1. prosince 2015

Proč koalice nespěchá se zavedením EET?

V parlamentu se o elektronické evidenci tržeb nejednalo. Tohle suché konstatování neříká nic o tom, proč se nejednalo a co by jednání o EET mohlo přinést.

 
Podle médií to vypadá, jako by jednání o EET zabránila výhradně opozice. Jistě, v pátek 27.11. skutečně opoziční poslanci vystupovali tak, aby nedošlo k třetímu čtení návrhu zákona o evidenci tržeb. A malí podnikatelé a živnostníci doufají, že se jich v tomto opoziční strany zastanou a zabrání přijetí zákona o evidenci tržeb. Proč se ale koalice více nesnaží? Jak to, že se EET dostává do jednání až s takovým odstupem? Vždyť druhým čtením prošla už 7.10., tedy téměř před dvěma měsíci!
 
V ČSSD, ANO i KDU-ČSL jsou si vědomi toho, že zavádění EET bude velmi problematické. Teprve po spuštění EET se ukáže, jak je nepřátelská, jak je namířena proti malým podnikatelům a živnostníkům.
 
Při zavádění EET bude docházet k mnoha potížím a problémům. Technickým, právním i organizačním. Ukáže se, jak je vše komplikované, nepřipravené, neodzkoušené, jak nás ministr financí „lakoval“, když tvrdil, že všechno bude báječné. A především, začnou vylézat na povrch v zákonu dovedně skrytá nebezpečí a hrozby pro podnikatele a živnostníky. Nyní vše ministerští úředníci bagatelizují a stále opakují, že „se nemusíme ničeho bát“. Bojí se však oni. A nespěchají.
 
Když totiž pomineme technickou stránku EET, když nebudeme brát v úvahu ani náklady, které budou muset podnikatelé vynaložit, ani nebezpečí sběru a ukládání informací o fungování podnikání těch nejmenších podnikatelů, když ignorujeme i fakt, že EET dopadne jen na ty malé, zatímco velké firmy, především obchodní řetězce, nebudou EET vůbec zasaženy, zůstane nám stále jedno podstatné nebezpečí, jeden podstatný fakt: Prostřednictvím EET stát uvalí na podnikatele povinnosti, které nebudou moci často splnit a odpovědnost za jevy, které nemohou ovlivnit. A v souvislosti s tím otevírá úřadům a úředníků prostor k svévolnému rozhodování o osudu podnikatelů.
 
Proto koalice nespěchá. Dejme si do souvislostí odpor, který EET vyvolá, až bude spuštěna, s termíny, kdy to má proběhnout. Podle veřejně prezentovaných plánů ministra financí Andreje Babiše má EET začít fungovat v létě 2016. Tedy měsíc, dva před krajskými volbami. Jak asi budou vypadat volební reklamy ČSSD, ANO či lidovců? Třeba takto? „ANO, prosadili jsme EET, která sice všechny naštvala, která je samá potíž a za kterou jsme vyhodili obrovské peníze, ale jinak jsme fajn a vy, podnikatelé a živnostníci nás volte.“ Chápu, že do toho se jim nechce.
 
Každý průměrně inteligentní člověk by teď mohl říct: Tak je to nechte zavést. Ať se prokáže, jaký je to nesmysl, ať se v praxi ukáže, co to bude skutečně znamenat pro podnikatele a živnostníky.
Ano, nejlepší cestou, jak doložit, že EET je nesmyslná a škodlivá, by bylo nechat přijetí zákona volný průběh a na vládě a koaličních poslancích nechat odpovědnost za dopady neúspěšného, drahého a nedemokratického projektu. To by bylo strategicky správné. Nechat vládu, aby se znemožnila. Na to ovšem doplatí především občané. Ti zaplatí všechny náklady, a podnikatelé si prožijí všechny problémy a příkoří, která EET přinese. Takže soudní lidé chápou, že nelze čekat a musíme se snažit, aby zákon o evidenci tržeb nebyl přijat.
 
A co když jej poslanci ANO, ČSSD a KDU-ČSL přece jen prosadí? Tak budou volby. Za rok krajské, a za dva roky parlamentní. Mimochodem, teprve po parlamentních volbách v roce 2017 mají být povinni registrovat se v EET poslední skupiny živnostníků. Jak asi budou volit, že?