přizpůsobovat my. Zvýšil bych informační kampaň proti migrační vlně. Tedy informovat lidi v uprchlických táborech, muslimské komunity v Evropě: Pozor, všichni tu nejsou vítáni, nejezděte sem. Takových opatření předložila ODS celou řadu. Jsou konkrétní, realizovatelná a chrání nás. A jsou humánní. 

Co říkáte na události v Kolíně nad Rýnem, kde prý uprchlíci páchali násilí na ženách? 

To je přesně ono. Lidé mají právo, aby stát chránil jejich bezpečnost. Tady to strašné pokrytectví, že naše ženy nemají chodit večer na ulici samy, nemají být vyzývavě oblečeny, protože nějaké lidi z muslimských zemí to provokuje… No a co? Přece oni jsou tu hosté, tohle je naše země, zvykli jsme si na nějaký způsob, jak se oblékáme, jak se chováme, ženy mají právo chodit na ulici, jak chtějí.

Co říkáte na slova prezidenta Zemana pro Blesk.cz, že muslimy nelze integrovat? Britský premiér Cameron, který dnes přilétá do Prahy, naopak soudí, že je to zásadní otázka. 

Není nutné se bát lidí, kteří jsou připraveni respektovat hodnoty této civilizace a vyznávají svoji víru. Ale je potřeba nepřipustit, aby tady někdo vnášel požadavky, že my změníme svoje hodnoty, začneme ženy zahalovat apod. Tohle sem prostě nepatří. Muslimy, kteří tu jsou, se musíme snažit všemi silami integrovat. Jde to, ale nejde to v obrovském množství, nejde to všude a jsou s tím problémy.

Uprchlíky tedy integrovat podle vás lze? 

Integrace znamená, že po těch lidech chceme, aby důsledně dodržovali naše pravidla hry. Uvedu příklad. Šéf naší frakce v Evropském parlamentu je britský muslim za Konzervativní stranu, který ale říká: Kdo chce žít v Británii, musí respektovat naše hodnoty. A to si myslím, že je docela přesné. V naší společnosti, která je nábožensky tolerantní, není žádný problém být muslim. Ale ve chvíli, kdy nám někdo bude říkat, že tahle společnost se má řídit podle pravidel islámu, tak to ne. Do Evropy ale bohužel přicházejí lidé, kteří se integrovat nechtějí. 

(Autor: Jaroslav Šimáček)