24. září 2015

Česká vláda by měla přehodnotit svůj postoj ke kvótám a zachovat se jako Slovensko

ČR nakonec ustoupila tlaku EU a souhlasí s kvótami na přerozdělování uprchlíků. Tento postup se setkal s kritikou jak občanů Česka, tak i opozičních politiků. Vláda ale tvrdí, že udělala to nejlepší, co mohla. Hosty diskusního pořadu Vaše téma byl 1. místopředseda ODS Jan Zahradil a státní tajemník pro evropské záležitost Tomáš Prouza. Zatímco Zahradil ostře kritizoval postup vlády na summitu v Bruselu, Prouza jej obhajoval a viděl jako nejlepší možné řešení.

 
 
 
Podle Jana Zahradila by měla vláda současný postoj přehodnotit a zachovat se jako Slovensko, tedy soudně se kvótám bránit a nerespektovat je. To by podle něj byl další logický krok v boji proti kvótám. "Na summit naši politici šli jako zvířata na porážku. Nenabídli jiné řešení, ale nechali se jednoduše přehlasovat," řekl Jan Zahradil.
 
Také princip hlasování kvalifikovanou většinou se opozičnímu politikovi nezdál. "Byli jsme ujištěni, že ve velmi důležitých situacích se takto hlasovat nebude. Bojím se, že větším státům tento styl hlasování zachutná a budou ho zneužívat."
 
Oba dva se shodují na tom, že dobrým nápadem EU jsou tzv. hotspoty, tedy záchytná místa, kde budou uprchlíci registrováni. Ty by měly vzniknout v Itálii a Řecku, protože jsou to místa, odkud uprchlíci do Evropy vyrážejí. V těchto zemích by byli nejprve registrováni a teprve potom přerozdělováni do zemí EU. 
 
Podle obou politiků je také důležité zcela ucpat hranice, aby nemohli uprchlíci samovolně proudit směrem do Evropy. Bez tohoto nikdy nebudeme znát celkový počet uprchlíků a jejich přerozdělování bude nemožné. V otázce, jak by toho mělo být docíleno, se ale neshodli. Prouza totiž tvrdí, že žádný stát není schopen ubránit své hranice sám a prosazuje vznik jakési celoevropské pohraniční stráže nebo armády.
 
Zahradil se ale tomuto kroku brání. "EU chce zneužít migrační krizi k posílení integračního procesu. Chce zemím odebrat další pravomoc," řekl s tím, že každý stát by si měl své hranice bránit sám, klidně stavěním plotů.
 
Debatu zakončili tím, že olej do ohně uprchlické krize přilila německá kancléřka Angela Merkelová, která uprchlíky nalákala. Atraktivní země by podle politiků měly upravit své azylové podmínky tak, aby tolik atraktivní nebyly. 
Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec EP