17. září 2015

Jan Zahradil: Pokud budeme donuceni ke kvótám, má vláda plán B?

Evropští socialisté a evropští lidovci odhlasovali českým lidovcům a českým socialistům povinné kvóty na přerozdělování migrantů. Tentokrát má jít o dalších 120 tisíc osob. Jak připomíná první místopředseda ODS Jan Zahradil, občanští demokraté se proti povinnému přerozdělování migrantů stavěli od samého začátku a i ve čtvrtek hlasovali proti.


Ze středeční rozpravy v Evropském parlamentu i vzhledem k některým signálům z Německa je zřejmé, ze EU se rozhodla zakrýt svou vlastní neschopnost silovými řešeními. Vypadá to, že Česká republika bude nakonec k přijetí nějakých závazných kvót donucena," řekl po hlasování Jan Zahradil. „Důrazně tedy doporučuji vládě, aby začala připravovat právní kroky na obranu před tímto návrhem, který je navíc v rozporu s unijním právem."

Včerejší rozporuplné výroky ministrů ve mně ale vzbuzují obavu, že si vláda neví rady. Chceme jasně slyšet, kolik uprchlíků je Česká republika schopna a ochotna přijmout, podle jakých kritérii je bude vybírat a jak chce udržet nad celým procesem kontrolu. A především: Jaký má vláda plán B pro případ, že budou povinné kvóty nakonec schváleny "na sílu"? Dojem nejistoty a improvizace je to nejhorší, co může jakákoli vláda v podobné situaci vyvolávat."

Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda
poslanec EP