12. listopadu 2015

Před volbami s nikým celostátní dohodu neuzavřeme

Snažím se obecně hodně mluvit právě se živnostníky a podnikateli, neboť jsou to oni, kteří významnou měrou přispívají k prosperitě České republiky. Bohužel v současnosti vláda dělá vše proto, aby se podmínky pro podnikání zhoršovaly, říká v rozhovoru pro deník Právo předseda ODS Petr Fiala.

Při středeční návštěvě Českých Budějovic jste hovořil s představiteli Jihočeské hospodářské komory. Jak vnímáte současnou situaci podnikatelů a živnostníků. Vytváří pro ně kraj a vláda dostatečné podmínky pro podnikání? 

Snažím se obecně hodně mluvit právě se živnostníky a podnikateli, neboť jsou to oni, kteří významnou měrou přispívají k prosperitě České republiky. Bohužel v současnosti vláda dělá vše proto, aby se podmínky pro podnikání zhoršovaly. Začíná to neustálým nárůstem předpisů, kontrol, komplikací daňového systému. Místo abychom ho zjednodušili, tak se zavedla třetí sazba DPH, kontrolní hlášení pro plátce DPH, chystá se elektronická evidence tržeb, to vše jsou věci, které jdou proti svobodě podnikání, což komplikuje vytváření hodnot. Myslím, že podnikatelé si toho jsou vědomi a zůstává jim rozum stát nad tím, že když se ekonomice konečně začíná trochu dařit tak Sobotkova vláda dělá všechno naopak a navíc ještě přímá ročně 13 000 nových státních zaměstnanců. 

Přednášel jste také na Vysoké škole technické a ekonomické (VŠTE). Jak vnímají studenti problematiku migrace, o níž jste hovořil? 

Jsem rád, že jsem mohl studentům nejen přednášet, ale i s nimi diskutovat. Myslím, že se tady podařila ojedinělá věc, vybudovat prakticky orientovanou vysokou školu, zaměřenou na pracovní trh. Navíc v rámci výuky spolupracuje s podnikateli. Takové školy český vysokoškolský systém potřebuje a tady se to podařilo. Potěšilo mě, jak velký zájem byl o diskusi právě na téma, které je dnes nejpalčivější, a to je migrace. 

V Českých Budějovicích se ODS po bezmála pěti letech podařilo vrátit do vedení města. Lze to považovat za určitý signál pro další regiony, že se ODS opět stává žádaným koaličním partnerem? 

Samozřejmě, že je to pro občanské demokraty pozitivní signál, ale z hlediska společnosti je to i jistým způsobem varující, ale přitom důležitá zpráva pro občany, která říká, že ta nová různá hnutí a mesiášové, kteří říkali - budeme to dělat jinak, nejsou vůbec schopni se správy města, obcí ale i státu pořádně ujmout. Nejde jen o České Budějovice, podobná situace panuje v dalších mnoha městech. Samozřejmě, že pak tradiční konzistentní strana, která ví, co chce a má lidi, na něž je možné se spolehnout, se stává žádaným partnerem. 

Za necelý rok proběhnou krajské volby. Hovoří se o tom, že TOP 09 by mohla být pro
 ODS případným partnerem pro vytváření koalic. Na jihu Čech, ale panuje mezi oběma těmito pravicovými stranami silná animozita. 

Rozhodli jsme se, že před volbami s nikým neuzavřeme celostátní dohodu, ale budeme se v jednotlivých regiónech rozhodovat podle místní situace, buď o povolební spolupráci, nebo případně o součinnosti, která by se týkala už voleb. To znamená, že budeme vyhledávat spolupráci se stranami, které jsou pravicové a jsou nám blízko programově. Musí to mít smysl. Nyní jsme ve fázi, kdy debatujeme, kdo budou naši lídři, jak budou vypadat krajské kandidátky. Chceme lidem nabídnout nejen dobrý program, ale i důvěryhodné osobnosti, které dávají záruku, že slíbené se bude také dělat. Myslím si, že jižní Čechy jsou právě region, kde nemám obavy, že nenabídneme dobrou kandidátku. 

(Autor: Vladimír Vácha)