15. ledna 2016

Humanitární hledisko je až sekundární, hlavní je naše bezpečnost

Co má prioritu v uprchlické krizi: humanitární aspekt, nebo bezpečnost Evropy? Na téma debatovali hosté Renaty Kalenské europoslanec Jan Zahradil (ODS) a Luděk Niedermayer (TOP 09).

 
Ministři KDU-ČSL vybídnou vládu k tomu, aby iniciovala mimořádný summit Evropské rady. Na něm by se měla řešit opatření proti nárůstu sexuálního násilí, k zajištění bezpečnosti v Evropě a ochrana vnějších hranic Evropské unie. Jakými konkrétními opatřeními může Evropská unie zvýšit svoji bezpečnost?
 
„Je riziko, že se v Evropě vytvoří početné komunity, které budou nekompatibilní s většinovou společností, pokud jde o kulturní nebo civilizační návyky,“ varoval v pořadu Pro a proti europoslanec Jan Zahradil (ODS).  

Tím se vytvoří autonomní paralelní struktury uvnitř evropské společnosti, soudí politik. „A tato civilizační mezera se bude uvnitř Evropy rozšiřovat, povede k nárůstu napětí, případně i násilí a extremismu na obou stranách.“ 
 
Má ale Evropa dostatek zdrojů a síly na to, aby přivítala všechny uprchlíky, a nemusí se kvůli tomu bát o své bezpečí a svou kulturu, jak tvrdí papež František? 
 
Podle europoslance musí mít v tuto chvíli bezpečnostní aspekt přednost před všemi ostatními aspekty. 
 
„Nejsem církevní hodnostář, ale český politik. Jsem zodpovědný občanům České republiky. Jsem tedy zodpovědný i za to, aby se bezpečnostní standard občanů České republiky nesnižoval,“ připomněl Jan Zahradil. 
Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec EP