4. listopadu 2015

Bonmoty dobrého politika nedělají

Staronovým předsedou pražské ODS se v úterý stal Filip Humplík. Svobodné fórum od nově zvoleného šéfa zjišťovalo, jak vidí současnou situaci na magistrátu, co je hlavní zbraní, která by občanským demokratům měla pomoci získat zpět voliče, kteří ji opustili, i kdo by podle něj byl ideálním primátorem.

 
Pane předsedo, obhájil jste svůj post v pražské ODS, je pro vás důležité zastávat takovou funkci?
 
Je to pro mne velmi důležité, protože má úspěšná obhajoba je potvrzením cesty, kterou jsme si v pražské, ale i celostátní ODS zvolili. Tedy důsledná pravicová politika, ne pouhé mocenské politikaření.
 
 
Občanští demokraté podle předvolebních průzkumů získávají na oblibě, čím si myslíte, že je to dáno?
 
Potvrzuje se, že voličům se začaly zajídat marketingové politické projekty, které své předvolební sliby nechtějí, nebo nejsou schopny plnit. ODS dnes jako jediná nabízí jasnou pravicovou politiku. Obrovský podíl na tom má i Petr Fiala, který denně ukazuje, že dobrého politika nedělají prázdné bonmoty, ale konzistentní promyšlené názory.
 
 
Na pražském magistrátu se vládnoucí koalice nedokáže domluvit na dalším způsobu práce. ODS předem deklarovala, že neusiluje o místa v Radě hlavního města Prahy, ale dá se nějak ovlivnit fungování města i bez těchto funkcí?
 
Jako demokrat ctím výsledky voleb v Praze, byť je současná situace na Magistrátu pod vedením ANO a ČSSD velmi tristní. ODS jasně deklarovala, že je pro ni prioritou program, ne funkce. A jsme připraveni i podpořit případnou novou vládu města, aniž bychom se jí účastnili. Nicméně ten projekt musí být dlouhodobý a pochopitelně i akceptovat náš program.
 
 
V mnoha stranách dochází k rozdělení na frakce, které si názorově oponují, ale u ODS to vypadá, že panuje shoda a jednota, je tomu tak? 
 
I v rámci ODS máme různé názory. Naší výhodou je, že nás spojuje program a pravicové názory. Ne jenom touha po moci nebo nadávání na poměry. Právě proto, že jsme demokratickou stranou, jsme schopni si věci vyříkat a respektovat své názory. Přestože ty debaty jsou často velmi bouřlivé.
 
 
ODS často lidé předhazují nepodařená rozhodnutí z minulosti, přitom současní členové s kauzami Pavla Béma nebo manželky Petra Nečase nemají nic společného. Jak chcete voliče přesvědčit, že jste se chybami poučili a nehodláte je opakovat?
 
Bude to znít jako fráze, ale jde to jen dlouhodobou každodenní prací. Důkazem, že to jde, jsou i vámi zmiňované stoupající preference.
 
 
Omluvil jste se exprimátorovi Hudečkovi za kritiku jeho práce, protože podle vás je Adriana Krnáčová daleko horší. Koho byste si v současnosti nejraději viděl v čele hlavního města? 
 
Do těchto voleb jsme šli s lídrem Bohuslavem Svobodou, který se už ve funkci primátora výborně osvědčil. V tomto volebním období na Magistrátu nevidím nikoho, kdo by byl k němu lepší alternativou.
 
 
Setkáváte se často s tím, že vám někdo předhazuje střet zájmů, když se kromě politiky věnujete i své firmě a podnikání?
 
Mou výhodou je, že mě politika neživí. Navíc politiku a byznys striktně odděluji a mé firmy nejsou odkázány na dotace a státní zakázky, ale na klienty z komerční sféry.
 
(Autor: Vilém Besser)
Filip Humplík

předseda regionálního sdružení