18. září 2015

ODS: Kleslová a Babiš nám dluží odpovědi

V uplynulých dnech se v médiích objevily závažné informace o střetu zájmů Radmily Kleslové. Občanští demokraté proto požadují vysvětlení jak od místopředsedkyně hnutí ANO, tak od Andreje Babiše. Oba však mlčí, závažná podezření dosud nevyvrátili.

„Chtěli jsme včera ve Sněmovně interpelovat v této věci ministra Andreje Babiše. Kvůli poslancům vládní koalice, kteří znemožnili opozici položit dotazy, však bohužel na naše interpelace v této věci nedošlo. Andrej Babiš se navíc včerejšího jednání Sněmovny do pozdních hodin vůbec nezúčastnil, aby měl pravděpodobně dost síly rozdávat ráno koblihy,“ říká Martin Novotný.

 

Zveřejněné informace o střetu zájmů jsou podle Občanských demokratů natolik závažné, že se rozhodli svolat mimořádnou tiskovou konferenci a položit na ní Andreji Babišovi několik otázek, na něž by veřejnost měla právo znát odpověď a na které neodpověděl během interpelací.

 

„Zajímalo by nás, jak se Andrej Babiš, který postavil své hnutí a jeho étos na verbálním boji proti korupci a údajným klientelistickým nešvarům, postaví k informacím, které se v poslední době objevily v některých médiích. Je nepřijatelné, aby nejbližší okolí ministra financí tvořili lidé, kteří jsou přímo napojeni na státní podniky. Andrej Babiš by měl odpovědět na otázku, co říká na metody, které Radmila Kleslová uplatňovala na některé členy Dozorčí rady ČEZ. Zda mu přijde normální, že jeho místopředsedkyně používá na členy DR ČEZu nátlak, ovlivňování a vyhrožování. Dále by nás zajímalo vyjádření předsedy hnutí ANO na slova paní Kleslové, která tvrdí, že o všech jejích smlouvách v polostátních a státních firmách věděl. Je tedy pravdou, že Andrej Babiš o jejích smlouvách věděl nebo nám ministr financí lže, kdy toto tvrzení popírá,“ ptá se Martin Kupka.

 

„Musíme se ptát, zda Radmila Kleslová měla smlouvu jen se společností ČEZ nebo i v jiných státních a polostátních podnicích. Pokud takové smlouvy existují, máme právo vědět, kolik díky nim Radmila Kleslová inkasuje. Komentář Andreje Babiše zaslouží i fakt, že Radmila Kleslová působila jako předsedkyně dozorčí rady Pražské energetiky a zároveň spolupracovala s firmou ČEZ,“ doplňuje Martin Novotný.

 

 

1) Andrej Babiš by měl odpovědět na otázku, co říká na metody, které Radmila Kleslová uplatňovala na některé členy Dozorčí rady ČEZ. Zda mu přijde normální, že jeho místopředsedkyně používá na členy DR ČEZu nátlak, ovlivňování a vyhrožování. Zda se mu zdá vhodné, aby místopředsedkyně jeho hnutí takovéto metody používala?

 

2) Předseda hnutí ANO by se měl také čelem postavit ke slovům paní Kleslové, která tvrdí, že o všech jejích smlouvách v polostátních a státních firmách věděl. Je tedy pravdou, že Andrej Babiš o jejích smlouvách věděl, či lže ministr financí, který tato tvrzení popřel?

 

3) Je pravda, že Radmila Kleslová měla smlouvu nejen v ČEZu, ale i v jiných státních a polostátních podnicích? Údajně se má jednat o České dráhy, MERO, či ČEPRO. Můžete tyto informace vyvrátit, či potvrdit?

 

4) Pokud jsou pravdivé, můžete občanům sdělit, kolik bylo měsíční plnění z těchto smluv pro Radmilu Kleslovou, či její advokátní kancelář?

 

5) Jak Andrej Babiš komentuje fakt, že Radmila Kleslová je předsedkyní dozorčí rady Pražské energetiky a zároveň spolupracovala i s firmou ČEZ? Nepřipadá vám, že i v tomto případě šlo o kolosální střet zájmů?