12. srpna 2015

Prezident Miloš Zeman velmi cíleně a promyšleně cílí na svoje voliče

POLOČAS MILOŠE ZEMANA Prezident Miloš Zeman velmi cíleně a promyšleně cílí na svoje voliče, říká poslanec ODS Marek Benda. Proto je přesvědčen, že se připravuje na boj o své znovuzvolení. Sociální demokraté podle něj pustili Miloše Zemana z řetězu a teď sklízí plody. „Tehdy ČSSD ve snaze se pomstít nenáviděnému Nečasovi a Kalouskovi přistoupila na tuto hru, že prezident může přestupovat ústavní zvyklosti, a od té doby se to veze,“ připomněl Marek Benda jmenování Rusnokovy vlády.

 
 
Miloš Zeman je v polovině svého prezidentského mandátu. Považujete to období za úspěšné?
 
Já jsem Miloše Zemana nevolil, nepatřil jsem k jeho příznivcům, ale nepochybně pro své příznivce funguje tak, jaké byly jejich představy, že fungovat bude. Ale že by sjednocoval národ, jak sliboval, to tedy určitě ne. 
 
I když jste ho nevolil, jak ho dnes hodnotíte? Je dobře, že se zrovna Miloš Zeman stal prezidentem, nebo by byl vhodnější hlavou státu, která by tolik nerozdělovala společnost, jeho soupeř z druhého kola – Karel Schwarzenberg? I když se těžko o takové věci spekuluje, oba dva z politiky velmi dobře znáte, takže to dokážete určitě odhadnout.
 
Byla by určitě spousta věcí jinak včetně toho vývoje v roce 2013, ale to jsou úvahy „co by bylo, kdyby bylo“, to mají posuzovat historici, a ne politici. Člověk se má řídit tím, co se stalo, a nemá smysl spekulovat nad tím, co by bylo, kdyby bylo. To už jsou zbytečné úvahy. 
 
Určitě by byla zcela odlišná zahraniční politika prezidenta, kdyby jím byl bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Miloš Zeman kritizoval protiruské sankce, nazýval konflikt na Ukrajině občanskou válkou, viditelně podporuje ruského prezidenta Putina, jeho chování na návštěvě v Číně se setkalo s kritikou, tu dnes vyvolává i další plánovaná návštěva Pekingu na oslavy konce druhé světové války. To jsou věci, které se pravici nelíbí. Ale je nějaký postoj prezidenta v oblasti zahraniční politiky, který hodnotíte pozitivně?
 
Prezident Miloš Zeman se přiklání k velkým hráčům, bez ohledu na to, jestli tito hráči ctí pravidla, ať už mezinárodní, nebo lidská práva ve své zemi. Taková byla vždycky politika levice, Zeman ji dělá. Ale myslím, že celkem překvapivá a příjemná jsou jeho stanoviska k Islámskému státu a islámskému nebezpečí. 
 
Ztotožňujete se s názorem prezidenta na přijímání uprchlíků muslimské víry? Říká, že je sem nikdo nezval a dokonce navrhuje vojenskou ostrahu hranic České republiky. Není to trochu podbízení se Hradu xenofobním náladám české veřejnosti, jak říká i premiér Bohuslav Sobotka?
 
Musím říci, že ve vztahu k islámu bych většinu prezidentových výroků podepsal. Netvrdím, že všechny, ale myslím, že tam má dlouhodobě konzistentně jasno, jak ve vztahu ke státu Izrael, tak ve vztahu k islámskému terorismu, který pojmenovává podle mne velmi přesnými slovy.
 
Někteří pozorovatelé míní, že by toto „protiimigrantské“ téma mohlo být tématem, kterým vstupuje Miloš Zeman do druhé prezidentské volby, protože velká část české veřejnosti se přílivu uprchlíků do České republiky i Evropy obává. Je podle vás pravděpodobné, že se toto téma, které by Miloši Zemanovi mohlo nahrát, stane klíčovým v přímé volbě za dva a půl roku? 
 
Je podle mne zcela zjevné, že Miloš Zeman od počátku svého mandátu dělá naprosto přesně všechno pro to, aby oslovil své voličstvo, nikdy se toho ani na vteřinu nevzdal, nesnažil se jakýmkoli způsobem zahladit příkopy a sjednocovat národ, ale prostě celou dobu se podbízel těm, kteří ho volili. Každý jeho výrok za poslední dva roky je tohoto charakteru. A z toho pohledu si myslím, že ano, tím pádem bude znovu kandidovat. 
 
Svědčí o tom i jeho „spanilé jízdy“ po českých krajích a podle vašeho bývalého stranického kolegy Vlastimila Tlustého i jeho obrat v pohledu na přijetí eura. Prezident Miloš Zeman byl velkým příznivcem co nejrychlejšího přijetí eura, dnes se od toho pomalu odklání, doporučuje vyčkat, až se vyřeší problémy s Řeckem, protože podle bývalého ministra financí za ODS Vlastimila Tlustého zjistil, že většina veřejnosti je v současné době proti vstupu do eurozóny. Souhlasíte s tímto názorem?
 
Velmi přesně a naprosto jednoznačně cílí na své voliče, ať je kdekoli, i když třeba mluví v parlamentu, v tomto směru to dělá dobře. 
 
Myslíte si, že voličům a příznivcům Miloše Zemana nevadily ani jeho vulgární výroky v Hovorech z Lán i v jiných jeho vystoupeních, trapné extempore týkající se korunovačních klenotů, marné a směšné hledání článku Ferdinanda Peroutky, kontroverzní výroky k listopadu 89, nebo mu to už odpustili či zapomněli?
 
Miloš Zeman má podle mne velmi pečlivě rozmyšleno, co dělá, záměrně se střetává s pražskou intelektuální kavárnou, líbí se mu to, ví, že ta ho nikdy volit nebude. Jeho voličům takové jednání prostě vyhovuje a myslím, že jim vyhovují i jeho občasné vulgarity. 
 
Když jste se zmínil o pražské kavárně, bývalý spolupracovník Václava Klause Petr Hájek na svém webu napsal, že prezident má pražskou kavárnu ochočenou jako cvičeného psíka, že předem ví, jak na jeho výroky zareaguje. Máte pocit, že prezident představitele té tzv. pražské kavárny záměrně provokuje a že s nimi svým způsobem cvičí?
 
Jsem přesvědčen, že to dělá naprosto cíleně. A myslím, že je spíš chybou mnohých, že mu na to naskakují. Kdyby ho ignorovali, bylo by to možná užitečnější. 
 
Ale někteří politici argumentují tím, že kdyby prezidentova kontroverzní vyjádření a činy v zahraniční politice nikdo v Česku nekomentoval, vyvolávali bychom u svých spojenců dojem, že takový názor, například na protiruské sankce, má celá politická reprezentace i veřejnost. Není to logický argument?
 
Neříkám, že se člověk nemá nikdy proti Miloši Zemanovi vymezit. Ale on dělá všechno pro to, aby se proti němu Praha stále vymezovala, protože ví, že v Praze nikdy většinové voliče mít nebude. Jemu tohle rozdělování republiky na Prahu a venkov vyhovuje. 
 
Miloš Zeman říkal, že nebude jen kladečem věnců, člověkem, který jen podepisuje, a podle toho jedná. Zasahuje aktivně do některých věcí, ať už jmenováním vlastní vlády bez konzultace s politickou reprezentací, odmítáním jmenovat některé profesory. Co si myslíte o tak aktivistické politice hlavy státu? Nepřekračuje pravomoci prezidenta, minimálně ústavní zvyklosti?
 
Myslím, že bylo strašlivou chybou politických stran, zejména sociální demokracie, připustit, aby si v roce 2013 prezident dělal, co chtěl, najmenoval si vládu bez konzultace s Poslaneckou sněmovnou; že tehdy sociální demokraté ve snaze se pomstít Nečasově vládě, nenáviděnému Nečasovi a Kalouskovi, přistoupili na tuto hru, že prezident může přestupovat ústavní zvyklosti, a od té doby se to veze. A samozřejmě, když na to, bohužel, takhle jednou přistoupili, je strašně těžké vrátit Zemana zpátky. Tohle jsou jen důsledky.
 
Pravice sociální demokraty tehdy před tímto krokem varovala a upozorňovala je, že se to obrátí proti nim. Myslíte si, že se potvrzuje, že jste měli pravdu?
 
My jsme jim opakovaně říkali: neblbněte, teď vám to vyhovuje, ale ústavní zvyklosti se používají vždycky, nejenom když vám vyhovují. Nereagovali a teď se to obrací proti nim.
 
Je něco pozitivního, co vidíte na působení Miloše Zemana v prezidentské funkci?
 
Jak už jsem říkal, ztotožňuji se s některými postoji Miloše Zemana k Islámskému státu, ke státu Izrael, dokonce bych řekl, že i ve vnitřní politice by se určitě našly některé jeho kroky a výroky, které bych podepsal. Jinak je to představitel levice, který se chová jako představitel levice velmi konzistentně, a s tím já mám problém.
 
Takže byste nebyl rád, kdyby byl Miloš Zeman po ukončení svého prvního volebního období znovu zvolen hlavou státu na dalších pět let?
 
Myslím, že je úkolem pravice, aby postavila do příštích voleb takového kandidáta, který bude mít šanci Zemana porazit. 
 
Není už na čase někoho takového začít hledat?
 
Já myslím, že se velmi intenzivně hledá.
 
 
Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR
předseda oblastního sdružení