15. září 2015

ODS: Chceme jednat o uprchlících, ne o reflexních vestách

Občanští demokraté kvitují, že koalice po kritice ODS změnila program nadcházející schůze Sněmovny. Občané si zaslouží, aby se Sněmovna zabývala opravdovými problémy, ne dalšími návrhy, které ztěžují lidem život.

„Je neuvěřitelné, že dnes má Sněmovna na programu tak bizarní návrh, jako je nová povinnost pro chodce, kteří budou muset v noci mimo obec nosit reflexní prvky. Například vesty. Je to další ze série opatření, která zbytečně omezují svobodu každého občana,“ říká Petr Fiala.

 

Dále občanští demokraté odmítají senátní návrh na omezení prodejní doby o některých svátcích. „Proč by měl stát rozhodovat o tom, kdy si lidé mohou nakoupit? Jedná o další škodlivý návrh, který se samozřejmě líbí socialistům. Ti by se nejraději vrátili před rok 1989, aby mohli opět rozhodovat o soukromém životě každého z nás, zužovat prostor osobní svobody. To je nebezpečná tendence, která vede k totalitě, jak jsme ji všichni poznali. Já doufám, že se do této doby nebudeme vracet,“ říká Petr Fiala. ODS také upozorňuje, že přijetí návrhu by poškodilo ekonomiku České republiky.

 

Občanští demokraté požadují diskuzi o skutečně závažných problémech, které trápí občany České republiky, jako je například uprchlická krize. „Již v červnu jsme vyvolali mimořádnou schůzi Sněmovny, protože bylo evidentní, že čelíme obrovskému problému, který vláda nezvládá. Kvůli vládním poslancům, kteří radši odešli domů, nebylo možné přijmout usnesení, které by vládu zavázalo k rozhodnému jednání. Chceme problém s imigranty, kteří se valí na Evropu, řešit. Představili jsme několik konkrétních opatření: například zvýšit tresty za převaděčství, pomáhat více přímo v místě konfliktu a zlepšit návratovou politiku. Důležitým opatřením je také vybudování záchytných zón nejen v oblasti Středomoří, ale také na tzv. Balkánské trase v Makedonii a Srbsku,“ navrhuje Petr Fiala.