22. srpna 2015

Primátor, senátor... prezident? Blbá nálada končí

Zatímco Miloš Zeman se v Blesku zmínil o svém prvním funkčním období, z čehož političtí komentátoři usuzují, že by mohl na prezidenta kandidovat znovu, o Hrad se hlásí i jeden z nejúspěšnějších politiků ODS, Jaroslav Kubera. Muž, který je od roku 1994 nepřetržitě starostou, později primátorem Teplic a od roku 2000 senátorem.

Říkáte to jen z legrace, nebo to myslíte vážně? 

Duda to v Polsku taky říkal jenom tak s nadsázkou a vyšlo to. Samozřejmě že se nikam nepoženu, ale počkám si, kdo tam bude, a podle toho do toho půjdu. Ale pokud tam budou jenom kandidáti jako, nic proti němu, pan Škromach, překonám svoje zásady a půjdu do toho. 

Jaký byste byl prezident? 

Napadá mě heslo: Blbá nálada končí. A bonmot, že takového sjednotitele tady ještě neměli. A teď to myslím vážně. Společnost je u nás strašně rozdělená a je potřeba jí hledat společného jmenovatele a ne neustále naopak jitřit. Zeman si hraje svoji hru, baví ho to. Ale baví ho to jako sólistu, který rozviřuje vášně. Společnost nijak nestmeluje. U nás je spousta šikovných lidí, ale jsme strašně málo sebevědomí a spíš se utápíme v takové té české malosti. Přitom jsme fakt dobří! 

Například? 

Víme, jak očurat zákon, který ještě ani není napsaný. Nedávno jsem třeba četl, jak se někteří koumáci vyhýbají tomu, aby přišli o řidičák. Pošlou zavirovaný mail, takže ho úředník neotevře... To by Američan v životě nevymyslel! Když jsem byl v New Yorku, měli v metru mosazné kroužky místo mincí a já jsem nechápal, proč tam neházejí peníze. Oni říkali, že když se zdraží metro, museli by to pořád měnit. Takhle je tam jeden mosazný kroužek, který platí, ať metro stojí dolar, nebo dva dolary. Říkal jsem jim, že by se v Čechách se zlou potázali, protože by nějakej doveda ty kroužky hned vylisoval a prodával. 

Nabízeli vám už v ODS, abyste za ni kandidoval na prezidenta? 

Ano, při minulých volbách mě chtěly severní Čechy nominovat, ale odmítl jsem to. Teď uvidím, kdo se bude hlásit. Když tam uvidím borce, u kterého si řeknu: To by byl ten správnej prezident, tak do toho nepůjdu. 

A napadá vás, kdo by mohl být takovým borcem? 

Jsem přesvědčen, že v Česku někdo takový je. Ale zatím se neobjevil. Určitě to není třeba Vladimír Dlouhý, jehož mám moc rád, ale jedním prezidentem už je, Hospodářské komory, a tak moc by chtěl být i prezidentem Česka, že mu to nevyjde. 

Nevyčítali by vám kolegové, že nemáte vysokoškolské vzdělání ani dost jazykových znalostí? 

Určitě vyčítali, ale to není nic, co by mě iritovalo. Mám za sebou přes 20 let vysoké školy života v komunální politice, léta jsem byl předsedou ústavně-právního výboru. A jak říkám, vzdělání před blbostí nechrání. Ne, že by nebylo dobré, to chraň pánbůh. Moje devíza je, že se zrovna tak umím bavit s univerzitním profesorem jako s popelářem od nás z ulice. To každej neumí. Když je někdo akademik nebo pochází z jistého sociálního prostředí, má někdy velké potíže. Tím, že jsem primátorem, nejsem jako někteří kolegové dlouholetí senátořinebo poslanci, kteří se v těch lavicích skoro narodili. Jsem každodenně ve styku s lidmi u nás ve městě. 

(Autor: Ondřej Leinert)

Jaroslav Kubera

předseda senátorského klubu
primátor
člen regionální rady
1. místopředseda oblastního sdružení