3. srpna 2015

Ekonomickým imigrantům musí Evropa jasně říci, že pro ně nemůže mít otevřenou náruč

Hostem diskusního pořadu ČRo Radiožurnálu byl místopředseda ODS Martin Kupka.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: 

V Česku přibývá migrantů, kteří se většinou chtějí přes území republiky dostat do dalších evropských států, jen během uplynulých tří dnů jich policie odhalila skoro dvě stovky. V polovině června totiž ministerstvo vnitra zesílilo kontroly a plní se proto i záchytná zařízení podobná tomu v Bělé pod Bezdězem, kde se lidé minulý týden lidé bouřili proti stávajícím podmínkám. Třeba proti tomu, že jim vedení tábora zabavilo mobilní telefony. Vláda teď hledá další objekty, využitelné jako dočasné ubikace pro uprchlíky, prezident Zeman ovšem vyzval ve víkendovém rozhovoru pro Blesk migranty, které prý do Česka nikdo nezval, aby šli pryč, jestli nechtějí respektovat tuzemská pravidla a dodal, že v případě potřeby může české hranice střežit 1500 vojáků. Věc prý konzultoval s náčelníkem generálního štábu. Já zdravím senátora za ČSSD a bývalého ministra vnitra Františka Bublana. Dobrý den.


František BUBLAN, senátor /ČSSD/:

Hezký den. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

A místopředsedu ODS Martina Kupku. Dobrý den. 


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Dobrý den. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane senátore Bublane, co vy říkáte na to vyjádření Miloše Zemana, že by vojáci mohli posílit ostrahu českých hranic? 


František BUBLAN, senátor /ČSSD/:

Není to tak jednoduché. Především by to musela rozhodnout vláda, jestli ty vojáky na to využije, protože oni to nemají ve své působnosti. Takže to by musela vláda rozhodnout, na jakou hranici půjdou, jestli tedy pouze jižní hranice nebo to bude i západní hranice. Tady jde o to, aby se trošku zastavila ta balkánská cesta. To znamená, aby ti migranti, kteří jdou cestou přes Bulharsko, případně Rakousko až k nám, tak aby byli nějakým způsobem zastaveni.  Ale já se tak trošku ptám, k čemu to povede. Jestliže si každý stát vytvoří nějaké své vlastní hranice znovu, zase se postaví ostnaté dráty a budou tam stát vojáci, tak ta Evropa trošku jako asi ztratí svůj smysl. Jestli tedy není lepší hledat nějakou společnou cestu, abychom tento problém řešili, který je dlouhodobý a bude velmi těžký než z dalek jako lokálně si chránit své vlastní území, protože ti lidé stejně jen prochází přes naše území. Oni tady většinou zůstat nechtějí, takže my je sice zadržíme na těch hranicích, ale oni zůstanou v tom Rakousku, takže zase Rakousko bude mít problém nebo případně. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Takže to není podle vás úplně nejlepší řešení? 


František BUBLAN, senátor /ČSSD/:

Já to nevidím, to jsou takové knížecí rady od pana prezidenta, ale to k ničemu nevede. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane místopředsedo Kupko, stejná otázka i na vás, co vy si myslíte o doporučení Miloše Zemana?


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Já bych tomu rozuměl tak, že to byla spíš sonda, zda by armáda v kritické situaci byla k něčemu takovému připravená. Souhlasím naprosto s tím, že prvotní je zajistit ochranu vnějších hranic celého schengenského prostoru. Víme, že jak Itálie, tak Řecko v tom selhávají, nepoučily se zatím z toho, co podniklo před léty Španělsko, které čelilo podobné krizi a tady v tom ohledu musí Evropská unie tlačit na to, aby ti, kteří za to nesou odpovědnost, tedy primárně Itálie nebo Řecko, aby dokázaly tu vnější hranici lépe chránit, koneckonců z Evropské unie na to mají k dispozici i finanční prostředky a v tomhle směru má Evropa opravdu zapůsobit v maximální možné míře, aby se dařilo tady na začátku chránit hranici, a aby se podařilo... 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Tedy chránit vnější hranici než hranici Česka, říkáte? 


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

To nepochybně. To, co v tuhle chvíli probíhá i na hranicích mezi Itálií a Rakouskem, je už reakce vlastně na ten nezvládnutí stav té vnější hranice a tady totiž je důležité povědět jedno, o čem se také hodně mluví, totiž, že efektivní obrana té vnější hranice znamená zároveň bránit se překupníkům s lidskými nadějemi a s lidskou bídou. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Tedy pašerákům s lidmi. 


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Pašerákům, kteří prostě sem do Evropy na evropskou hranici přivážejí ty uprchlíky. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane Bublane, vidíte v tomto do jisté míry evropské selhání tedy v tom, že nedokáže chránit tu vnější schengenskou hranici hlavně na jihu, tak jak teď poznamenal pan Kupka? 


František BUBLAN, senátor /ČSSD/:

Je to selhání a je to možná také špatná predikce toho vývoje. Protože pokud by se lépe sledovala situace v těch zemích, odkud ti lidé přicházejí, tak by se tomu dalo, alespoň částečně předejít, i když zase na druhou stranu musíme uznat, že třeba taková situace v Sýrii a v severním Iráku, tak ta už trvá dlouhou dobu a my jsme tak trošku spoléhali na to, že ti lidé zůstanou v těch státech, jako je Jordánsko, Libanon, Turecko a že už dál nepůjdou. Ale oni v těch táborech už jsou třeba několik let, takže se skutečně vydali na cestu. A možná také špatná kooperace s těmito zeměmi. Anebo možná špatný odhad toho, jak třeba dlouho bude ta válka v Sýrii trvat. To všechno k tomu přispělo. To nemá jednoduché řešení a také ty faktory, které to ovlivnily, nejsou jednoduché, takže to chce před tím daleko více zaobírat a hledat řešení. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane Kupko, já se vrátím ještě k té armádě, protože k tomu jsme se úplně nedostali. Vy jste řekl, že by to byla určitá hraniční možnost, takže si umíte představit, že by hlídali českou hranici vojáci. Až 1500 lidí podle Miloše Zemana by to mohlo být? 


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Já si to úplně prakticky představit nedovedu. Byla by to skutečně kritická situace. My v tuhle chvíli pozorujeme konflikt, který se odehrává na hranici mezi Francií a Británií, respektive v Calais a v Eurotunelu. To je situace, která do značné míry vyhrocená je a předpokládám, že o tom právě možná v podobném duchu mohli mluvit pan prezident a náčelník generálního štábu, ale předpokládám, že se fakt může jednat jedině o kritickou situaci. Bavíme-li se ale o tom, jak tomu zabránit, tak myslím, že tady Evropa své dluhy má. Má je mimo jiné i v tom, že stále nedává jasný signál všem uprchlíkům, že prostě nemůže, zejména pro ekonomickou imigraci nabídnout hřejivou náruč. Evropské sociální státy... 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Tedy byste byl odmítavější, abychom to shrnuli, k imigrantům. 


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

...nepochybně ve směru k ekonomickým imigrantům, kterých je většina, musí Evropa jasně říci, že prostě pro ně nemůže mít otevřenou náruč, protože to prostě v tuto chvíli ani není dobře schopná zvládat. Tak tady ten signál musí přijít naprosto jednoznačně a nepochybně povede také k tomu, že se ona ekonomická imigrace omezí. To Evropa stále neudělala. Místo toho se debatuje o dobrovolných i násilných kvótách a to je tak jasný signál, že se Evropa o všechny ty ekonomické imigranty nějak postará. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Tomu rozumím, omezovat ekonomickou imigraci. Říká místopředseda ODS Martin Kupka. Mluvila jsem se senátorem za ČSSD Františkem Bublanem. Díky, pánové, na shledanou. 

Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany
uvolněný starosta obce
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení