8. prosince 2015

ODS: Největší chyby vlády chceme napravit do konce roku

Občanští demokraté chtějí svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, na které by poslanci odložili účinnost zákona o kontrolním hlášení. Poslanci ODS také předložili pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu na příští rok.

 

„Vláda na svém včerejším zasedání nepodpořila námi navrhované odložení kontrolního hlášení DPH. Je to další příklad toho, jak vláda bojuje proti aktivním a pracovitým lidem. Proto chceme svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, kde by bylo možné tento nesmyslný a zbytečně byrokratický návrh odložit. Pokud neuspějeme, kontrolní hlášení DPH zrušíme okamžitě, jakmile bude ODS součástí vlády,“ tvrdí Petr Fiala. 


ODS chce napravit i nejkřiklavější chyby, které obsahuje návrh státního rozpočtu. „Ačkoli vláda tvrdí, že rozpočet je postaven na reálných číslech a nikde nelze ušetřit, opak je pravdou. Podařilo se nám nalézt zbytečné výdaje ve výši téměř 30 mld. Kč, které navrhujeme převést do vládní rezervy. Chceme také posílit rozpočet ministerstva obrany o více než 2 mld. Kč a rozpočet vysokých škol, kterým vláda příjmy snižuje o 1 mld. Kč. Bezpečnost a vzdělání by mělo mít prioritu ve vládních investicích na příští rok. Jestliže vláda nebude chtít od svého zbytečného utrácení ustoupit, rozpočet nepodpoříme,“ komentuje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.