6. října 2015

ODS: Rozbal to! Program pro všechny aktivní a pracovité lidi

Občanští demokraté kritizují levicovou vládu, která zbytečně zasahuje do osobního života lidí, když navrhuje rok povinné školky. ODS není opozicí, jež by pouze kritizovala, ale představila řadu pozitivních opatření pro všechny, kteří se nebojí jít vlastní cestou.

 
„Povinná školka je úplný nesmysl. Ministryně tak vlastně prodlužuje povinnou školní docházku z 9 na 10 let, aniž by doložila jediný přínos tohoto opatření. Místo, aby se levicová vláda soustředila na zkvalitnění výuky na základních školách, zbytečně zasahuje rodinám do jejich života. Nechme na rodičích, zda pošlou děti do školky nebo se jim budou věnovat doma. Ještě více zarážející je fakt, že stát požaduje po rodičích, kteří nechtějí své dítě posílat do školky, cosi jako pokutu. Jinak totiž nelze nazvat poplatek 5000 korun, díky kterému mohou rodiče dítě z předškolní docházky vyplatit,“ říká předseda ODS Petr Fiala.
 
Na programu schůze Sněmovny je také návrh, který by plošně zakázal kouření v restauracích. „Lidé jsou rozumní. Každý je snad schopen zvážit, jaký podnik navštíví. Každý provozovatel restaurace má mít právo se rozhodnout, zda v jeho podniku bude kouření povoleno. Zejména pro malé restaurace, často jediné na vesnici, bude toto opatření, ve spojení s registračními pokladnami, likvidační,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 

ODS zásadně nesouhlasí s politikou levicové vlády, která vidí občany jako nesvéprávné jedince a stále přichází s nařízeními, která omezují lidskou svobodu. Občanští demokraté představili vlastní program podpory aktivních a pracovitých lidí v rámci podzimní kampaně „Rozbal to“. „Spustili jsme nový web www.rozbalmeto.cz, kde jsou všechny naše návrhy obsaženy, zároveň slouží jako komunikační platforma. Chceme například snižovat daně, rušit zbytečné daně, usnadnit vstup na trh lokálním výrobcům. Myslíme ale i na rodiče, kterým chceme zjednodušit návrat do práce po mateřské dovolené. Také říkáme, že po úřadech mají obíhat formuláře, ne lidé. Proto požadujeme elektronizaci státní správy,“ vyjmenovává některá opatření Petr Fiala.