25. listopadu 2015

Události, komentáře: Spory o státní rozpočet

Poslanci chtějí v rozpočtu pro příští rok přesunout 44 miliard korun. Ve druhém čtení prosazovali hlavně víc peněz pro armádu, na ochranu hranic, do školství i sociální oblasti. Ministr financí se k návrhům vyjádří až při konečném schvalování. Změny ale příliš nepodporuje – většina resortů podle něj nedokáže vyčerpat ani peníze, které má k dispozici teď. Téma pro Události, komentáře ČT24 okomentoval předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou zhlédněte na ČT24.

David BOREK, moderátor:

44 miliard korun - takovou částku chtějí poslanci přesunout ve státním rozpočtu na příští rok. Peníze chtějí přidat hlavně na armádu, ochranu hranic, na školství anebo do sociální oblasti. Ministr financí Babiš se k návrhům vyjádří až při konečném třetím čtení. Příjmy, výdaje a schodek ve výši 70 miliard korun už poslanci schválili v říjnu a dál se měnit nemůže.

Antonín ŠIMŮNEK, redaktor:

Armáda a ochrana hranic, tam by se podle řady poslanců měly v návrhu rozpočtu přesunout další peníze. V obranném výboru se na tom shodli poslanci napříč stranami. Zástupci TOP 09 navrhují poslat resortu obrany dvě a čtvrt miliardy. Pocházet by měly z kapitoly ministerstva zemědělství. Občanští demokrati zas chtějí vzít prostředky z podporu exportu nebo podpory stavebního spoření.

Věra KOVÁŘOVÁ, místopředsedkyně hnutí /STAN/ (záznam):

Pro armádu jsme navrhli v pozměňovacím návrhu vzít z kapitoly ministerstva zemědělství z ukazatele Podpora agropotravinářského komplexu 2 miliardy 280 milionů.

Ivan GABAL, předseda výboru pro obranu /KDU-ČSL/ (záznam):

Potřebujeme se dostat skutečně nad hladinu 1 % alespoň minimálně a nad hladinu 50 miliard, která je klíčová pro rozvoj našich ozbrojených sil.

Antonín ŠIMŮNEK, redaktor:

Podle ministra financí Andreje Babiše má ale resort obrany na armádu peněz dost. Letos podle něj ani všechny prostředky nevyčerpá. Je to podle něj případ i dalších resortů. Ke změnám v rozpočtu tak nejspíš vstřícný nebude.

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/ (záznam):

Ty stávající možnosti toho rozpočtu vlastně nejsou ani využívány. My máme každý rok nespotřebované výdaje, to je vlastně to, co se ušetřilo z minulosti, no, a ten důvod je, že náš stát je paralyzován zákonem o veřejných zakázkách.

Antonín ŠIMŮNEK, redaktor:

Zdeněk Soukup z hnutí ANO chce odebrat 600 milionů z dávek na hmotnou nouzi a přesunout je na důchody. Komunističtí poslanci zase navrhují odebrat peníze Ústavu pro studium totalitních režimů. Naopak František Laudát z TOP 09 by chtěl rozpočet instituce navýšit. Poslanci definitivně rozhodnou ve třetím čtení. S příjmy, výdaji, ani schodkem ve výši 70 miliard ale hýbat nebudou. Ty už schválili v říjnu. Antonín Šimůnek, Česká televize.

David BOREK, moderátor:

A chvíle pro politický duel. Ve studiu vítám Zbyňka Stanjuru z ODS a člena rozpočtového výboru. Hezký večer.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS a člen rozpočtového výboru PS /ODS/:

Hezký večer.

David BOREK, moderátor:

A je tu s námi také Václav Votava, předseda rozpočtového výboru za ČSSD. Vítejte.

Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:

44 miliard, pane Votavo, to je docela dost nebo ve srovnání s loňskými nebo s minulými léty to je standard?

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

Je to dost, no. Nezvyšuje to tedy schodek státního rozpočtu, samozřejmě jsou to úpravy uvnitř státního rozpočtu, ale je to dost a je to i zásluha opozice tedy samozřejmě.

David BOREK, moderátor:

No, jestli to slovo úpravy je na místě, jestli to vlastně /nesrozumitelné/. Zeptáme se, ale srovnání jako zkušený parlamentář srovnání s loňskými nebo s předchozími roky.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

Tak je to více, no. No, tak dělá to víceméně ten pozměňovací návrh i pana kolegy Stanjury nebo Občanské demokratické strany, je to dost.

David BOREK, moderátor:

Ano, pane Stanjuro, 24 miliard korun zhruba.

27.

David BOREK, moderátor:

Dokonce 27 miliard korun. Ale to už pro mě není pozměňovací návrh, to už je revize rozpočtu, to je realisticky myšleno, nebo je to jenom gesto?

Ne, je to realisticky myšleno. My jsme navrhovali vrátit vládě rozpočet k dopracování s tím, že deficit by mohl být zhruba o 30 miliard nižší, takže my nenavrhujeme přesuny mezi kapitolami, ale zhruba těch 24 miliard, to je z 27, navrhujeme vlastně ušetřit a navrhli jsme to dát na položku vlastně vládní rozpočtová rezerva a pokud by to bylo přijato, tak o tohle by se mohl snížit deficit reálně. Samozřejmě s tou číslovkou 70 miliard už neuděláme nic. My vládě oprávněně vyčítáme, že v době ekonomického růstu má příliš velký deficit a abychom jenom nekritizovali, tak jsme ukázali položky, v kterých vláda může šetřit a pouhé 3 miliardy jsou přesuny v rámci rozpočtu, který navrhujeme 3,2 miliardy, abych byl přesný, z toho 2,2 miliardy je posílení výdajů na obrany, to si myslím, že je silný politický názor, že v této bezpečnostní situaci a 1 miliarda je posílení rozpočtu pro vysoké školy. Ale těch skoro 25 miliard by vláda mohla ušetřit.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

On je to přesun do vládní rozpočtové rezervy, ta má stanovenou nějakou hranici minimální.

Maximální nemá.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

Maximální nemá samozřejmě. Já nepamatuju za dobu, co jsem v Poslanecké sněmovně, že by takto opozice navyšovala vládní rozpočtovou rezervu. S vládní rozpočtovou rezervou hospodaří vláda, to je třeba si také si uvědomit bez ohledu, zda parlament souhlasí nebo nesouhlasí, ale to kolegové asi ví určitě.

Ale jmenuje se to rezerva, není to jako běžný výdaj, který se musí utratit.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

Samozřejmě. Já si myslím, že to je spíš taková hra jenom z Občanské demokratické strany.

Ne, tak, pokud říkáme, že máte šetřit, tak přece je korektní, že ukážeme kde. A mohl bych jít konkrétně, pokud za pouhé dva roky jste schopni zvednout klasické výdaje materiál, energie, služby o 10 miliard, pokud z roku na rok jste schopní zvednout platy o 10 miliardy, pokud jste schopni z roku na rok zvednout dotace pro soukromé podniky o 7 miliard, tak prostě existuje možnost pro to, aby v době ekonomického růstu ten deficit nebyl 70 miliard, a protože už to nemůžeme změnit kvůli zákonu, to už je dáno výsledkem prvního čtení, tak my ty peníze nedáme vládě proto, aby je utratila, ale by je ušetřila, aby se o to méně zvýšil státní dluh.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

To je takový evergreen už, jestli má být deficit takový nebo onaký. Samozřejmě vy tvrdíte, že by měl být nižší.

David BOREK, moderátor:

A měl by být nižší nebo neměl? Je...

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

Koalice se dohodla na 70 miliardách. Já si myslím, že v současné situaci je to realita, je to reálný deficit. My se snažíme neustále ho snižovat. I letošní rok dopadne lépe, než byl plánovaný deficit.

To je díky vládě.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

I díky vládě, pane kolego, samozřejmě. I díky hospodářskému růstu samozřejmě.

David BOREK, moderátor:

To je také věčná debata, jestli za to může vláda.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

To je věčná debata, přesně tak.

David BOREK, moderátor:

Ale zpátky k tomu, opravdu v situaci akcelerujícího hospodářského růstu těch 70 miliard se nedá změnit, byť třeba formou toho na poslední chvíli vymyšleného návrhu ODS, že ty peníze vlastně budou pořád k dispozici, ale nebudou pevně přiřazeny kapitolám rozpočtu a budou v té rezervě.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

To je jenom opticky. V podstatě nic na tom jiného nemění podle mého.

David BOREK, moderátor:

Rezerva se tak snadno nevyčerpá. Rezerva je prostě rezerva, to není dáno.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

Samozřejmě, ale jak říkám, to je v podstatě jenom taková hra. Těch 70 miliard já si myslím a řekl jsem již, že to vystihuje současnou realitu. Vezměte si, že, teď je ano růst 4,4 % hrubého domácího produktu, ale na rok 2016 už se predikuje 2,5, možná 2,7 a i ta situace v eurozóně není zrovna růžová, migrace a tak dále. Je třeba mít určitý polštář a s tím právě ten státní rozpočet počítá.

Na migraci jsou peníze v rezervě, protože opravdu nevíme, co se stane příští rok, proto je chytré mít něco v rezervě. Ale bavme se o těch výdajích. Od roku 2012 do příštího roku se zvyšují výdaje o 200 miliard ročně, to je prostě věc, kterou si nemůžeme dlouhodobě dovolit, v ekonomickém cyklu zase přijde stagnace a recese.

David BOREK, moderátor:

Ale pardon, teď směšujete mandatorní výdaje i investiční výdaje, je to tak?

Ano, celkové výdaje státního rozpočtu, ale rostou i mandatorní...

David BOREK, moderátor:

Ty investiční se dají z roku na rok potom osekat, i když to bude bolet, ale to se prostě dá udělat.

To se samozřejmě dá, ale když se podíváte na graf, tak přesto, že jsou rekordní výdaje, tak vláda rozpočtuje kapitálové nebo investiční výdaje mnohem nižší než v krizových letech 2013, 2014, 2012.

No, ne, to není...

Je to pravda, protože to je skutečnost. Máme skutečnost. Navrhujete necelých 77 miliard. A to jsou grafy, já je mám s sebou, z vládního materiálu.

David BOREK, moderátor:

Ano, já vám jenom řeknu jako televizák, že když tady ukazujete svoje grafy vytištěné v excelu, takže to nebude vidět, tak to radši rovnou zandejte a neukazujte tady grafy, ať se v tom neztratíme.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

Já jsem si žádný grafy nevzal.

David BOREK, moderátor:

Ať se v tom neztratíme. Ale zpátky k tomu dnešnímu jednání. Pan Votava tady několikrát použil slovo, tuším dvakrát slovo hra. Já to slovo nepoužiju znova, ale stalo se někdy, že by vláda si nechala v řádu desítek miliard zkorigovat státní rozpočet? Stalo se to někdy?

Nestalo se to, ale...

David BOREK, moderátor:

Jednáte s koaličními poslanci, kromě toho, že jste vystoupili na plénu sněmovny, aby realisticky ten váš návrh přijali, nebo skutečně je to gesto? Neříkám hra, ale je to gesto?

Novinka je v tom, že nenavrhujeme jako tehdejší opozice utratit to jinde, protože my nenavrhujeme přesuny v tom rozpočtu. To pak nemá šanci. Jestli chcete mít stejné výdaje a řeknete z opozice - vládo, my ti 40 miliard utratíme jinak, než chce vláda, tak to samozřejmě neprojde, ať je složení vlády či opozice jakékoliv, to je logické. Ale my jsme přišli s jiným modelem, když říkáme, že nemá být tak velký deficit, tak přece nemůžeme utratit stejně jako vláda, proto jsme navrhli minimálně těch 25 miliard ušetřit. A to je novinka. A pokud by to prošlo, a já myslím, že by to projít mohlo, tak to za prvé může být rezerva na ty nenadálé situace, které bohužel mohou nastat a současně, pokud se nevyčerpají a nemusí se čerpat, tak se nezvýší ten dluh tolik. A ta novinka je v tom, a to má pan předseda Votava pravdu, že my to vlastně dáváme k dispozici vládě. Je to i nějaké riziko, že to vláda utratí jakoby zbytečně nebo neefektivně. Ale pokud chcete ukázat, že jste měl pravdu, že se dají najít rezervy, tak podle mě je naopak správné, že opozice přijde s konkrétními návrhy, že to je jen taková hra, že přijdu, a 70 je hodně, tak já navrhuju 40. Když navrhujeme 40, tak máme přece ukázat, kde těch 30 se dá zhruba použít. A protože ta situace se přece jenom vyvíjí, tak například z resortu obrany jsme nevzali ani korunu, naopak jsme navrhli zvýšit výdaje o 2,2 miliardy, protože jinak by to 30 miliard celých, tak je to o něco méně než 30 miliard.

David BOREK, moderátor:

Mimochodem zvýšení výdajů na obranu, to dokonce nenavrhuje pouze ODS, ale i koaliční poslanec Gabal načetl pozměňovací návrh na základě usnesení výboru pro obranu, opakuji koaliční poslanec, i to je pro vás hra?

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

Především pan kolega Gabal tento pozměňovací návrh už dával i na rozpočtovém výboru, ten pozměňovací návrh byl nehlasovatelný. Pan kolega Gabal předložil nový návrh teď při druhém čtení a opět se nedal hlasovat, protože on vlastně vybíral peníze, bral z vládní rozpočtové rezervy, a to samozřejmě nelze snižovat.

David BOREK, moderátor:

Protože tam je minimální práh.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

Ano, přesně tak. Je tam asi 3,8 miliardy a on chtěl 2,8 miliardy.

David BOREK, moderátor:

Dobře, tak nechme rozpočtovou rezervu.

Ano.

David BOREK, moderátor:

Kdyby se ty peníze vzaly odněkud jinud, opravdu situace bezpečnostní není růžová. Opravdu vám nepřijde jako zástupci nejsilnější koaliční strany, že je čas zvýšit ještě nad rámec už dohodnutého zvýšení rozpočet resortu obrany i za cenu toho, že to bude vzato z jiné kapitoly?

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

Samozřejmě, pokud bude třeba, tak ty prostředky je možné vzít z té vládní rozpočtové rezervy, takto se počítá. Počítá se i, pokud bude nějaký problém s migrační krizí větší, k tomu bude sloužit vládní rozpočtová rezerva nebo se použijí ty prostředky z vládní rozpočtové rezervy, ale...

David BOREK, moderátor:

Ale osekávat stávající kapitoly jiných resortů, ne?

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

Na ty položky, na které se to bralo, bylo tam těch návrhů několik, já si myslím, že zrovna to nejsou nejvhodnější položky v tom objemu, ve kterém se ty částky braly, to opravdu ne.

My navrhujeme posílit tu rezervu.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

A musím odkázat na vystoupení i ministra obrany, který samozřejmě říká: byl bych radši, kdybych měl větší rozpočet, ale beru realitu, jaká je, a ten rozpočet, který mám, mi zaručuje, aby prostě armáda žila, aby armáda fungovala a aby byla zajištěná.

David BOREK, moderátor:

Navíc, pane Stanjuro, nejenom ministr obrany říká, ano, chtěl bych, kdo by nechtěl větší rozpočet, ale ono je taky problém, že ty peníze se velice snadno nebo nedají tak snadno utratit. Armáda má podle ministra, nejenom ministra, problém, kdyby dostala ještě peníze navíc, tak je vůbec utratit, tak má to smysl?

Ne, to je problém ministra. Zejména loni nebyl schopen utratit 4 miliardy, přestože byly nízké výdaje, tak 4 miliardy nebyl pan ministr Stropnický schopen proinvestovat. Právě proto je lepší to dát do toho rozpočtu hned, my to navrhujeme na investice na armádu, protože ten akviziční proces, nákup nových zbraňových systémů, samozřejmě trvá dlouho, to se nedá řešit z rezervy, že si v srpnu vzpomenu, že mám někde 2 miliardy a v srpnu 2016 budu chtít nakoupit nějaký zbraňový systém nebo něco jiného. To se prostě nedá stihnout.

David BOREK, moderátor:

Pardon, to, co jsem zaregistroval v té debatě, je takové, že i teď je problém, když si teď v listopadu 2015 řekneme, že chceme příští rok na podzim něco utratit, i teď už je pozdě. Nedá se jen tak snadno o miliardy zvětšit rozpočet resortu.

Vládní politici jeden vedle druhého včetně ministra financí říká: máme bránit vnější hranice Schengenu, neříká jak, ale bude to stát peníze. A máme na to připravené peníze? No, nemáme. Ta potřeba nějaké evropské akce s obranou schengenských hranic vnějších může nastat velmi rychle, takže je dobré tam ty peníze mít a když pro jeden pozměňovací návrh, který je vlastně společný, není to jenom návrh ODS, je to výboru pro obranu, který se tím podrobně zabývá, tak přesáhneme výdaje 50 miliard a podle našich spojeneckých závazků bychom měli mít 2 % HDP, a to je zhruba 82 miliard, takže já si myslím, že to není nic revolučního, než platit doplatky na bydlení zneužívané miliardu, než navyšovat výdaje na hmotnou nouzi v okamžiku, kdy roste ekonomika, klesá nezaměstnanost, zvyšují se platy, to jsou uměle nafouknuté položky, které tam zůstanou, které se nevyčerpají, v tom má ministr financí pravdu, že mnohé ty položky se nevyčerpají a zejména i ty výdaje pseudomandatorní, tak je lepší ty peníze dát k dispozici na obranu, protože jsme opravdu v těžké situaci, jak Evropa, tak Česká republika.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

Znovu opakuji, ministr financí považuje svůj rozpočet zatím za dostatečný, tak se i vyjádřil na Poslanecké sněmovně a takže myslím, že... Prosím?

David BOREK, moderátor:

Možná je to poprvé, co slyším významného politika ČSSD označovat Andreje Babiše za svého mluvčího. Vy jste...

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

Ministr financí, ministr obrany, já jsem se přeřekl. Omlouvám se. Ministr obrany se vyjádřil dnes na sněmovně, že ty prostředky, které má ve své kapitole, jsou naprosto dostatečné. A jak říkám, pokud bude třeba posílit armádní rozpočet, možná ano, pak je možné to udělat z té vládní rozpočtové rezervy.

Námi navrhovaná 25 miliard, tak bude z čeho...

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

A je trošinku, pardon, je trošinku legrační, že na jedné straně vy vlastně chcete dát obrany 2,8 miliardy, berete to z jiných kapitol, a na druhé straně posilujete ještě vládní rozpočtovou rezervu o 24 miliard, tak tomu, pane kolego, trošku nerozumím.

Úplně jednoduché, já jsem...

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

Proto říkám, že je to v podstatě od vás taková hra.

Ne, buď můžete kritizovat nedokonalý návrh, anebo ho opravíte. Vy říkáte, že návrh pana kolegy Gabala nebyl hlasovatelný. To je pravda, já jsem si toho všiml a my jsme ho opravili, aby hlasovatelný byl. Ne, abych se smál a říkal - no, to se nedá hlasovat, to jste špatně napsali, tak jsme to napsali tak, aby se hlasovat dal. A to je pravda.

David BOREK, moderátor:

A to je pravda, že v tuto chvíli musíme končit, pánové, děkuji za vaše názory a protinázory. Zbyněk Stanjura, Václava Votava, na shledanou.

Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:

Taky děkuju. Na shledanou.

Ing. Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu PČR