1. ledna 2016

Myslím si, že ODS má svoje místo na slunci. Bude to chvíli trvat, ale zasvítí i na nás

Opustila nás řada divných lidí, zaplaťpánbůh, říká místopředseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka, který v roce 2016 po dvaceti letech v horní komoře parlamentu skončí. Věří, že na ODS bude opět svítit slunce, až lidé odmítnou populismus. A jako dobrého kandidáta na Hrad vidí senátora Jaroslava Kuberu. Umí si představit ale i šéfa ODS Petra Fialu.

V Senátu jste od jeho vzniku v roce 1996. V roce 2016 v něm po dvaceti letech skončíte. Co vás k tomu vedlo? 

Právě těch dvacet let, je to hezká číslovka. Je dobré se z té velké politiky vrátit a zkušenosti uplatnit v komunální či regionální politice. Budu kandidovat v kraji. 


Za dobu, co jste v Senátu, se česká politika zásadně změnila. Byl jste tam zvolen v době, kdy byl předsedou vlády ještě Václav Klaus, končíte v době, kdy je prezidentem Miloš Zeman. I vaše strana ODS je na tom úplně jinak. Za pár dní ji čeká volební kongres. Co musí udělat pro to, aby se vrátila do lepší politické kondice? 

Hlavně je potřeba se podívat na kořeny toho, proč jsme tak spadli. A myslím, že to je každému soudnému člověku jasné. Z velké části jsme si to zavinili sami. Počínaje premiérem a jeho avantýrou a že si snad neuvědomoval, že vede vládu a politickou stranu. Vládu pohřbil a stranu skoro. Bude nás čekat hodně práce. Opustila nás řada divných lidí. Zaplaťpánbůh. Jsem za to rád a myslím si, že ODS má svoje místo na slunci. Bude to chvíli trvat, ale zasvítí i na nás. Lidé si uvědomí, že populismus není věc, která patří do politiky. Musí tam trochu být, ale nesmí tam být v plném rozsahu. 


Dělá podle vás současné vedení ODS dobře svou práci nebo si zaslouží změny? 

Podle mého názoru je předseda Petr Fiala nezpochybnitelný a jsem rád, že ho máme. V daném okamžiku nás pomalu, ale jistě, vytahuje z rizikových čísel. A pokud jde o místopředsedy, uvidíme. Zatím je iks jmen kandidátů, ale nebudu to dále komentovat. 


Jak vnímáte to, že po dvou letech vlády jsou vládní strany, jak sociální demokracie, tak hnutí ANO, tak populární u veřejnosti, zatímco opoziční ODS i TOP 09 jsou na jednociferných číslech? To nebývá přece obvyklé, aby v polovině volebního období byla populární vláda a nepopulární opozice. 

Je to dáno tím, že je ekonomická konjunktura, že se daří a socialistická vláda dělá rozhazovačnou politiku i v době, kdy by se mělo trochu myslet na zadní kolečka. Lidé si myslí, že to je nejkrásnější cesta k blahobytu, ale já si myslím, že jednou se nám to vrátí. 


Mimochodem viděl jste vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana? 

Nedíval jsem se ze zásadního důvodu. Uchování mého duševního zdraví. 


Přece jen se zeptám na jednu věc, o níž hovořil. Na konci projevu mluvil o uprchlické krizi a zdůrazňoval, že tato země je naše a není rozhodně pro všechny. Hodně se o tom diskutuje. Jak na vás tato Zemanova slova působí? 

Podle mého názoru prezident republiky, stejně jako ostatní politici, má v prvé řadě hájit zájmy České republiky a teprve potom ty "vyšší zájmy". V tomto případě je to Evropská unie, která výrazně selhala při řešení ať už řecké ekonomické krize, tak migrační krize. Jsem zvědav, jak soudruzi z Bruselu budou v roce 2016 pracovat. 


Předpokládám, že jste zaregistroval, že váš stranický kolega ze Senátu, teplický primátor Jaroslav Kubera se opakovaně hlásí, že by měl zájem kandidovat v prezidentské volbě. Jak to na vás působí? 

Pro mě je to velmi dobrý kandidát. Znám ho řadu, řadu let. Já si myslím, že se svou celostátní známostí je schopen se prosadit a mít úspěch. Doufám pevně, že ODS nebude pokračovat v tom, co udělali se mnou. Podrazit nohy svému kandidátovi dokáže málokterá politická strana. 


Jak vlastně ODS vybere svého kandidáta do prezidentské volby? 

Já jsem se dobrovolně vzdal členství v grémiu ODS, takže nevím, jaká je teď aktuální úvaha. Předpokládám, že se o tom bude rozhodovat na kongresu. 


Vidíte v ODS někoho dalšího, kdo by mohl mít ambici, jako má pan Kubera? 

Viděl bych ještě jednoho člověka a to je současný předseda Fiala, ale v této chvíli si myslím, že ho potřebujeme více ve standardní politice, než v prezidentské. 


Jaká je podle vás vůbec cesta k tomu porazit Miloše Zemana v prezidentské volbě? Co musí kandidát, který chce být úspěšný, dokázat? 

Určitě by neměl být populistický jako Miloš Zeman. Měl by národ více sjednocovat, než rozdělovat, což je jedna věc, která se Miloši Zemanovi vůbec nedaří. Uvidíme, snad voliči otevřou oči a řeknou, že tudy cestička nevede. 


Je možný úspěch v prezidentské volbě bez širší dohody na společném kandidátovi? 

Myslím, že to je úvaha spíše na druhé kolo. 

 

(Autor: Josef Kopecký)

Rozhovor vyšel na serveru iDNES.cz.

 

MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR