28. prosince 2015

Události, komentáře: Konec „blbé nálady“?

Vánočního projevu prezidenta Miloše Zemana si všímají zahraniční média. Zaujalo je tvrzení, že letošní migrace je organizovaná invaze do Evropy i nápad, že by uprchlíci místo cesty do Evropy měli raději bojovat s Islámským státem. Co opravdu může za růst české ekonomiky? A stojí za tím konec „blbé nálady“, jak to ve svém projevu uvedl prezident? Hostem Událostí, komentářů byl senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

 

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT.


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Vánoční projev prezidenta republiky vzbudil velký ohlas, a to nejenom doma, ale i v zahraničí, což nebývá úplně obvyklé. Komentovaná jsou hlavně jeho slova o tom, že letošní migrace je organizovaná invaze a že by uprchlíci na místo cesty do Evropy měli raději bojovat s Islámským státem. Zahraniční média přitom připomínají i další prezidentovy kontroverzní výroky z poslední doby. To bude téma na úvod Událostí, komentářů. 



David BOREK, moderátor: 

Já přidám další téma, prý jsme ekonomickými premianty Evropy. Právě z hlediska ekonomického výkonu je na tom Česko historicky nejlépe, probereme. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Islámský stát je pod sílícím tlakem. Po několikadenních bojích prohrál v bitvě o významné město Ramádí, které držel od května. Je to jenom epizoda v proměnlivé válce na Blízkém východě, nebo se skutečně začíná nad Daiš smrákat? I to budou dnešní Události, komentáře. Dobrý večer. 



David BOREK, moderátor: 

Vítejte. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Miloš Zeman a jeho vánoční projev. Vyzdvihl v něm především ekonomický růst Česka, zvýšení platů a nízkou míru nezaměstnanosti a pochválil za to současnou vládu. Do světových médií se ale dostal z pasáží o migraci. Ohlédnutí nejenom za tím letošním prezidentskými projevem má na úvod David Borek. 


David BOREK, moderátor: 

No, a já začnu třeba namátkově článkem v Guardianu, protože i britské čtenáře zaujalo vánoční poselství českého prezidenta, zejména ta teze, že migrační vlna je organizovanou invazí. Není to poprvé, co český prezident upoutal pozornost zahraničních médií, opravdu jenom ryze namátkově. Toto významný americký konzervativní server /nesrozumitelné/, který informoval o kritických názorech Miloše Zemana na kulturní kompatibilitu muslimských přistěhovalců v Evropě. Mimochodem obě zmíněná média neopomenula zdůraznit, že Miloš Zeman je levicovým politikem. V tomhle se totiž skutečně český prezident vymyká západním šablonám, kde levice dlouhodobě patřila k zastáncům migrace a multikulturalismu. Byly ale chvíle, kdy prezidentské výroky neměli jen čtenářský, ale i diplomatický ohlas. Tak třeba tato věta o Turecku. 



redaktor /citace: Miloš Zeman, zdroj: ČTK, 9. 12. 2015/: 

„Turecko by nemělo být součástí Evropské unie. Ačkoliv je Turecko členem NATO, někdy se chová, jako by spíš bylo spojencem Islámského státu. Očekávám, že za těchto pár vět pošle turecký velvyslanec na Hrad protestní nótu.“ 



David BOREK, moderátor: 

Zeptali jsme se v prezidentské kanceláři, jestli se prezidentská očekávání naplnila. 



David BOREK, moderátor /Události, komentáře, 16. 12. 2015/:
 
Pane Kmoníčku, poslal turecký velvyslanec protestní nótu? 



Hynek KMONÍČEK, ředitel zahraničního odboru /Události, komentáře, 16. 12. 2015/: 

Neposlal, přišel sám. 



David BOREK, moderátor /Události, komentáře, 16. 12. 2015/: 

Protestoval proti tomu? 



Hynek KMONÍČEK, ředitel zahraničního odboru /Události, komentáře, 16. 12. 2015/: 

Samozřejmě a vysvětlovali jsme si, co je podstatou těchto výroků. 



David BOREK, moderátor: 

Mimochodem dotyčný rozhovor s Hynkem Kmoníčkem jsme vedli v den, kdy se ústavní činitelé sešli, aby ladili postoje k zahraniční politice. No, a neuplynul ani týden a byl tu další diplomatický požár, tentokrát kvůli tomuto výroku. 


redaktor /citace: Miloš Zeman, zdroj: TASR/: 

„Má jediná obava ze zavedení eura při současné podobě stabilizačního mechanismu je ta, že by český daňový poplatník platil řecké dluhy. Byl jsem velmi zklamaný z výsledků jednání, která už téměř směřovala k takzvanému grexitu a nakonec skončila tím, že Řecko v eurozóně zůstalo.“ 



David BOREK, moderátor: 

Řecko na protest dočasně povolalo na konzultace svého velvyslance z Prahy, což je v diplomatických pravidlech docela silná forma protestu. A ještě připomeňme jarní česko-americké tahanice okolo Zemanovy účasti na oslavách v Moskvě. Ty mimochodem odstartoval tento výrok ambasadora Andrewa Shapira v Událostech, komentářích. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor /Události, komentáře, 30. 3. 2015/: 

Hovoříme o symbolech, o Rusku, je to politicky moudré od českého prezidenta, že navštíví Moskvu, aby zde oslavil konec druhé světové války? 


Andrew SCHAPIRO, americký velvyslanec /Události, komentáře, 30. 3. 2015/: 

K tomu bych řekl následující: není to na mě nebo na kterékoliv jiné zemi, aby říkal, abychom říkali českému prezidentovi, co má nebo nemá dělat. A chápu, když prezident Zeman řekl, že je třeba vzdát hold oběti všem zemím v souvislosti s koncem druhé světové války, tak to chápu. Ta symbolika toho, že možná je jediným vůdčím představitelem státu EU, že prostě bude stát a na tom pódiu sledovat vojenský pochod, když ta armáda vlastně destabilizuje jeden ze států sousedících s EU, tak to možná je takové prekérní, uvidíme, co se stane. 



David BOREK, moderátor: 


Prekérní. No, a po prekérním prohlášení následovala ostrá reakce Miloše Zemana, kterou řekl, že velvyslanec Schapiro má dveře na Hrad zavřené. Šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře trvá na tom, že Hrad zatím ale vždy hrál podle pravidel. 



Hynek KMONÍČEK, ředitel zahraničního odboru /Události, komentáře, 16. 12. 2015/: 


Ústavou jsou dané jednoznačné pravomoci, prezident je nikdy nepřekročil. Říkám, že ústava je klec a v ní může lev spát nebo běhat, tento prezident je jiný. 



David BOREK, moderátor: 

Ano, na Pražském hradě sídlí živý prezident. Ostatně nebylo tomu jinak ani u jeho předchůdců. Rok 2009 a Václav Klaus navštěvuje Evropský parlament. 



redaktorka /Události, komentáře, 19. 2. 2009/: 

Europoslanci tleskali, bučeli i bouchali do stolu. A když Václav Klaus mluvil o nedostatku demokracie při rozhodování v Evropské unii, někteří to nevydrželi. 



Václav KLAUS, /Události, komentáře, 19. 2. 2009/: 

Není řešením tohoto defektu ani eventuální posilování role Evropského parlamentu. To by tento problém naopak zesilovalo a vedlo by to k ještě většímu pocitu odcizení občanů členských zemí do unijních organizací. 



David BOREK, moderátor: 

Anebo Václav Havel pár dnů před koncem svého mandátu v lednu 2003 veřejně podpořil tvrdý postoj proti Saddámu Husajnovi. 



redaktor /Události, 20. 1. 2003/: 

Poslední fáze diplomatické války o Irák začala. Svou roli v ní hraje i Česká republika. Prezident Václav Havel je jedním z 8 evropských státníků, kteří podepsali článek na podporu Spojených států a tvrdého postupu proti Iráku. Havel je jediným prezidentem, ostatní země zastupují premiéři. Vladimír Špidla přiznal, že text četl, ale podepsat ho nechtěl. 



Vladimír ŠPIDLA, /Události, 20. 1. 2003/: 

Česká pozice je daná rozhodnutím parlamentu a to je jasné. 



redaktor /Události, 20. 1. 2003/: 

Článek potvrdil rozdělení Evropy, podepsali se pod něj představitelé tradičních amerických spojenců Španělska, Portugalska, Itálie, Británie a Dánska a státy takzvané nové Evropy Česká republika, Polsko a Maďarsko. Zveřejnění textu má podle všeho oslabit pozici Německa a Francie, které jménem celé Evropy válku proti Iráku odmítaly. 



David BOREK, moderátor: 

Pár týdnů poté se skutečně trochu ublíženě ozvali Francouzi a Jacques Chirac řekl, že proamerické země východní Evropy propásly dobrou šanci mlčet. Mám tu ještě jednu poslední prezidentskou analogii. Píše se rok 1925 a T. G. Masaryk nechává nad Pražský hrad vyvěsit husitský prapor na počest výročí smrti Jana Husa. Reakcí ovšem byl odjezd vatikánského nuncia z Prahy a styky se Svatým stolcem se urovnaly plně až po dvou letech. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

O tématu teď budu si povídat se svými hosty, kteří už jsou k dispozici v Událostech, komentářích. Tím prvním je Milan Štěch, předseda horní komory. Dobrý večer. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:

Dobrý večer. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A ve spojení jsme také s Milošem Vystrčilem, místopředsedou ODS a senátorem. Dobrý večer i vám. 



Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:

Dobrý večer z Telče. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane předsedo, pan prezident si vybral vánoční čas. Kritici mu ale, pokud to tak mohu říct, hojně vyčítali, že to nebyl vlastně vánoční projev, ale byl to politický projev jeho voličům, který, jak je zvykem, vyvolal poměrně dost silnou kritiku. Souhlasil byste s tím? 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:

S tím bych příliš nesouhlasil, protože je to projev prezidenta republiky a já jsem přesvědčen, že je správné, že prezident říká názory, které sdílí a nakonec ty názory, které řekl Miloš Zeman, nejsou nijak překvapující. Ty první dvě části jeho vystoupení, které bylo poměrně krátké, já vcelku přijímám kladně. Ta závěrečná část obsahově s ní souhlasím, ale osobně bych volil drobet jiné vyjadřovací prostředky. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

My se k tomu dostaneme. Stejnou otázku položím i panu senátoru Vystrčilovi. Jak vy se díváte na ten, jak říkají kritici, vánočně nevánoční projev? 



Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:

Pan prezident se rozhodl, že bude poslem dobrých zpráv a stylizoval do jakési role ochránce národa. Já také se domnívám, že to možná je proto, že se chce zalíbit voličům, zejména potom svým voličům, protože, pokud byste se politika zeptal, jak promlouvat k velké skupině lidí, tak samozřejmě potřeba je nejdříve pochválit. On pochválil zaměstnance i zaměstnavatele, případně je podpořit, on podpořil seniory. Případně říci, že jste v přízni s dalšími populárními politiky. On řekl, že je v přízni s Andrejem Babišem a s vládou, čili s Bohuslavem Sobotkou. Dále jim sdělíte, že vám záleží na jejich blahu, to znamená, že chcete, aby se všichni měli dobře, nejlépe v nějakém například skandinávském modelu. A potom řeknete, že s nimi cítíte, to znamená, že jste také pro to, abychom se bránili uprchlíkům a že se obáváte, že jde o organizovanou invazi. To znamená, že jste ten, kdo je v případě potřeby ochoten bránit občany této země. To znamená projev účelový. Úplně tam chyběly věci, které já bych od pana prezidenta očekával, jak to říkali například jak Václav Havel, tak Václav Klaus, to znamená, mluvili o věcech nepříjemných, poučovali, nabádali, moralizovali. Samozřejmě za to byli kritizováni, ale já si myslím, že prezident měl být schopen a ochoten takto promluvit a měl by v tomto směru prokazovat určitou dávku odvahy. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pánové, pojďme možná ten projev rozebrat trochu důkladněji a já navážu na to, co říkal pan předseda Štěch na ty dvě části a jestli dovolíte, pánové, tak bych to vzal odzadu, to znamená, nejdřív od té migrační části. Já si nevzpomínám na projev, který by vyvolal takovou velkou reakci v zahraničí, snad možná s výjimkou té země, které nevzkvétala. Když jsem si dnes prohlížel noviny, tak ten projev vyvolal reakci ve Španělsku, Dánsku, Holandsku, Švédsku, našel jsem ho dokonce v Indii, Argentině, jižní Africe, Kuvajtu, Filipínách a tak dále, a to většinou s tímto následujícím titulkem. 



Miloš ZEMAN, prezident republiky /26. 12. 2015/: 

Jsem hluboce přesvědčen o tom, že to, čemu čelíme, je organizovaná invaze a nikoliv spontánní pohyb uprchlíků. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane předsedo Štěchu, souhlasíte s výrazem, že jde, cituji, o uprchlickou krizi jako o invazi? 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:

Já bych řekl, že všichni snad si uvědomují, že mezi těmi migranty můžou být osoby, které tady v Evropě můžou způsobovat řadu nepříjemných skutečností. Skutečně můžou organizovat různé akce, které už jsme bohužel zažili. Ale abychom prohlásili, že to je organizovaná invaze nebo je to organizovaný proces, tak to já osobně bych velmi byl zdrženlivý, protože samozřejmě je potřeba říci, jaké pro to máme důkazy. Já vím, že pan prezident Zeman určité důkazy aspoň v jeho pojetí je schopen předložit, ale já se domnívám, že s těmi by se neobstálo. A to je také to, co tomu projevu chybí, to znamená, konkrétní fakta, z kterých by bylo zřejmé, že to je organizovaný proces. Jinak ale ty nebezpečí, které z toho plynou, v tom má samozřejmě prezident pravdu a to říkáme prakticky všichni, aspoň, co se týká vládní koalice. 

 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Víte, on nemluví o nebezpečí. On přímo používá výraz invaze a to je ta věc, o které já jsem mluvil, jak jsem vyjmenovával ta jednotlivá nebo ty jednotlivé země a ty jednotlivé státy a ty jejich noviny, to byl ten titulek - český prezident mluví o invazi. 


Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:

Podívejte se, invaze to ve své podstatě je, protože, pokud sem přicházejí do Evropy statisíce občanů z jiných států, dokonce z jiných kontinentů, tak to invaze je. Ale to slůvko organizovaná, to je velmi problematické a to je potřeba teda dokázat, protože potom by bylo také potřeba organizovaně se tomu bránit. My se chceme v Evropě organizovaně bránit, trvá do dlouho. Je to chyba evropských politiků, zejména teda Evropské komise, Evropského parlamentu i některých státníků, kteří tuto záležitost podceňovali. Ale je dobře, že česká vláda od začátku společně s vládami V4 byla ta, která chtěla, aby se tvrdě bránily schengenské hranice. My jsme podpořili Maďary ve výstavbě plotu, vystupovali jsme proti nim. Nakonec mohu říci, že prezident byl jediný, který řekl, že Maďaři by neměli plot stavět ze začátku, pak názor změnil. Takže já si myslím, že z tohoto pohledu ty důkazy chybí. Já je neznám, a kdybych je znal, tak se nebojím to slůvko také říci, ale já skutečně ty důkazy nemám. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Stejná otázka i vás, pane senátore Vystrčile, to sousloví organizovaná invaze, je to v pořádku z úst prvního muže ve státu? 



Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:

Pan prezident je velmi zkušený politik a pokud chtěl, aby ten projev nějak dál pokračoval a žil, tak organizovaná invaze je skutečně geniální výraz, protože nic jiného než vaše otázky a naše otázky a debata o tom, co to vlastně znamená a co tím pan prezident myslel, nemůže nastat a to přesně on chce. To znamená, už se těším, až nám to bude vysvětlovat a bude říkat, že pokud někdo přijíždí odněkud někam, tak to samozřejmě musí být organizované a že vůbec vlastně není nikde dáno, co je organizovaná invaze. Že nikdy neříkal, jak to myslel a tak dále. Já si myslím, že se ještě nejen Česká televize, ale i další můžou dostatečně vyřádit na tom, až bude pan prezident vysvětlovat, co to organizovaná invaze je, co tím vlastně myslel a hlavně on tím dosáhne svého, bude se o něm a o tom, co říkal, neustále mluvit a přesně to je jeho cíl, jeho záměr a daří se mu naplnit, my jsme toho dneska důkazem. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, tak, pokud můžu použít váš výraz, tak pojďme řádit dál, protože já bych se rád ještě zastavil u jedné pasáže, která v tom projevu také zazněla. 



Miloš ZEMAN, prezident republiky: 

Tahle země je naše a tahle země není a ani nemůže být pro všechny. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane předsedo Štěchu, tahle země je naše, jak se vám líbí ten výraz? 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:

Víte, že se mi moc nelíbí. V duchu svého nitra se samozřejmě považujeme, jsme tady doma a že si tady o svých věcech rozhodujeme, ale také jsme součástí Evropy a jsme součástí globálního světa, tak s tímto výrazem musíme šetřit a také je důležité, v jaké souvislosti se řekne. Já vím, že jsou tady výrazy, které jsou neblaze známy Čechy Čechů a podobně, a to samozřejmě může u řady odpůrců prezidenta vyvolat vcelku oprávněně diskusi, kterou to bohužel vyvolalo a také musím říci, že prezident tím vzbudil velký zájem. Já jako považuju za potřebné, aby zodpovědný politik vážil více slova, protože, i když to může v určité době pro něj být pozitivní, že z toho je nějaký ohlas, že se mu velká skupina lidí nějakým způsobem odvděčí nebo že ho uznává za to. Ale může to mít zase mezinárodní dopady a také to může posilovat lidi, kteří chtějí pomocí nějakých radikálních prostředků svrhnout na svoji stranu pozornost a moc. A to si myslím, že je, že je nebezpečné. Takže tyto výrazy považuju, že nejsou šťastné, jsou dokonce bych řekl nebezpečné a měl by zejména prezident republiky vážit, kdy se použijí. Já bych je viděl jako možné použít v případě, že by naše země byla ohrožená vnějším nepřítelem, takové události 70 let zpátky bohužel byly, tehdy taková slova jsou na místě, ale v současné době bych s nimi tedy příliš nekoketoval. A znova říkám, myslím si, že nebyly použity správně. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane předsedo, řekl byste, že ten výraz byl za hranou? 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:

Víte, to se těžko posuzuje. Já nejsem člověk, který by chtěl být... 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Vaše hodnocení situace. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:

Mít nějaké jasné mantinely. Záleží, v jaké době. Myslím si, že nebyl šťastný a že může nám ještě být několikrát jako České republice připomenut třebas v jiných věcech. Nakonec toto mohly říkat třeba i jiné státy, když po roce 18 odcházeli lidi do Ameriky, po roce 60, 48 a 68 lidé taky z naší země odcházeli. Z tohoto pohledu bych byl zdrženlivý a toto slovo, toto spojení bych určitě nepoužil. A to, co jste se mě ptal, na to vám jasně neodpovím, protože já mám nerad jaksi ústavní činitele nějak vymezovat, co smí a nesmí říkat, ale měli by zvažovat ty důsledky a řekl bych, že skutečně podle mého přesvědčení by pan prezident tato slova neměl takto používat. Ale on splnil to, co chtěl. On na sebe velmi upozornil a každý jsme jiný typ politika, já bych to tedy osobně neučinil. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane senátore Vystrčile, vy mi řeknete, co by politik nebo hlava státu měla a neměla říkat? 



Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:

Já vám řeknu toto: já tady stojím na telčském náměstí, které je památkou zapsanou na seznamu kulturního dědictví a přírodního UNESCO a my tady vždycky 1. ledna máme setkání občanů, na kterém mluví také starosta města. A já si nemyslím, že kterýkoliv starosta kteréhokoliv města řekne občanům, kteří tady budou stát toho prvního: toto město je naše, toto město není a nemůže být pro všechny. Možná i proto, že každý starosta je ze své funkce odpovědný. Prezident ze své funkce odpovědný není a možná trošku více než ten starosta právě jedná účelově, neboť tu odpovědnost za to, jak to bude vypadat pozítří, za rok, za dva roky nenese, kromě té odpovědnosti, kterou má ve své hlavě nebo ve svém srdci. A já rozumím tomu, co zhruba pan prezident chtěl říci, souhlasím s panem senátorem a předsedou Senátu Štěchem, že to měl říci jinak, protože říkat, že tato země je naše, znamená, že vlastně nikdy a nikoho nikam nepustíme a tak si myslím, že to žádný Čech nemyslí a tak to žádný Čech nedělá, protože je spousta uprchlíků z Ukrajiny a z jiných zemí, kteří tady našli azyl, kterým jsme pomáhali, protože byli ochotní přijímat naše hodnoty a s námi sdílet potom společnou zemi. To, proti čemu bojujeme, to proti čemu se stavíme, je zničení naší kultury, ohrožení naší kultury, našich hodnot, našeho způsobu života. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, my bychom teď mohli být ve spojení s mluvčím Hradu, panem Jiřím Ovčáčkem. Pokud se slyšíme, tak dobrý večer. 



Jiří OVČÁČEK, mluvčí prezidenta republiky:

Dobrý večer vám i divákům ČT24. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Vy jste slyšel ta slova, předpokládám, zaznělo tady, že to byl výrok nebezpečný. Souhlasíte s tím, nebo proč pan prezident používá takové výrazy, které vyvolávají velkou kritiku ve společnosti i od ústavních činitelů? 



Jiří OVČÁČEK, mluvčí prezidenta republiky:

Já jsem poněkud šokován, a to říkám na úvod tím, že věta „tato země je naše“ vyvolává u obou pánů takové pohoršení a takové zhrození. Já si myslím, že ta věta je zcela jasná. Jestliže prezident republiky řekne, že tato země je naše, tak jsou tím míněni všichni občané České republiky bez rozdílu barvi pleti, národnosti, jakéhokoliv náboženského přesvědčení. To je zcela jasná záležitost. Když jsem slyšel o jaksi Ukrajincích, kteří přicházejí do České republiky. A je to jasný vzkaz těm, kteří nutí společnost do toho, aby přijímali uprchlíky. Nemyslím si, že to je něco za hranou, že by to bylo něco neetického. Je to zcela jednoznačné konstatování z úst prezidenta republiky a trošku se divím tomu pohoršování se nad větou, která by měla být samozřejmá. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Promiňte, ale ta paralela - tahle země je naše s tím výrazem, který koneckonců použil i pan předseda Senátu, s tím neblahým Čechy Čechům, vy tam opravdu nevidíte? 



Jiří OVČÁČEK, mluvčí prezidenta republiky:

Já jsem jasně zdůraznil a tak to bylo i míněno ze strany prezidenta republiky a každý inteligentní člověk to tak pochopil, že jsou tím míněni občané České republiky, pane redaktore, občané České republiky, to nejsou jenom Češi, to jsou i lidé, kteří se k této zemi hlásí, kteří ji mají rádi. Je to prostě jednoduše řečeno vlastenecké heslo, ale heslo vlastenecké v tom dobrém smyslu. To znamená, vlastenectví nikoliv národovecké, ale vlastenectví, kdy se přihlašujete k té zemi, ve které žijete a sdílíte její hodnoty, a to můžete sdílet jako Ukrajinec, a dokonce i jako Syřan. Proto o tom pan prezident hovořil. A dával to do kontrastu s tím, když někteří, a těch lidí není tolik ve společnosti, chodí na demonstrace a píší na transparenty věci, na které prezident republiky upozornil nebo například „přiveďte celé rodiny“. To si myslím, že je kontrast, a to je potřeba také takhle kontrastně vidět. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane mluvčí, zkuste mi vysvětlit na závěr stručně jednu věc. Vy jste řekl, že jste šokován, že to vyvolává takové pohoršení. Proč musíte ta slova nakonec vysvětlovat tak, aby byla pochopena, jak to myslíte vy nebo jak to myslel prezident republiky, místo toho, abychom se o tom tady vůbec nebavili a nemuseli řešit, co tím vlastně pan prezident myslel? 



Jiří OVČÁČEK, mluvčí prezidenta republiky:

Pane redaktore, já vás mohu ubezpečit, že podle reakcí, které vidím a mimochodem podle reakcí čtenářů zahraničního tisku, to znamená, podle reakcí třeba na, u listu The Independent, vidím, že lidé pochopili slova, která prezident republiky řekl, a to, že to nepochopili politici, komentátoři, to je pouze a jedině jejich problém. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já vám mnohokrát děkuju, že jste byl dnes s námi a alespoň po telefonickém spojení. Hezký večer. 



Jiří OVČÁČEK, mluvčí prezidenta republiky:

Hezký večer. Na shledanou. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Na shledanou. Vrátím se ještě ke svým hostům. Pánové, začnu u vás, pane předsedo. Špatně jste to pochopili, špatně jste si to vyložili, je to vysvětlení, které vám dává smysl? 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:

Mně to smysl dává. Já vím, že pan Ovčáček bude vysvětlovat cokoliv jakkoliv, možná, že je také právě problém v tom, že to nejbližší okolí pana prezidenta jaksi bude všechno, co pan prezident učiní, hodnotit vždycky kladně. Já si myslím, že to je pro politika největší nebezpečí, když kolem sebe má lidi, kteří jenom kývají a nemají svůj vlastní názor, a to bych panu prezidentovi nepřál, aby taková situace nastala a byla dlouhodobá. A já osobně si myslím, že je to vidět z reakce, která je i v zahraničí, ale já znovu říkám, já s obsahem vystupováním, názorů pana prezidenta souhlasím, akorát... 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já se omlouvám, to už tady zaznělo, tomu rozumím. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:

Pro mě je problém ten způsob vyjadřování. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dám prostor i panu senátorovi. Vám už je teď všechno jasné potom, co to pan Ovčáček vysvětlil? 



Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:

Ne, tak já jsem řekl, že tomu, co pan prezident chtěl říci, rozumím a že bych volil jiná slova, protože se může stát, že budou vykládána tak, jak je pan prezident, respektive pan Ovčáček, pokud mluví za pana prezidenta, tak i pan prezident mysleli. Ale pan Ovčáček je připraven ty věci vysvětlovat, nakonec je to opět ta známá věc, kdy se řeknou věci nebo věty, které nejsou úplně jasné a zřejmé a následně se o nich několikrát dokola mluví a tím pádem si toho všichni všimnou. Já jsem tady o tom už několikrát mluvil, takže nejen invaze uprchlíků, ale i tato země je naše a tak dále, budou určitě věty, které budou ještě několikrát citovány, takže pan prezident dosáhl svého. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pánové, já vám děkuji, že jsme měli možnost tyto věty a nejenom tyto věty i ty myšlenky rozebírat a děkuji vám za to, že jste byli u toho. Díky a hezký večer. 

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:

Na shledanou. 


Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:

Hezký večer. 

RNDr. Miloš Vystrčil

místopředseda strany
1. místopředseda senátního klubu