29. září 2015

ODS: Dva návrhy, které usnadní život aktivním a pracovitým lidem

Před více než půl rokem podali občanští demokraté návrh na zrušení daně z nemovitosti a návrh novely zákona o stavebním spoření. Na program jednání Sněmovny se oba zákony, které pomohou aktivním a pracovitým lidem, podařilo zařadit až nyní.

 
„Chceme pokračovat v rušení zbytečných daní, daň z nabytí nemovitostí je jednou z nich. Zvyšuje ceny nemovitostí, snižuje dostupnost bydlení zejména pro mladé rodiny, navíc se platí z již jednou zdaněných peněz. Pokud se ODS podaří návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti prosadit, potom každá rodina, která si kupuje svůj byt, či dům, ušetří. V případě, že dům stojí 2 miliony korun, zůstane lidem v peněžence 80 tisíc korun, které mohou použít třeba na vybavení bytu,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala.
 
„Přehlednost a jednoduchost daňového systému přispívá pozitivně k výběru daní a snižuje náklady jak plátcům, tak státu - to je prohlášení, na kterém se shodne naprostá většina ekonomů. ODS proto nyní navrhuje zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Dle mého názoru se jedná o naprosto správný požadavek, který přispěje k větší jednoduchosti daňového systému. A já bych šel ještě dál, osobně bych zrušil všechny daně, které jsou společnosti opravdu na obtíž - osobně jim říkám ‚špatné‘ daně. Kromě té z nabytí nemovitosti se dále jedná o silniční daň a různé náklady vyplývající z dědictví a darování,“ říká poslanec Adolf Beznoska
 
Případný výpadek prostředků ve státním rozpočtu je podle ODS možné kompenzovat vyššími příjmy státu díky silnému ekonomickému růstu. „Stačí, aby vláda přestala zbytečně rozhazovat. Jen letos navýšila provozní výdaje o 10,5 miliardy, příští rok chce přijmout více než 12 tisíc nových státních zaměstnanců,“ uvedl Petr Fiala.
 
Občanští demokraté také předkládají novelu zákona o stavebním spoření: „Opatření umožní rodinám nakládat s jejich vlastními penězi. Když nyní rodiče spoří svým dětem, musí složitě žádat soud o souhlas s ukončením stavebního spoření. Rodiče mají mít právo rozhodovat o penězích, které svým dětem spoří, protože ví lépe než soud, co je pro jejich děti nejlepší,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
ODS ve zjednodušování daňového systému a byrokracie pokračuje i nadále. V Poslanecké sněmovně již leží návrh na zrušení silniční daně. Občanští demokraté věří, že vládní koalice bod na jednání Sněmovny zařadí bez zbytečných průtahů.