4. října 2015

Nestabilní situaci na Blízkém východě a v severní Africe, která se spolupodílí na migrační krizi, vyřeší podle předsedy ODS Petra Fialy jen pozemní vojenská akce západních zemí. Prohlásil to v pořadu Týden v politice. Invazi by podle něj měly vést Spojené státy.

„Není to příjemné a neříká se mi to lehce. Problém migrační vlny a destabilizace Blízkého východu a severní Afriky nevyřešíme, pokud nepřikročíme k vojenské akci,“ konstatoval Fiala v rozhovoru s Tomášem Drahoňovským.

„Vyžaduje to odhodlání západních demokracií bojovat za své zájmy a znamená to jít do akce prostřednictvím pozemní armády. Vyžaduje to také aktivní účast Spojených států amerických, protože nikdo jiný nemá takové zdroje, sílu a obranné prostředky. Sami si s tím neporadíme.“

Drony prý nestačí

USA od loňského září vede s koalicí arabských států (Jordánsko, Bahrajn, Katar, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty) leteckou vojenskou operaci proti pozicím Islámského státu v Sýrii. K akci nazvané Inherent Resolve (Bytostné odhodlání) se postupně připojila také Kanada, Británie, Francie nebo Turecko. Účast britského Královského letectva však vyvolala výrazný nesouhlas v londýnském parlamentu, který svolil s užitím síly jen v Iráku.

Letecký boj s muslimskými radikály Fiala kritizoval. „Je to pohodlné a těší se to podpoře lidí v západních demokraciích, protože vlastně nebojujeme. Jenom tím, že budeme posílat drony a provádět letecké útoky, stabilizace nedosáhneme,“ konstatoval s odkazem na svůj návrh pozemní operace.
Fiala: Rusko jen využilo západní nečinnost

Odmítl i kroky Ruska, které v Sýrii na konci září rovněž zahájilo letecké útoky proti teroristickým skupinám. „Nevítám to a shledávám to krajně riskantním. Rusko v této oblasti nebylo aktivní a teď jen využilo prázdného prostoru, který mu zde svou nečinností vytvořily západní demokracie,“ tvrdí.
Kreml má ovšem v regionu dlouhodobý strategický zájem. Syrský režim byl spojencem Moskvy už v časech SSSR, země také poskytuje Rusku v podobě vojenské základy zázemí pro oblast východního středomoří a Blízkého východu.

Na rozdíl od Američanů, kteří v syrské válce podporují umírněnou opozici, stojí Rusové na straně prezidenta Bašára Asada. Na ochranu své základny v Latákíji vyslalo Rusko příslušníky námořní pěchoty. Podle ruského tisku je jich asi 1700, USA hovoří až o 2000. Kromě nich jsou v Sýrii také příslušníci ruských zvláštních jednotek a výsadkáři.