28. listopadu 2015

Rozpaky z redukce hazardu

ODS včera v Praze podpořila redukci hazardu. Z Prahy mají zmizet herny, zůstanou jen kasina. To je samozřejmě správně, ale i tak nejsem se včera přijatým návrhem spokojen.

Můj názor na hazard je dlouhodobě znám. Nevěřím v nulovou toleranci. Stejně jako u drog a prostituce problém nezmizí tím, že ho zameteme pod rohožku a úředně zrušíme. Stejně tak nemám nic proti kasínům s omezeným přístupem z ulice, kde si můžu zahrát ruletu, blackjack nebo další “živé hry“. Již nyní to funguje tak, že bez předložení občanky se dovnitř nedostanete a je to tak správně.

Reálný problém představují klasické herny s hracími automaty s ovocem na dispeji. V mnoha případech navíc přímo sousedí se zastavárnou. Závislost na hraní, gambling, krádeže a kriminalita, to vše se hromadí právě tady.

Primátorka Krnáčová včera předložila svůj návrh na redukci hazardu na území hlavního města, ale bohužel se nejednalo o skutečné omezení.

K hlasování byl pražskému zastupitelstvu předložen seznam heren a kasin, vytvořený bez jakýchkoli pravidel a zdůvodnění, navíc rozšířený o 56 podniků oproti návrhu, který ji v červnu zastupitelé vrátili k přepracování.

Adriana Krnáčová prohlásila: “Pokud by bylo po mém, je nulová tolerance v celé Praze.” Od slov k činům je u ní jako obvykle daleko. Její návrh měl legalizovat nesystémově sestavený seznam podniků včetně heren plných hracích automatů. Díky tlaku opozice včetně ODS se podařilo seznam upravit tak, že z něj 212 forbesových heren vypadlo.

Ale ze zkaženého masa neuděláte pochoutku tím, že okrájíte tlusté. I to libové bude dál zkažené.
Vzhledem k tomu, že původní návrh primátorky byl “zkažené maso”, nemohu ani z finální podoby skákat radostí.

K redukci došlo. A to je dobře. Návrh na nulovou toleranci neprošel. A to je také dobře. Nicméně systém, který by jasně říkal, co může být povoleno a proč, ten navržen ani vytvořen nebyl. A to je zásadní chyba.

I proto jsem navrhl odvolání Adriany Krnáčové. Protože jako primátorka, tedy člověk, který má řídit Prahu, selhává na celé čáře.

Filip Humplík

předseda regionálního sdružení