18. ledna 2016

Chceme se vrátit na pozice rozhodující strany

Ostrava – Politolog a bývalý ministr školství Petr Fiala získal podporu ve všech 14 regionech a na víkendovém kongresu strany, který se konal v Ostravě, se opět dostal do čela ODS.

Jaké jsou vaše první dojmy po znovuzvolení předsedou ODS? 

Jsem si vědom důvěry, kterou ve mě delegáti vkládají, a udělám vše pro to, aby se projevila i ve volebních výsledcích. Říkám, že kdo nedokáže přesvědčit členy vlastní strany, nedokáže přesvědčit ani voliče. Ukazujeme, že jsme strana, která se poučila ze svých chyb v minulosti. 

V čem bude spočívat politika ODS v příštích letech, aby se strana vrátila na výsluní? 

Když jsem byl před dvěma lety poprvé zvolen předsedou strany, pohybovali jsme se na pěti procentech, nyní jsme na deseti. Podle mě to jasně ukazuje, že cesta, kterou jdeme, je úspěšná, a jsem pevně přesvědčen, že se to projeví ve volbách. Lidé si stále více uvědomují, že to, co jim slibuje Sobotkova vláda, nemá žádnou velkou perspektivu. Nemám vůbec pochyby o tom, že bychom v příštích volbách neuspěli. 

Co konkrétně pro vás znamená spojení "volební úspěch"? 

Náš cíl je jasný: chceme být určující stranou v pravé části politického spektra a chceme určovat, kam se vyvíjí Česká republika. Nikdy se ale nezavazuji ke konkrétním číslům a nebudu to dělat ani teď, navíc úspěch v poměrném volebním systému je vždy poněkud relativní. Do krajských a senátních voleb ovšem máme jasný cíl: chceme rozbít nynější všeobecnou vládu levice a chceme se vrátit do vlády alespoň v některých krajích. Naším celkovým cílem pak je vrátit se na své bývalé pozice rozhodující strany. Myslím, že v posledních měsících a dnech už se nejsilnější pravicovou stranou opět stáváme a potvrdíme to ve volbách. 

Jedním z vašich cílů je snížení daní. Byla to přitom právě vaše vláda, kdo před lety DPH zvýšil. 

Za naší vlády se sice zvýšilo DPH, ale ostatní daně byly výrazně sníženy. Byli jsme v jiné ekonomické situaci. Občanská demokratická strana, kterou dnes reprezentuji, je strana, která chce snížit daně a některé zbytečné daně, jako jsou daně z nabytí nemovitosti nebo silniční daň. Všechny tyto návrhy jsou předloženy Poslanecké sněmovně, a kdyby nám vládní většina nebránila je projednávat, tak o nich v parlamentu můžeme alespoň diskutovat. 

(Autor: Petr Jiříček)