19. ledna 2016

Ničeho nelituji

(Liberecký kraj) Po dvaceti letech odchází z vrcholné politiky. Věří, že ODS má znovu šanci obstát před voliči. První místopředseda Senátu, MUDr. Přemysl Sobotka.

Co vám dvacet let v politice dalo a co vzalo?

V prvé řadě soukromý a rodinný život, protože vnoučata rostla, a já to netušil, protože krédo, které jsem měl a mám, že politika se musí dělat sedm dní v týdnu, to jasně limituje. Na druhou stranu mi to dalo obrovský záběr informací z domácí i zahraniční politiky. Musím říct, že Senát jako nechtěné miminko ústavy, byl, aniž bych se chválil, v době mého předsedování, v zahraničí vnímán lépe než třeba sněmovna. Když se ohlédnu, ničeho nelituji. Navíc jsem věděl, že si svůj štít nenechám poskvrnit ani jednou špinavou korunou, a to jsem také dodržel.

Politika by měla být především služba. Myslíte, že si to politici uvědomují?

To je individuální. Každý, kdo jde do politiky, by měl vědět, kolik za sebou má mínusů a mnozí jich mají setsakra hodně. A měl by vědět, co chce prosazovat, aby se nedostal do pozice, že bude všude kandidovat jen proto, že je třeba známý ze sportu, ale chybí mu program. Populismus není program.

Jak vnímáte současnou politickou scénu?

Je čím dál horší. Ve smyslu osobních vztahů. Politika se dělá s nenávistí. Říkám to sice s nadsázkou, ale ona je to bohužel realita. Aby lidé se nebyli schopni už ani pozdravit, nesednout si k diskuzi, to je pro mě přes hranu. Takhle jsem se já nikdy nechoval.

Jaký je váš názor na prezidenta Miloše Zemana a jeho chování jako hlavy státu?

Miloš Zeman nesplnil to základní. Řekl, že se pokusí lidi spojit, a přitom je dramaticky polarizoval. Jeho vyjádření jsou přes hranu obecných zvyklostí, i když třeba v otázce migrace s ním v řadě věcí souhlasím. Jeho obraz světa je ale černobílý. Žije v představě, že má silnější mandát daný přímou volbou, ale nemá. Zasahuje do exekutivy, do vlády, a to není dobrý postoj.

ODS se teď pokouší o restart, na čem chce stavět?

My už jsme se restartovali. Poslední kongres byl v nezvykle pozitivní náladě. Chceme přesvědčit občany, že jsme sice udělali řadu chyb, ale kdo nic nedělá, nic nezkazí. Vlády Topolánka a Nečase působily v době ekonomické krize, což s sebou neslo určité restrikce. Navíc Petr Nečas udělal velkou chybu osobní, která potopila stranu. Teď máme nového předsedu, který je vynikající politolog a začíná být i vynikajícím politikem. Po pádu Petra Nečase jsem říkal, že potřebujeme šnorchl, abychom plavali, teď už jsme nad hladinou. Věta Bohuslava Sobotky: „Jsem zděšen, že ODS je připravena vládnout“ je vlastně největší pochvala.

Ten propad ODS nebyl ale jen na celostátní úrovni. ODS propadla i v regionu. Co byste označil za největší chyby?

Ono je to velmi propojené. Jestliže máte pošpiněnou značku celostátně, odrazí se to i v regionu. Přesto jsme řadu obcí udrželi. I ten, kdo kandidoval v takzvané špatné době a obstál, dokázal své osobní kvality a byl zvolen. Nevidím to tak depresivně, jak se všichni snaží popsat. Věřím, že politika jde dělat i slušně a když slyším pana Babiše, jak říká: „Všeci kradú“, tak nevím, jestli krade i on, když všeci, tak je to 10,5 milionu lidí...S tím nejde dělat politiku. Ať každý, kdo hlásá změnu, ukáže, jak to chce dělat. Podávat trestní oznámení nestačí.

S tím řada lidí souhlasí, přesto, co považujete za chyby na komunální úrovni?

Možná to bude znít nadneseně, ale v Liberci se tolik chyb nestalo. Možná je to otázka špatné komunikace. Když se třeba rozhodlo o stavbě arény, padala kritika ze všech stran, dnes tam chodí tisíce lidí a město to zase tolik nestojí. Tehdy to ale chtělo obrovskou odvahu politiků. Vybudovala se průmyslová zóna, Liberec se dostal na úroveň stotisícových měst a lidé, co nadávají v hospodách, by měli vědět, že to tak samo od sebe nevzniklo...

...nicméně po vládnutí ODS tu kromě nálepky klientelismu zůstaly obrovské dluhy například po mistrovství světa nebo dnes už zasypaný pomníček po nedostavěné úrazové nemocnici v Kunraticích, kterou se teď horko těžko a bez příslibu peněz snaží kraj modernizovat...

Jasné, ale třeba MS považuji za senzační věc, na tom mělo město dramaticky vydělat, ale bohužel, v tom vidím chybu tehdejšího premiéra Mirka Topolánka, že vyměnil Romana Kumpošta za Kateřinu Neumannovou. A tehdejší ministryně školství jí slíbila, že na všechno dostane peníze. Takhle se nedá hospodařit, proto vznikly ty dluhy, vyhazovaly se peníze, ale viníkem nebylo město.

Na tiskové konferenci ODS kritizovala, že kraj nemá žádnou koncepci zdravotnictví, ale ta se nevytvářela celých dvacet let... Nedostavěná úrazovka je toho příkladem...

Ta slavná jáma v Kunraticích, to byl projekt, který měl vzniknout o pět let dřív. Neměla se už stavět nemocnice v Jablonci... Tehdejší ředitel (Zdeněk Kubr, poznámka redakce) ji ale prosazoval a také jsme se rozešli. Byl jsem tehdy v menšině a prohrál.

Koncepce nového pavilonu urgentní medicíny přímo v účelně zredukovaném areálu nemocnice se vám zdá dobrá? Postavil byste se za ni i jako lékař?

Určitě, to byl tehdy i můj původní projekt...

Dvacet let v politice...co teď budete dělat s volným časem?

No to si manželka myslela taky... Ale jednak ještě rok budu senátorem a myslím, že to bude velmi nabitý rok a jestli se dostanu na kraj, tak třeba zdravotnictví je super téma a tady jsem orientovaný časem a místem.

MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR