27. listopadu 2015

Přidat peníze pouze krajům není spravedlivé

Na základě jednání ministra financí s hejtmany, ministerstvo financí navrhuje, aby v rámci změny zákona o příjmech samosprávných celků ze sdílených daní byly příjmy krajů v roce 2016 navýšeny o téměř 4 miliardy korun.

Zároveň v rámci stejného návrhu zákona ministerstvo financí ale ignoruje stejně legitimní požadavky obcí na navýšení jejich příjmů. Prý je to z toho důvodu, že obce hospodaří dobře a mají peněz dost. 

„Postup ministerstva financí považuji za nekorektní a vůči obcím za nespravedlivý. V rámci zavádění II. důchodového pilíře a navyšování sazeb DPH byly sníženy podíly na daních obcím i krajům. Pozdější dorovnání příjmů obcím a malým městům na úroveň těch větších s tímto snížením nijak nesouviselo. Proto je nutné, aby se stát zachoval stejně ke všem samosprávám a postupně vrátil - navýšil příjmy kromě krajů i obcím. Za tímto účelem jsme podali s kolegou Linhartem pozměňovací návrh, jehož přijetí by zajistilo navýšení příjmů obcí v roce 2017 celkem zhruba o 2 miliardy a v roce 2018 celkem asi o 7 miliard korun. Vzhledem k činnostem, které vykonávají obce a kraje, považujeme tento poměr za odpovídající,“ okomentoval současné záměry ministerstva financí senátor Miloš Vystrčil, který je předsedou senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Právě Výbor pro územní rozvoj pozměňovací návrh senátorů Vystrčila a Linharta již na svém zasedání 25. 11. podpořil, a pokud návrh získá podporu i 2. prosince na plénu Senátu, bude zákon vrácen nazpět do Poslanecké sněmovny.

„Ve svém návrhu jsme vycházeli z návrhu, který ve sněmovně podávali poslanci Vilímec, Stanjura a Beznoska. Tento návrh také podporuje Svaz měst a obcí. Výhodou tohoto návrhu je také fakt, že nenarušuje přípravu rozpočtu pro rok 2016, neboť počítá s navýšením příjmů obcí až v letech 2017 a 2018. Proto věřím, že pokud bude návrh Senátem schválen, má i ve sněmovně šanci uspět,“ okomentoval další možný osud pozměňovacího návrhu senátor Miloš Vystrčil.

Pozměňovací návrh
Usnesení Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí
Podpůrný dopis SMO CR

RNDr. Miloš Vystrčil

místopředseda strany
1. místopředseda senátorského klubu
krajský zastupitel
zastupitel města
předseda regionálního sdružení
místopředseda oblastního sdružení