4. listopadu 2015

Europoslanci přijeli zkontrolovat Galileo

Agenturu pro evropskou družicovou navigaci Galileo (GSA) v Praze poprvé navštívili zástupci Evropského parlamentu. V tříčlenné delegaci byli český europoslanec Evžen Tošenovský, Paul Rübig z Rakouska a Ital Flavio Zanonato. Všichni jsou členy výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE), který má ve své kompetenci i oblast kosmických programů EU.

„Jsem rád, že se agentura GSA personálně stabilizovala a naplno pracuje na tom, aby Galileo co nejdříve fungovalo,“ hodnotí návštěvu agentury Evžen Tošenovský. Jednu z klíčových výzev vidí v podpoře služeb a aplikací využívajících systém Galileo. „Musíme přesvědčit trh a budoucí uživatele, že Galileo bude oproti americké GPS a dalším systémům lepší.“

Navíc by podle něj měla pražská agentura dostat nové úkoly. Během jednání se zástupci GSA připomněl zejména další evropský projekt Copernicus pro satelitní snímkování Země pro účely ochrany životního prostředí nebo řešení přírodních katastrof.

„Budu se nadále snažit o to, aby GSA měla do budoucna i dohled nad programem Copernicus. A to z mnoha logických, technických i ekonomických důvodů. Měli bychom využít zkušeností agentury a lépe tak oba kosmické projekty koordinovat,“ uvedl poslanec Tošenovský.

Agentura EU pro družicové navigační systémy vznikla v Bruselu v roce 2004. Poslanec Tošenovský se jako zpravodaj nařízení o GSA v Evropském parlamentu podílel na úsilí České republiky o získání sídla agentury, korunované rozhodnutím členských států z prosince roku 2010. Od září 2012 pak administrativní sídlo GSA funguje v budově bývalé České konsolidační agentury v pražských Holešovicích.

GSA má za úkol dohlížet na budování autonomního systému družicové navigace Galileo a na program EGNOS zpřesňující signál americké GPS, který se již využívá např. v letecké dopravě. Prozatím bylo na orbit vysláno 10 satelitů Galilea z celkového počtu 30. Do pěti let by pak měla být evropská navigace plně funkční.