20. prosince 2015

EET problém výběru daní nevyřeší

Pozemní operace jsou vždy riskantní, ale bombardováním území neovládneme. Unie se s kvótami zachovala nefér a odhodila závoj demokracie a rovnosti. Prezident z nás dělá terč posměchu. EET výběr daní nevyřeší. ODS ožívá. Senátu dám příští rok sbohem, řekl PL první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Krátce po pařížských atentátech jste v Otázkách Václava Moravce vcelku podpořil pozemní invazi do oblasti, kterou na Blízkém východě ovládá tzv. Islámský stát. Měl jste a máte na mysli i vojáky české armády? 

Pochopitelně i naše Armáda ČR disponuje vysoce kvalifikovanými experty, například v oboru chemických zbraní, máme špičkové polní nemocnice, vysoce účinné obranné sledovací prostředky. Pokud aliance proti ISIS bude o naší pomoc stát, neměli bychom zůstat stranou. 

Není to tak, že o pozemní invazi jde radikálním islámským bojovníkům, aby vtáhli Západ do vleklé války? Je třeba pravda, že Američané v roce 2003 Irák dobyli rychle, ale potom nastal chaos, který trvá dodnes. Neměli bychom se poučit? 

Poučit se musíme a doufám, že tak experti nepřetržitě činí. Pozemní operace jsou vždy riskantní, ale pouhopouhým bombardováním území nelze ovládnout. A ta oblast se musí dostat pod kontrolu, aby se tam opět dalo normálně žít a běženci se mohli začít vracet. Jsem rád, že konečně vznikla Islámská aliance vedená Saúdskou Arábií. Jedná se o problém islámského, arabského světa a ten vyřeší jedině islámské země samotné. My jim, pokud budeme požádáni, musíme pomáhat. 

Kdysi váš stranický šéf a pozdější prezident Václav Klaus je toho názoru, že migrační vlna do Evropy nebyla a není v žádném případě náhoda a současní klíčoví politici EU, jako třeba Angela Merkelová, si ji dokonce přáli. Co na tento výklad říkáte? 

Je to jeden z módních výkladů toho, co se děje. Evropští politici potřebují další velký příliv hlasů a podporovatelů a uprchlíci jimi mají být. Možná tak někdo skutečně uvažuje, ale realita bude prostší. Evropské elity nezvládly krizi na Blízkém východě, začalo to už před lety podporou tak zvaného ‚arabského jara‘. Co z těchto ‚výhonků‘ demokracie v arabském světě zbylo, je vidět. A uprchlická krize je jen výsledkem. Ale z této krize také mnozí profitují. Převaděči, mafie. Tomu musíme zabránit. 

Jak hodnotíte postoj českého premiéra Bohuslava Sobotky ohledně migrace? Verbálně vystoupil proti kvótám, ale dnes přešel spíše do pasivity. Měl by postupovat stejně jako maďarský premiér či nová polská premiérka? Jak se podle Vás chová ohledně migračních rizik vláda jako celek? 

Řekl jsem jasně na plénu Senátu, že vládu ve většině jejích kroků kolem uprchlíků podporuji. Ano, s kvótami jsme neměli tak lehce souhlasit. Ale Unie se zachovala nedemokraticky a nefér. Rozhodování o kvótách, výsostně politické rozhodování, přenesla EU z šéfů států na ministry vnitra. Tedy na odbornou úroveň. Zatímco šéfové by se museli jednomyslně shodnout, ministři hlasovali většinově. Evropská unie v ten okamžik odhodila závoj rovnosti a demokracie, za který se dosud skrývala a odhalila svou mocenskou tvář. 

Prezident Miloš Zeman se nedávno na Albertově spojil s protiislámským aktivistou Konvičkou či s Markem Černochem z Úsvitu-Národní koalice. Jak hodnotíte jeho razantní rétoriku vůči IS? 

Má určitou pravdu, ale ve spojení s těmito lidmi je matoucí. Od prezidenta republiky bych očekával velkorysost, nadhled a vůli ke zklidňování situace. Ne, že se přidá k hospodskému pokřikování a nenávisti. Je to lovení příznivců v kalných vodách a je to velmi populistické. 

Nedělá prezident z České republiky terč? Přeci jen: jsme země sice geograficky klíčově umístěná, ale jinak vcelku bezvýznamná. Máme zapotřebí se tak vehementně angažovat a tahat horké kaštany z ohně za Američany a jiné z minulosti? USA se stáhly a Evropa se s následky potýká... 

Prezident z nás možná dělá terč posměchu. A také vytváří pověst nestabilního a neseriózního partnera. Znovu opakuji, elity EU selhaly a řešíme následky, které jsou velmi negativní. 

Jak vidíte prezidentovy dlouhodobé sympatie vůči Rusku Vladimíra Putina a Číně? Kvitujete snahu České republiky prohlubovat spolupráci na poli byznysu s posledně jmenovanou zemí? 

Rusko i Čína jsou ohromnou příležitostí pro český byznys. Ale ten jde pěstovat i bez toho, abychom se před oběma zeměmi lámali v pase. Víte, pan prezident je v Rusku zmiňován, je tam vítán. V USA stěží vědí, kdo to je. To jen příklon pana prezidenta k Východu urychluje a prohlubuje a nechová se jako prezident suverénní ČR. To je škoda. ČR potřebuje exportovat na všechny strany. Mimochodem, 80 % exportu jde do EU. Nezapomínejme. 

Přál byste si Zemana na Hradě i v druhém volebním období? 

Ne. 

Jste služebně jedním z nejstarších senátorů. Řadu let jste Senát i vedl. Už už to v poslední době vypadalo, že se Senát stává skutečně opravnou poslaneckých zmetků v zákonech. Schvalování novely zákona o loteriích ovšem ukázalo, že senátoři se ve velké většině prezentovali jako lokajové vládní koalice. Jak jste to viděl Vy? 

Moje zkušenost je taková, že my tu pracujeme ve výborech, se senátory z řad sociální demokracie se shodneme na pozměňovacích návrzích, na změnách. Ale pak přijde den pléna, šéfové z ČSSD zavelí a celý senátorský klub ČSSD hlasuje jako jeden muž. To není úplně konzistentní přístup. Je to mocenské rozhodování. Ale takové je složení Senátu a mohou to změnit jen voliči. 

Do Senátu dříve či později přijde další kontroverzní zákon o elektronické evidenci tržeb. Jak nahlížíte na tuto Babišovu normu? 

Problém výběru daní nevyřeší, to ví snad i pan Babiš. Ale zůstane tu obrovská nevídaná, státem zaplacená marketingová studie o chování spotřebitelů. A o to tu jde. Jde vlastně bohužel jen a jen o získávání obchodních údajů a následnou možnou likvidaci konkurence. 

Jsme-li u Babiše. Ten je podle mnohých v grandiózním střetu zájmů. Myslíte, že je jeho cílem změnit Českou republiku v korporativní stát? 

Myslím, že jeho jediným cílem je dále zvětšit svůj majetek a rozmnožit ho. Dělá to chytře, bez skrupulí, na hraně zákona a za hranou etiky a morálky. Vlastně, z hlediska dotací, jde o největší konflikt zájmů ministra Babiše a jeho firem. 

Vyvolá předčasné volby, aby vstoupil Strakovky co nejdříve? Přeci jen do řádných voleb zbývají ještě dva roky... 

To se zeptejte jeho. 

Ještě závěrem k vaší straně. Jak vidíte pozici ODS pro budoucí léta? Po turbulencích, které nastaly po pádu Nečasova kabinetu v polovině roku 2013, je dnes ODS, zdá se, stabilizovaná. Nicméně obliba nijak zvlášť neroste. 

Je důležité připomenout, že Nečasova vláda padla kvůli vlastním chybám, ale i kvůli řízenému ‚puči‘. Až dnes se ukazuje, že Ištván a spol. nemají na Nečase či Janu Nagyovou téměř vůbec nic. Ale na Úřad vlády tehdy vlétli za úsvitu, s komandem, jakoby bojovali s teroristy. Jsem přesvědčen, že ODS ožívá. Do budoucna bude tato očista pro ODS klíčovou výhodou. 

Srovnejte klady a zápory současného předsedy Petra Fialy třeba s Topolánkem a Nečasem. Není příliš málo razantní? 

Nelze srovnávat. A není to nutné. Žádný člověk, a tedy ani premiér či předseda strany, není ideální. Petr Fiala stranu stabilizoval po všech stránkách. To je neocenitelné a patří mu za to díky. O očistu ODS se však musíme snažit všichni. 

Za jedenáct měsíců vám končí mandát. Budete znovu kandidovat? 

V Senátu budu příští rok dvacet let, šest let jsem byl předsedou. Myslím, že přišel čas dělat něco jiného. Takže kandidovat do Senátu již nebudu, z politiky však v žádném případě neodcházím. 

Rozhovor vyšle na serveru ParlamentniListy.cz.


MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR