1. října 2015

Unie coby narkoman toužící po další dávce

 
V roce 2008 (!) jsem napsal pro jeden deník toto: „Uvnitř Evropy probíhá nové překreslování mocenské mapy. Nejzásadnější smluvní změnou byl nový hlasovací systém. Lze jednoduše matematicky prokázat, kdo je vítězem této rošády: nepochybně čtyři nejlidnatější země Unie a z druhé strany také řada nejmenších členů EU. Ti všichni novým hlasovacím systémem výrazně získávají na rozhodovací váze. Naopak všechny členské země EU ze střední kategorie na váze ztrácejí. Důležitá společná opatření na evropské úrovni, závazná pro všechny, mohou tak být přijímána přes jejich hlavy koalicí největších s nejmenšími, ovšem s rozhodujícím vlivem direktorátu silných.“ 
 
Teď se přesně to stalo. Nový hlasovací systém kvalifikovanou většinou (QMV) byl poprvé použit v tak zásadní věci, která se týká samé podstaty státní suverenity – práva státu rozhodnout, komu poskytne dočasnou ochranu či azyl. EU tak překonala další metu na cestě postupného zbezvýznamnění národního státu až k centralizované „federaci“ řízené z Bruselu/Berlína. Narkoman, kterému zachutná první dávka, zatouží po dalších. Stejně tak ti, jimž zachutnalo první hlasování QMV, si jej rádi zopakují.
 
Teď už nejde „jen“ o kvóty. Německo začalo volat po sjednocení azylových procedur v celé EU. Rád bych se mýlil, ale rýsuje se mi tady další adept na QMV. Pokud budou celoevropsky srovnány azylové standardy včetně sociálních dávek, vyvolá to také dříve či později tlak na obecné sjednocení sociálních systémů napříč EU. Po měnové a rozpočtové unifikaci by tak postupně budovanému superstátu přibyl další celoevropský rozměr. 
 
„Nikdy nepromeškej dobrou krizi“ je známým heslem stoupenců státu Evropa. Nepromeškali bankovní krizi (bankovní unie), nepromeškali fiskální krizi (fiskální unie), teď je na řadě migrační krize. Vzniknou nové instituce, nová legislativa. Místo masivní výpomoci hraničním státům EU má být ochrana vnějších hranic rovnou „europeizována“. 
 
Je nejvyšší čas začít aktivně chránit naše zájmy, ne jenom pasivně brblat nad kvótami jako vláda. Především je nezbytné zcela předefinovat postavení ČR uvnitř EU. Je třeba využít „okna příležitosti“, kdy bude Velká Británie jednat o svém dalším členství v EU, a smluvně zajistit novou pozici i pro ČR.
 
Je nutné vymanévrovat nás z doktríny „stále užší Unie“, jíž jsou kvóty jen jedním z důsledků. Tuto zhoubnou politiku, léta prosazovanou ruku v ruce eurosocialisty (ČSSD) a eurolidovci (KDU-ČSL a TOP 09), musíme definitivně opustit. Vstupovali jsme do Evropské unie postavené na národních státech. Nevstupovali jsme do žádného nadnárodního eurostátu. 
Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec EP