29. září 2015

Povinné kvóty? Vláda si vymyslela taktiku, že prohraje

Rozhovor s europoslancem za ODS Janem Zahradilem pro Dvacet minut Radiožurnálu o tom, proč kritizuje vládu v otázce povinných kvót a také o tom, jaký význam má visegrádská čtyřka.

Vláda by měla svůj postoj dotáhnout do konce a vyslat právní a politický signál, že se s kvótami nechce smířit, přestože byla přehlasovaná. Takový je názor europoslance za ODS Jana Zahradila, který českou vládu kritizuje za postoj v otázce rozhodnutí o přerozdělování uprchlíků podle kvót, které přijali ministři vnitra členských státu EU. 

„Česká vláda by měla říci, že bez ohledu na hlasování nebude opatření realizovat,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovu. Dalším důvodem jeho kritiky vlády jsou výroky státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy, ze kterých podle něj vyplývá, že vláda hlasování o kvótách prohrála záměrně. 
 
Připomíná také slova Bohuslava Sobotky, že Česká republika záměrně nechtěla znovu otevřít otázku na evropské radě, protože nechtěla eskalovat napětí. „Na mne to dělá dojem, že vláda si vymyslela cílenou taktiku, že prohraje, aby na jednu stranu ukázala, že bojuje proti kvótám, ale na druhou stranu, aby si v EU neudělala příliš mnoho nepřátel,“ upozorňuje. 
 
Proti kvótám chtělo hlasovat také Polsko. Proč ale později hlasovalo pro? „Polská vláda střihá metr, za měsíc budou volby a nejspíš půjde do opozice, neměla žádný důvod se na poslední chvíli neudělat v Bruselu hezkou,“ míní. 
 
 
Přepis rozhovoru s Janem Zahradilem:


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Jaké spojence má v Evropské unii Česká republika? Jakou pověst jsme získali za svůj postoj k řešení uprchlické krize? A jaký význam má nyní Visegrádská čtyřka? Budeme se ptát. Jan Zahradil, europoslanec, 1. místopředseda Občanské demokratické strany, je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Vítejte, pane poslanče, dobrý den. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Dobrý den, dobrý podvečer. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Nerozumím jedné věci, pane europoslanče. Proč kritizujete českou vládu za uprchlické kvóty? Vždyť vláda byla proti, byla přehlasována na jednání ministrů vnitra Evropské unie. Není ta kritika zcela zbytečná? Co mohla udělat lepšího vláda? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Ta kritika zbytečná není a v tuto chvíli není zbytečná minimálně ze dvou důvodů. Zaprvé se domníváme, že vláda by měla ten svůj postoj dotáhnout do konce a že by tedy měla vyslat jak právní, tak politický signál, že se s těmi kvótami nehodlá smířit, a to přesto, že byla přehlasována. To znamená zkusit napadnout to rozhodnutí u soudu. A říci také jako třeba slovenský ministr vnitra, že bez ohledu na to hlasování prostě nebude to opatření realizovat. A druhý důvod, proč kritizujeme vládu, ten se vlastně objevil velmi nedávno, a to jsou výroky státního tajemníka pana Prouzy, ze kterých vyplývá, že vláda vlastně to hlasování prohrála záměrně. Pokud jsem mu správně rozuměl, pokud jsme mu správně rozuměli, tak vláda záměrně neusilovala o to, aby celá ta problematika byla projednávána na Radě EU, tedy na Evropské radě, tedy na tom nejvyšším orgánu složeném z premiérů nebo prezidentů, protože tam by se muselo jednat konsensuálně, jednomyslně a tam Česká republika byla v pozici to eventuelně zablokovat. Oni to nechali na té nižší úrovni na té radě ministrů vnitra, kde se hlasuje tím systémem kvalifikovanou většinou. Takže tam šli s tím, že to prohrají, že srazí paty a že už pak budou zticha. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Vy narážíte, pardon, jenom doplním. Vy narážíte na výrok Tomáše Prouzy, který uvedl v dnešním vydání časopisu Respekt. Nicméně premiér Bohuslav Sobotka říkal v České televizi v Otázkách Václava Moravce před časem, že právě naším cílem je, aby se o této věci mluvilo na Evropské radě, ne aby se ta věc uzavřela na úrovni ministrů vnitra nebo ministrů zahraničí. Takže v tom vidíte zásadní rozpor... 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

V tom vidím zásadní rozpor, protože pan Prouza, který je podřízeným pana premiéra, aspoň tedy doufám, že je podřízeným pana premiéra, tak řekl v tom rozhovoru pro ten týdeník pravý opak toho. On řekl, vlastně naznačil, že nechtěli eskalovat situaci na Evropské radě a tudíž, že to šli prohrát na radu ministrů. Jestli to tak opravdu je... 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Dobře. Ale pardon, pane místopředsedo, jak mohla Česká republika zabránit tomu, aby se hlasovalo už na jednání ministrů vnitra? Mohla prosadit opravdu Česká republika spolu třeba se spojenci Slovenskem, Maďarskem a Rumunskem, aby se hlasovalo až tedy o den později na tom velkém summitu? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Věřím, že mohla otevřít tu otázku znovu. A pan premiér Sobotka, zase se k tomu vracím, když jsme ho za to kritizovali, tak řekl, že Česká republika záměrně nechtěla znovu otevřít tu otázku na Evropské radě, tedy na úrovni premiérů a prezidentů, protože nechtěla napínat lano nebo nit nebo jak to tam řekl, že prostě nechtěla eskalovat napětí. Čili, já nechci tady konspirovat nebo nejsem vyznavačem takových těch zákulisních teorií příliš, ale na mě to dělá dojem, že ta vláda opravdu si vymyslela takovou cílenou taktiku, že to tedy prohraje, aby ukázala na jednu stranu, že bojuje proti kvótám, ale na druhou stranu aby vlastně si neudělala v Evropské unii příliš mnoho nepřátel. Taková zvláštní chytristika. Jestli to, co pan Prouza naznačil dnes v tom rozhovoru, je pravda, tak já myslím, že to je na velmi vážné zamyšlení. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Dobře. Já se ptám znovu. Mohla dělat naše vláda něco jiného? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Mohla, a znovu to opakuji. Zaprvé, v tuto chvíli minimálně to soudně napadnout a vyslat politický signál, že to rozhodnutí nebude dodržovat. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Dobře. Tak když to napadnete soudně, to je ostatně věc, kterou, jak už jste zmiňoval, chce udělat třeba Slovensko, tak k tomu říká premiér Sobotka, že Evropa se nesmí na řešení migrační krize rozpadnout. Nechci proto žalobami dál stupňovat napětí. Tak je otázka, jaký význam by taková žaloba měla? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Já tomu výroku pana premiéra skutečně nerozumím. Jestli česká vláda je naprosto pevně přesvědčena, že ty kvóty jako princip jsou špatným rozhodnutím a že ještě horší je, pokud nám budou vnuceny hlasováním kvalifikovanou většinou, a v tom já s ním souhlasím a v tom má podporu opozice, tedy aspoň té opozice, za kterou mohu mluvit, tak ale zároveň nechápu, proč pan premiér se předem zříká té možnosti dotáhnout až do konce ten „boj“ proti kvótám a využít i posledního prostředku, jakkoliv třeba to může vypadat nepravděpodobně, že se soudním sporem něco dokáže. Ale proč to nezkusit. Proč tedy premiér zároveň jedním slovem, jednou větou odsuzuje kvóty a zříká se posledního opravného prostředku, kterými se proti nim může bránit. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Třeba nechce ztrácet čas. Myslíte, že by to mělo nějaký význam? Dělal jste si nějaké právní analýzy, pane místopředsedo? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Já jsem přesvědčen, že by to mělo význam nejméně politický, protože v tuto chvíli to vypadá tak, česká vláda vysílá zhruba tento signál. Když nás přehlasujete, tak my sice možná budeme chvilku brblat a říkat, že se nám to nelíbí, ale potom srazíme paty a stejně to poslechneme. Já myslím, že to je velmi špatný signál i do budoucna, protože ta hlasovací koalice, která si teď vyzkoušela, že tu většinu při hlasováních takto klíčového typu v té radě ministrů má, tak to může zkusit kdykoliv znova na nějakém jiném tématu. A zrovna jedno téma, možná se k tomu dostaneme později, až budeme mluvit o azylové politice. Jedno téma, na kterém by zase v náš neprospěch to mohlo být použito, mě napadá. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

To máte na mysli teď, když se tedy rovnou k tomu dostaneme, co, že by zkrátka, když Angela Merkelová mluví nebo mluvila minulý týden o tom, že v zemích EU musejí být dodržovány minimální standardy pro ubytování uprchlíků a zajištění jejich potřeb a pro průběh azylového řízení, tak myslíte, že se budou ty standardy taky prosazovat nějakou takovou jakoby většinou v Evropské unii? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Mám pocit a řekl bych, že když nasliním prst, tak cítím vítr foukat z této strany. Mám pocit, že něco podobného se může stát, protože srovnání azylových procedur a podmínek pro uprchlíky, tak jak to naznačila v tom vámi citovaném výroku paní Merkelová, na mě dělá dojem, že by se měly eventuelně srovnat i ty případné sociální nebo finanční benefity na tu azylovou proceduru navázané. To znamená jinými slovy... 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Ale to Angela Merkelová neřekla. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Ano, ona to neřekla. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Mluví o minimálních standardech dodržování pro ubytování, zajištění potřeb pro uprchlíky. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Ano, zajištění potřeb. Zajištění potřeb je velmi široký termín. Já jsem si v Evropské unii zvykl, že když se začne s nějakým obecným termínem, tak se postupně v průběhu času ten termín zpřesňuje a konkretizuje, až dospějeme k velmi přesné formulaci. A protože jsem byl svědkem nejrůznějších krizí v Evropské unii, které byly využity, respektive zneužity k nějakému posunutí pravomocí směrem od národního státu zase na tu evropskou úroveň, ať už to byla bankovní krize, která vedla k bankovní unii, nebo fiskální krize, která vedla k fiskální unii. Tak já se obávám, že ta migrační krize zase bude použita podobným způsobem nebo řekněme rovnou zneužita a že tady dojde k nějakému pokusu o posun dalších pravomocí na Brusel a k centralizaci dalších rozhodovacích pravomocí tady. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Dobře, ale nepovede to patrně k tomu, že by se sjednotily dávky v celé Evropské unii, pane místopředsedo. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Já bych tomu rád věřil. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Na to ty země ekonomicky přece nemají. Přece nemohou země, ať už jsme to my, Slovensko, Maďarsko dávat ve finále stejné dávky jako v Německu. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Mohu souhlasně pokývat, když vidím ve vašich očích nevěřícný údiv, že by to snad někdo mohl myslet vážně. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Ne, já se ptám, jestli vy to myslíte vážně, že jakoby se o tom mohlo uvažovat, nebo jestli to jen strašíte. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Já se obávám, že některým evropským politikům tato, když tedy jste použila slovo strašit, tak já myslím, že některým evropským politikům tato myšlenka zcela vážně může strašit v hlavě. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Ale jakým způsobem by Česká republika v tu chvíli měla reagovat podle vás? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Měla by to samozřejmě odmítnout, stejně jako odmítla ty kvóty. A může se stát, že někdo potom přijde s nápadem, že je to tak důležité, a tak klíčové rozhodnutí, že je zapotřebí o něm hlasovat kvalifikovanou většinou na radě tentokrát asi ne ministrů vnitra, ale možná ministrů práce a sociálních věcí a že tam opět kvalifikovanou většinou něco podobného bude přijato. Já teď opravdu spekuluji, ale věřte, že za těch zhruba 12 let, co se pohybuji na úrovni těch evropských institucí, jsem toho už zažil tolik, že by mě to zase až tak nepřekvapilo. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Jan Zahradil, europoslanec, 1. místopředseda Občanské demokratické strany, je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane místopředsedo, čím si vysvětlujete ten obrat Polska, které chtělo původně hlasovat proti kvótám a nakonec hlasovalo pro kvóty. Čím to? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Jsou na to dvě různá vysvětlení. Jedno takové trochu cynické říká, že tato polská vláda vlastně už stříhá metr, protože... 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Budou volby. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

...za měsíc budou volby. Podle průzkumu veřejného mínění vyhraje nynější opozice, tedy ta nejsilnější opoziční strana Právo a spravedlnost, takže tato vláda nejspíš půjde do opozice. A že tedy neměla žádný důvod se ještě na poslední chvíli za pět minut dvanáct neudělat v Bruselu nebo v Berlíně hezkou, že to možná pak bude mít třeba i nějaký pozitivní vliv na kariéru některých členů této vlády. To je tedy... 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Myslíte, že tam mohla být taková dohoda? To jste slyšel kde, pane místopředsedo? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

To mě jednak napadlo a jednak samozřejmě různá taková ta europarlamentní kuloárová šuškanda s jistou nadsázkou si z toho dělala legraci. A to je tedy takové cynické reál politické vysvětlení. Druhé vysvětlení, které je, řekněme, strategičtější, tak říká, že Poláci kalkulují s tím, že by někdy v budoucnu, a možná ne příliš vzdáleném budoucnu, mohlo dojít k tomu, že přijde další vlna uprchlíků tentokrát ne ze Středního Východu, ale z Ukrajiny, pokud tam ten konflikt bude eskalovat, pokud dojde k nějakým problémům v dodávkách energie a podobně a že by tedy v tom případě Polsko vlastně ty své přidělené kvóty vyplnilo uprchlíky z Ukrajiny a nemuselo by reflektovat na uprchlíky ze Sýrie nebo ze Subsaharské Afriky. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Že tam mohla být tato dohoda s Bruselem. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Takže je tam možná, já bych neřekl dohoda, spíš úvaha. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Úvaha, kterou třeba jako nakonec se nechalo Polsko přesvědčit pro to, aby podpořilo. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Ano. To je další možnost... 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

A nemohli jsme tímto argumentovat i my, protože pokud by šla ona vlna z Ukrajiny, tak by šli samozřejmě i k nám a na Slovensko, tak mohli jsme možná udělat takovou dohodu, pokud udělalo Polsko dohodu, i my s Bruselem a hlasovat pro kvóty, ne. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Ne, já myslím, že tady ten postoj vlády proti kvótám byl naprosto správný. A já jsem ho podporoval a podporuji, protože si myslím, že arbitrárně stanovené kvóty podle počtu obyvatel nebo HDP na hlavu v situaci, kdy velká většina těch migrantů má preferenci pro jednu nebo dvě nebo tři evropské země a není v nich Česká republika, tak je jakoby nutit, aby když se nedostanou do toho vysněného Německa, tak vzali zavděk aspoň Českou republikou, tak je nesprávné. A druhá věc, která je nesprávná, je ten systém rozhodování, kterým se k tomu došlo. To znamená to hlasování kvalifikovanou většinou. Takže v tomhle já vládu podporuji. V čem ji nepodporuji, je ta nedůslednost, to, že to nedotáhli do konce, a to že možná to hlasování prohráli záměrně. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Dobře. Ještě zpátky k tomu Polsku. Co to vypovídá o tom, jakým způsobem funguje V4? Funguje ještě? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Vypovídá to mnohé o tom, nejenom jak funguje V4, ale jak funguje Evropská unie jako taková. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Ne, teď mi jde o V4. Funguje V4, nebo ne podle vás? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Vypovídá to mnohé o tom, že každé společenství států, a V4 je také neformálním společenstvím států, má určité limity, za kterými se každý ten stát začne chovat samostatně autonomně a podle toho, co považuje za své nejlepší vlastní národní zájmy. A tady ty limity pro Polsko byly zřejmě překročeny a Polsko se prostě tedy z té Visegrádské čtyřky vylomilo a začalo jednat podle toho, co si myslelo, že je v tuto chvíli pro ně lepší, že lépe naplňuje jejich národní zájmy. Já myslím, že to je jako dobré praktické poučení a dobrá praktická lekce v tom, abychom si uvědomili, že každé společenství států má nějaké meze, že to není nějaký neomezený bratrský svazek, kde si všichni vždycky ve všem vycházejí vstříc, ale že vždycky dojde to k bodu, kde pak každý je už jenom sám za sebe. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Ptám se znovu, jestli to funguje vůbec V4, když si vzpomeneme, jak stáli všichni premiéři zemí V4, v Praze říkali, že jsou proti kvótám, nakonec Polsko hlasovalo pro kvóty. U tak důležitého hlasování, když to vidíme, tak znamená to, že V4 de facto nefunguje? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

V4 funguje v některých věcech, jak se ukazuje, v této velmi klíčové, podstatné věci, věci, která se týká samotné podstaty státní suverenity jednotlivých států, nefunguje. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Má cenu V4 držet do budoucna? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Myslím, že má cenu držet nějaké uskupení středoevropských států. Třeba ve věci energetické bezpečnosti nebo v nějakých dalších společných spíš technických postupech. Ale v těchto otázkách, které se týkají, jak znovu zdůrazňuji, státní suverenity, tak tam se ukazuje, že když se překročí určitý práh, pak ty státy jedou každý sám za sebe a každý sám na sebe. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Takže pro důležité otázky, jako je energetická bezpečnost, nějaké sdružení středoevropských států, nemusí to být V4. Jen přibral byste ještě další státy? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Ono to sdružení středoevropských států je vlastně neforma. Ta V4 má nějaké společné orgány, ale není to nic, co by bylo příliš institucionalizované. Já myslím, že tam hlavně se vycházelo z toho, že máme tu společnou komunistickou minulost a že tedy máme nějaké společné zájmy. Nemáme je v řadě věcí, nebudeme je mít. Já tady uvedu ještě jeden další příklad. Třeba zemědělská politika. Zcela nepochybně nastane velmi brzy situace, kdy Česká republika bude, a teď vlastně už se to děje, kdy Česká republika bude zastáncem krácení dotací do zemědělství z té společné zemědělské politiky. No, a Polsko nebo Maďarsko budou zase příznivci zvyšování těch dotací. Takže my se dostaneme zase v tomto případě do střetu. Takže V4 má omezenou nějakou platnost nebo ty státy mohou pracovat spolu tam, kde najdou nějakou množinu, kde najdou nějaký průnik. Tam, kde ho nenajdou, tak prostě pojedou každý sám za sebe. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Zaslechla jsem spoustu kritiku na adresu kvót, ale žádné řešení. Jaké vy máte řešení, když odmítáte kvóty na to přerozdělení těch 120 tisíc uprchlíků? Jak byste je přerozdělil bez kvót? Jakým modelem? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Já bych se především nepokoušel ty lidi nějak „znásilňovat“ a nechal bych je, ať si každý z nich dobrovolně vybere tu zemi, ve které chce požádat o azyl. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Dobře. Ale tak v tu chvíli to budou samozřejmě země, jako je Německo a Švédsko třeba a vy byste to nechal na těch zemích, když tady máme společenství, Evropskou unii, 28 států, tak vy byste to nechal na Německu, ať si to vyřeší samo? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Já bych především na těch lidech... Já vám odpovím protiotázkou. Myslíte si, že je správné lidi, kteří v nějaké naději utekli z válkou zmítané země do Evropy, že je tedy jaksi správné jim naordinovat kvótami zemi, do které mají být přiděleni? Jestliže se tady hovoří o lidských právech, jestliže se tady teď všichni rozplývají nad tím, že Evropa, evropské země, Evropská unie, že jsme povinni pomáhat uprchlíkům, a to je věc, se kterou nepochybně se dá souhlasit, tak já se ale ptám, jak tady s tím principem té pomoci, jak s tím koresponduje poněkud násilný způsob přesidlování z těch uprchlíků z jedné země do druhé? 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Takže vy byste je nechal, ať si vyberou a tím pádem Česká republika by dala ruce pryč. Nikdo by si nás nevybral. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Já bych je nechal, ať si vyberou. A ti, kteří požádají o azyl v České republice, tak samozřejmě jako každý uprchlík v minulosti se ocitnou pod mezinárodněprávní ochranou, budou pod konvencemi OSN, budou pod ochranou Listiny základních práv a svobod České republiky a bude jim v případě, že vyhoví podmínkám, udělen azyl nebo dočasná ochrana, to jsou dvě různé kategorie. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Jan Zahradil, europoslanec, 1. místopředseda Občanské demokratické strany, je stále hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane místopředsedo, pojďme otevřít ještě rychle jedno téma, podvody s emisemi u naftových motorů. To je samozřejmě velké téma posledních dní. Jak velkým reputačním problémem tato aféra je pro koncern Volkswagen? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

To se teprve ukáže. Já nemám žádné statistiky a asi je příliš brzo na to, aby je kdokoliv měl. Jestli to mělo nějaký zásadní vliv na pokles prodeje výrobků firmy Volkswagen, to se dozvíme asi až v řádu několika měsíců. Ze své vlastní laické zkušenosti jako řidič si kladu otázku, jestli pro každého zákazníka, když si jde kupovat nový vůz, tak jestli rozhodujícím kritériem je hodnota emisí toho automobilu, anebo jestli si vybírá ten vůz podle něčeho jiného, třeba podle ceny nebo jízdních vlastností nebo pohodlí interiéru. To uvidíme, ale asi v těch... 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Vám by to nevadilo? Vy se rozhodujete podle čeho? Aniž bychom si říkali, jakou značku vy si kupujete. Podle čeho se rozhodnete. Toto by vám nevadilo? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Já vám zcela otevřeně a bezelstně říkám, že u žádného vozu, který jsem doposud používal, a jezdil jsem zatím vždycky škodovkou, tak u žádného vozu, který jsem používal, jsem nikdy nestudoval tabulky emisí, které tento vůz produkuje, nebo ne. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Ostatně jaký vliv to může mít tato aféra i na Škodovku s ohledem na to, že falšování emisí se týká více než milionu vozů automobilky Škoda? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

To se uvidí v řádu několika měsíců. Já k tomu mohu poznamenat trochu provokativně jednu jedinou věc, v době, v éře, kdy se taková ta politika boje proti globálnímu oteplování stala vlastně obecně uznávanou doktrínou, takovou mantrou Evropské unie, tak samozřejmě v určitých kruzích to vliv mít může, ale já jsem přesvědčen, že nějaký drtivý propad ať už pokud jde o Německo, nebo firmu Volkswagen, anebo o Škodovku, že to mít nebude. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Poslanec Evropského parlamentu, bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer řekl v Otázkách Václava Moravce v České televizi, že je v Evropě veřejným tajemstvím, že automobilky při měření emisí podvádí. Vy jste slyšel o tomto veřejném tajemství? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

To asi pan Niedermayer má nějaké lepší zákulisní informace než já. Já tedy o tom slyším poprvé z tohoto citátu. Na druhou stranu to vůbec nevylučuji, protože v situaci, kdy si Evropská unie klade nejrůznějšími nařízeními a regulacemi a direktivami předem nesplnitelné cíle, tak samozřejmě potom ty produkty nebo ty výrobce nutí k tomu, aby to nějakým způsobem obcházeli, protože oni sami vlastně nejsou schopni tak přísným emisním limitům dostát. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Jan Zahradil, europoslanec, 1. místopředseda Občanské demokratické strany, byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Děkuju za to, na shledanou. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda /ODS/:

Já také děkuji za pozvání, na shledanou. 
Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec EP