15. července 2015

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 o tématech řecké krize a připravované novele zákona o významné tržní síle byla senátorka Veronika Vrecionová.

Celý rozhovor s Veronikou Vrecionovou můžete zhlédnout na ČT24.

 

David BOREK, moderátor:


Poznaná nutnost nebo snad omezená suverenita. Tak se dá popsat to, co se v těchto hodinách odehrává v řeckém parlamentu. Radikální levice musí po nátlaku věřitelů přijmout reformy, které skokově mění daňový a hospodářský systém této země. Ustojí to premiér Tsipras? A ustojí eurozóna další půjčování Řecku? Události, komentáře začínají, hezký večer. Je to tak, zákonodárci v Aténách právě rozhodují, jestli přijmou první část reforem, které věřitelé požadují výměnou za další pomoc. Jedná se například o zvýšení DPH nebo omezení předčasných důchodů. Souhlasný verdikt pak má být prvním krokem k úvěru až 86 miliard eur. Hlavně ale otevírá dveře k překlenovací půjčce, kterou tamní prázdná státní pokladna nutně potřebuje. 


David BOREK, moderátor:


Ale tím to nekončí, protože já v našem vysílání teď také zdravím Veroniku Vrecionovou, senátorku ODS. 



Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:


Dobrý večer. 



David BOREK, moderátor:


A vedle ní sedí poslankyně Margita Balaštíková z hnutí ANO. Vítejte. 



Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Dobrý večer. 


David BOREK, moderátor:


Bavili jsme se tady o jistých náznacích federalizačních pokusů. Troufnu si říci, že jedním z takových federalizačních pokusů je i ta snaha Evropské komise donutit Česko, aby přispívalo, anebo ručilo za půjčku Řecku. Co o tom soudíte a co soudíte, prosím, paní Balaštíková o tom, že váš šéf pan Babiš už dnes nebyl tak rezolutně proti? 



Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Co o tom soudíme? Samozřejmě, my nejsme součástí eurozóny, my jsme nebyli u těch vyjednávání, u té pomoci Řecka, tudíž bychom ani neměli nést nějakou zodpovědnost za to, co se stalo. Měly by to být země, které u této události skutečně byly. To, že ministr financí to nevidí tak rezolutní, já bych spíš řekla, že, že vidí a chce po těch ostatních zemích, aby nám daly jistou, řekněme, možnost, pokud to nevyjde, protože skutečně ty země vědí, že k těm splátkám nemůže dojít, já se domnívám, že řecká vláda už při té druhé pomoci věděla, že k úhradě toho dluhu nemůže dojít, takže ministr financí chce záruku od těch zemí, které vyjednávaly, aby nám daly za tu, za to ručení jistotu, že pokud to nebude, tak to bude uhrazeno z jejich. 



David BOREK, moderátor:


Akorát potom nechápu, co to je za ručení, protože když se ručí za něco, tak se prostě ručí. Není možné říct, že se neruší, že za to bude ručit zase někdo, někdo třetí, anebo taková možnost je? 



Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Pokud si, pokud ta vyjednávání se skutečně povedou v tom duchu, že Česká republika nebyla u vzniku toho dluhu, tak by za to měly převzít to ručení opravdu ty země, které se podepsaly na tady těchto zásazích. 



David BOREK, moderátor:


Vaše strana, pane Vrecionová, byla stranou, která byla u vlády, když prošla Lisabonská smlouva. Zpětně, nevím, jak jste v tu dobu se pohybovala v názorových polemikách uvnitř ODS, a byly silné, co o tom soudíte teď? Byla to chyba? 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:


Já jsem v té době nebyla senátorem a samozřejmě ta situace byla velice komplikovaná, ale musíme si také uvědomit, že vlastně v té době, kdy my jsme přistupovali k Lisabonské smlouvě, byla ta situace v Evropě ještě jiná, než je dnes. Dnes jsme ještě všichni daleko poučenější a už to, že jsme o tom tenkrát tam komplikovaně i v rámci naší strany diskutovali, si myslím, že se dnes, samozřejmě ta politika funguje v nějakém čase, tak v té dnešní situaci mezinárodní, v dnešní situaci a té komplikaci s Řeckem si myslím, že se ukazuje, že asi to byl unáhlený krok. 


David BOREK, moderátor:


Ptám se průběžně, když tady ve studiu mám politiky, na referendum ke vstupu do eurozóny. On to zase, když tedy zmíním vašeho předsedu, zmiňoval Andrej Babiš jako možnost, byť konzultativního, ale přece jenom nějakého lidového hlasování. Váš názor prosím. 



Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Samozřejmě, my se zabýváme tím, co si občané myslí, co by chtěli. Ale já předpokládám, že by to bylo skutečně informativní, protože i pan ministr financí Babiš se vyjádřil, že my nejsme jako země připraveni na vstup do eurozóny. A je potřeba spíše vědět, jak ta občanská nálada je, jestli se k tomu vůbec občané staví, abychom urychlili třeba některá vyjednávání. Nicméně dnešní nestabilizace v té Evropě si myslím to určitě neurychlí. 



David BOREK, moderátor:


Britové budou hlasovat možná brzy dokonce o setrvání nikoli v eurozóně, oni tam nejsou, ale v Evropské unii. ODS má historicky vazby na konzervativní stranu, která teď vládne v Británii? Inspirace pro Českou republiku, nebo je to v tuto chvíli pasé, přehnané? 



Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

 

Já si myslím, že v tuto chvíli vystupování z Evropské unie pro Českou republiku rozhodně není na pořadu dne. Ale spíše tady bychom měli velice přemýšlet a poučit se z té řecké krize, přemýšlet o tom, jestli se hlásit k přístupu do eurozóny. A tady si myslím, že by nám všem měla teda blikat červená světýlka a měli bychom všichni být velice opatrní. A mimochodem, myslím si, že i ta jednání, která probíhala, to, že došlo k té pseudodohodě, podivné dohodě před 2 dny mezi Evropskou unií nebo eurozónou a Řeckem, že vlastně to mohl být také jeden z aspektů, proč se takto dohodli, je právě to referendum v Británii, protože se báli toho, že kdyby to Řecko v tuto chvíli vystoupilo z eurozóny, tak by ho mohlo to referendum velice ovlivnit. 

 



David BOREK, moderátor:


Dámy, já vám děkuji, a jenom podotýkám, že se uvidíme za několik minut u jiného tématu, prozatím na viděnou. 

 


David BOREK, moderátor:


Bič na obchodní řetězce, anebo spíš oficiálním slovníkem novela zákona o významné tržní síle. Ve sněmovně má většinovou podporu. Dodavatelům zaručuje lepší ochranu před tlakem supermarketů, ale kritici upozorňují na to, že českým zákazníkům nezaručuje, že kvůli ní nezdraží zboží. Dopoledne o předloze diskutovaly zemědělský a hospodářský výbor, rozhodne se až po prázdninách. 



redaktorka: 


Jihočeské zakysané nápoje, pomazánková másla, mléko. Nic z toho už minimálně další 3 měsíce nekoupí zákazníci v Kauflandu. Mlékárna Madeta byla totiž před pár dny vylistována a 93 % obvyklých druhů výrobků tak bude muset firma udat jinde. 



Milan TEPLÝ, majitel; generální ředitel, Madeta: 


Tahle informace bohužel pravdivá je. Nedošlo k dohodě na cenách některých výrobků, který by představovaly, že kdybychom ty ceny akceptovali, že bychom museli zemědělcům za mléko platit na úrovni 5 korun. 



redaktorka: 


V nabídce zůstane jen niva, romadur a Lipánek. 



redaktor /citace: Michael ŠPERL; mluvčí, Kaufland/ /Zdroj: ČT/: 


"Společnost Madeta nebyla vstřícná jednat s námi o úpravách a naopak prosazovala navýšení cen u mléčných výrobků." 



redaktorka: 


Právě tvrdé vyjednávání o ceně je jednou z praktik, kterou by novela zákona o významné tržní síle měla regulovat. 



Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/ (záznam): 


Vztahy mezi řetězci a dodavateli ze strany zemědělců nebo potravinářských firem vyvážené nejsou. Málokdo si může dovolit jít s řetězcem do nějakého konfliktu. 



redaktorka: 


Hry o podobu zákona o významné tržní síle jsou teprve v začátku. Hlasitě se ozývají hlavně zástupci řetězců, kterým kromě jiného vadí i navrhovaná výše pokut. Ty by nově měly sahat až do 10 % z tržeb. 



Marta NOVÁKOVÁ, prezidentka, SOČR ČR: 


To je naprosto jednoznačně likvidační, to mohou být miliardy korun. 



redaktorka: 


Ani novela ale nezaručí, že se supermarket a dodavatel musejí vždy dohodnout. Měla by ale vytvořit takové podmínky, aby k dohodě vůbec mohlo dojít. Štěpánka Martanová a Michaela Poláková, Česká televize. 



David BOREK, moderátor:


Teď podrobněji, protože samozřejmě ta novela vzbuzuje už teď velké reakce, tak pojďme některé z těch reakcí a protireakcí přidat do našeho pořadu. Jsou tu s námi stále zákonodárkyně Margita Balaštíková z hnutí ANO, a Veronika Vrecionová z ODS. Ještě jednou vás, dámy, vítám. 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:


Ještě jednou dobrý večer. 

 


Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Dobrý večer. 

 


David BOREK, moderátor:


A vy, prosím, paní Balaštíková, jako zástupkyně vládní strany mi řekněte, ten případ zmíněný v naší reportáži, tedy mlékárenský podnik se hádá se supermarketem o tom, za jaké ceny bude odebírat jeho výrobky. Ta by byla jak ošetřena nově tím zákonem? 



Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Ta novela zákona má přinést narovnání těch vztahů. A dnes samozřejmě ty řetězce tlačí ke snižování cen, k různým zpětným bonusům a v případě, že ten dodavatel na to není schopen přistoupit, tak je vylistován. A mnohdy ty zpětné bonusy nemají k tomu adekvátní plnění, takže to je vlastně zneužívání té významné tržní síly. A ÚHOS opravdu může potom postihnout, protože teď není... 



David BOREK, moderátor:


Zastavme se u toho, vy jste řekla bonusy, které jsou vyžadovány od dodavatele... 



Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Ano a nemají plnění, protiplnění. 


David BOREK, moderátor:


Vlastně je to bonus pro nic za nic, je to vlastně jenom hrubá sleva. 



Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Dá se to tak mnohdy nazvat. 


David BOREK, moderátor:


A toto by tedy mohlo, mohla ta novela ošetřit. 



Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Ano, ta novela by to zpřesňovala toto chování a potom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže by skutečně mohl lépe konat, než je to doposud, kdy je výčet nekalých obchodních praktik na 6 stranách. A samozřejmě řetězce mají kvalitní právníky, to jsem přiznala, že jejich právní zástupci se naučili obcházet ten výčet nekalých obchodních praktik a tím, že se nebudou přesně specifikovat, udělá se ten výklad volnější, bude mít ten Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jakoby lepší možnost postihnout právě to nekalé chování. 



David BOREK, moderátor:


Dobře, tak vysvětlili jsme si některé falešné bonusy nebo slevy, které požadují supermarkety, ale co když to prostě bude jednoduchá a regulérní hádka o cenu? Madeta nebo jiný mlékárenský podnik, Madetu jsme měli v reportáži, bude naštvaná, že supermarket od ní chce vykupovat mléko za příliš nízké ceny, supermarket zase bude naštvaný, že Madeta chce svoje zboží nabízet za příliš vysoké ceny. 



Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Pane redaktore... 



David BOREK, moderátor:


Tam se to přece zákonem řešit nedá, to je obchodní spor, to je spor o cenu, je to tak? 



Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Každá smlouva je hádka o ceny. Teď jde o to, jestli odběratel má takovou možnost, že vás skutečně s tou cenou dokáže tak stlačit, že vy už nemáte žádnou ústupovou cestu. Protože jestliže si uvědomíme, že 80 % produkce českých dodavatelů jde přes supermarkety a ty trhy nejsou, vemme si, že máme embargo na Rusko, ty trhy tady nejsou, takže kde ti naši dodavatelé budou dodávat, pakliže budou jako Madeta vylistováni? 



David BOREK, moderátor:


Jenom si ale uvědomme nebo dodejme snad, že v této zemi není jeden supermarket, řetězec, který by ovládal 80 % trhu. Tady i navzájem si konkurují, je to tak. 



Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Ano, žádný z nich nemá dominantní postavení, nýbrž chovají se jako dominant. Každý z nich má specifika, ale když to vezmeme globálně, tak všechny mají podobné praktiky a víceméně řekněme si to tak, ty supermarkety samy sobě jsou vlkem a oni také bojují o přežití na trhu, takže se snaží každý po svém způsobu ždímat naše dodavatele. 

 

 

David BOREK, moderátor:


Paní Vrecionová, ODS zásadně ne, anebo přece tam existují určitě neférové praktiky, které je možné dát do zákona a nemuset kvůli tomu křičet, že to je porušování hospodářské soutěže. 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:


Ne, já samozřejmě přiznávám, že určitě dochází v některých případech k těm excesům, o kterých tady mluvíme. Nicméně jsem pevně přesvědčená, že tato předloha může vést... Rozumějte, kdyby tady jsme slyšeli, že budeme ochraňovat malého středního podnikatele, dodavatele před tím velkým drakem, který se k němu chová nepatřičně, tak to bych souhlasila, nicméně je třeba si uvědomit, že dnes řada těch dodavatelů má daleko větší sílu než jednotlivé řetězce, protože například, a teď já samozřejmě si musím vzít do úst pana Babiše, Penam, jeho firma má dnes 30 % na trhu, a není to jenom on, jenom je to Nestlé, jsou to dodavatelé limonád, pivovary, a ty jednotlivé řetězce, oni mají každý z nich okolo 10 % na trhu, myslím, že jeden má 11, já tady nemám přesně ty čísla a seznam, ale to znamená, že my tady neochraňujeme, řekněme si to na rovinu, to není ochraňování jenom malých... 



David BOREK, moderátor:


Já, že jsou chybně vnímány. 



Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:


To je oboustranné. My máme, ODS máme obavu z jedné věci, že tato úprava, která je nám dnes předložená, povede k tomu, že ti velcí se samozřejmě na tom trhu udrží, protože ti jsou nenahraditelní. Nicméně to, na čem jsme se tady intenzivně snažili x let pracovat, abychom podporovali prodej českých výrobků a to, aby řetězce prodávaly české potraviny, a to se podařilo,  v současné době je to kolem 70, 75 %, tak dnes se nám může stát, že ten obchodník, než by šel do toho právního rizika, do nějakého sporu, že bude platit nějaké nesmírné pokuty, tak v otevřené Evropě proč on by si nakupoval od toho malého českého podnikatele, on si radši prostě nakoupí srovnatelný výrobek třeba v Polsku, kde je to dokonce i levnější... 


David BOREK, moderátor:


A bez regulace. 



Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:


... a bez regulace. 



David BOREK, moderátor:


Prosím o reakci. 



Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Předně u té regulace je téměř ve všech zemích nebo velkých ekonomicky stabilních zemí Evropy, takže není to zcela pravdou, co se týká... 



David BOREK, moderátor:


A ten předchozí argument, že... 



Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Co se týká těch malých a středních, ty tam vůbec v těch řetězcích nejsou, protože ten ekonomický tlak na tu cenu už je dávno z té soutěže vyloučil. Řekněme, že pokud přistoupili na nějaké regionální potraviny, tak je to samozřejmě tím, že si to ten trh žádá. Když říká kolegyně, samozřejmě, že tu máme dodavatele, kteří mají, řekněme, to stabilnější a významnější postavení, tak musím říct, že zatím ze strany ÚHOS nebylo nikdy zaznamenáno, že dodavatel porušoval tu hospodářskou soutěž, vždy to bylo ze strany řetězců. 

David BOREK, moderátor:


Námitka, že předseda hnutí ANO sám je významným podnikatelem v potravinářském průmyslu.

 

Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Námitka. Podívejte, on je součástí té obchodní soutěže. Já se domnívám, že je to běžné, vyjednávají to jeho lidé, já bych to nechtěla skutečně stavit na tady tomto. Nemá zas tak dominantní postavení, protože řekněme musíme si zase spočítat, kolik je to z objemu, abychom se bavili, bavme se o konkrétních číslech, tohle je taková diskuse, kdy nemáme ty podklady a je to zavádějící. 



David BOREK, moderátor:


Ale vy ty podklady máte teď, myslím... 



Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Nemám konkrétní. Víte, to by musely být skutečně konkrétní podklady, kolik je třeba objemu pekárenského zboží v supermarketech a jakou část zaujímá zboží tedy Penamu, ne kolik on má, jaké on má postavení na trhu. 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:


V tom pekárenství obecně je 30 % Penam v celé republice... 



Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


My se musíme zajímat o to, kolik Penam prodává přes řetězce, a pak bychom se mohli bavit o nějakém čísle. 



Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:


Přes řetězce se prodává u nás 90 % veškerého potravinářského zboží... 

 


David BOREK, moderátor:


Tak, já jsem nechal trošku ten ping pong doznít... 



Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:


Promiňte. 



David BOREK, moderátor:


... Ale do naší debaty zapojím třetího hosta, který dorazil. A teď pozor, on dorazil před 3 minutami, skutečně na poslední chvíli a máme ho tady, místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Hynek Brom. Vítejte. 



Hynek BROM, místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže:

 

Dobrý večer. 



David BOREK, moderátor:


A já se rád vrátím k tomu, čím jsme začínali. Modelové situace, které by návrh tohoto nebo této novely zákona mohl ošetřit, protože my jsme tam v reportáži měli obchodní hádku, kdy výrobce mlékárenských produktů je nespokojený s tím, že supermarket po něm chce, aby snížil ceny, za které bude vykupovat. To by se nějak ošetřilo tou novelou? 



Hynek BROM, místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže:


Já možná začnu od Adama, řeknu, že ten zákon je tady platný a účinný od února roku 2010 a dopadá na vztahy mezi dodavateli a odběrateli a řeší i tyto vztahy, to znamená mezi dodavatelem, odběratelem například mléka. Já si vzpomínám na rok 2010, kdy dokonce byl i úkol ze strany Senátu České republiky, kdy úřad měl provést sektorové šetření právě na úseku mléka, pekárenských výrobků a masa, což jsme učinili a ty naše závěry vedly k některým správním řízením právě v té oblasti. 



David BOREK, moderátor:


A teď mi ale řekněte tedy, jaká je přidaná hodnota té novely? V čem posouvá už stávající zákonem daný stav a manévrovací prostor pro váš úřad? 



Hynek BROM, místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže:


Řekněme, že reagujeme na nové skutečnosti, které na tom trhu nastávají. Já bych řekl, že z mého pohledu zásadní jsou dvě... 



David BOREK, moderátor:

 

Nové /souzvuk hlasů/, ano. 



Hynek BROM, místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže:


...jsou dvě. Jedna je definice potraviny. Ono to tady nezaznívá v té diskusi, protože je evropská úprava, která upravuje, co je potravinou, co potravinou není, a to při přijetí toho zákona nebylo zcela jasné, protože on ten zákon se jmenuje v současné době o prodeji potravinářských a zemědělských výrobků. A ta potravina je opravdu velký široký pojem, a to je myslím krok správným směrem. Za druhé reaguje na různé aktivity, které obchodní řetězce vytvářejí, a to jsou... 



David BOREK, moderátor:


Abychom nemluvili tak kulantně, myslíte tím tedy nové triky, které se těžko postihují podle stávající legislativní úpravy, je to tak? 



Hynek BROM, místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže:


Já bych řekl, že reagujeme na situaci, která nastává. Nebudu... 



David BOREK, moderátor:


Popište nám ty situace, popište nám ty situace, které tato novela může odfiltrovat. 



Hynek BROM, místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže:

 
Mohu hovořit o tom, že například při větší definici odběratele, a to ve vztahu k tomu, že i ten, kdo má obchodní alianci, zasahuje do těch vztahů. Abychom si to vysvětlili. Například dámy naproti mně jsou dodavatelé, já jsem ten odběratel, vy jste zástupce obchodní aliance. Ale aby vůbec mohly dámy dodávat ke mně jako do obchodního řetězce, tak je podmínka uzavřít smlouvu s vámi jako s obchodní aliancí, nepřímo jsem ovšem vlastníkem té obchodní aliance já, a jako myslím jako obchodní řetězec nebo mám tam minimálně nějaké zastoupení, a provádím tu nekalo soutěžní  jednání prostřednictvím obchodní aliance. To je jeden z projevů, které samozřejmě máme postiženy. 



David BOREK, moderátor:


Paní Vrecionová, proč toto nepřidat do stávajícího legislativního systému? 



Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:


Já v tuto chvíli nevím, jestli teda ta stávající úprava to tam přidává... 



Hynek BROM, místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže:


Ano, přidává. 



Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:


A ta to tam přidává. Ale já jenom bych se jakoby chtěla moc vrátit... 



David BOREK, moderátor:


Zní to rozumně, protože nebo konečně jsme slyšeli, konečně jsme slyšeli konkrétní trik, byť pan Brom nechce to slovo trik používat... 



Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:


Tomu rozumím. 



David BOREK, moderátor:


... konkrétní trik, který to má odfiltrovat a já se ptám, jestli odfiltrování tohoto triku je pro vás tak strašné, že ten zákon nebo tu novelu, nechcete podpořit? 



Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:


Já bych chtěla říct, že my nejsme nějak zásadně proti nějakým úpravám a této ochraně, to už jsem  i řekla na začátku. Nicméně máme tady obchodní zákoník, je tady antimonopolní zákon. Tam by se ty věci všechny daly upravit. Tady kolegyně říká, že tento zákon platí ve všech zemích Evropské unie. To vůbec není pravda. Platí asi tak zhruba v polovině. V každé té zemi úplně jinak. A mimochodem, pokud by měla být úprava právě tím, že my jsme otevřená ekonomika a že ty, nám nejvíce vadí to, že se nám skutečně může stát, že ty obchodní řetězce začnou jednodušeji nakupovat v zahraničí. A to je velké nebezpečí. A říkám teda, když už Evropská unie tady se jedná se Řeckem, které bůhví jestli v eurozóně chce zůstat nebo nechce, tak proč třeba neřeší takovýto problém, protože ten bude fungovat pouze bude-li ošetřen ve všech zemích stejně. A to není. A přeci použijme zdravý selský rozum, prostě ten obchodník logicky půjde nakoupit tam, kde mu nehrozí žádné takovéto postihy a může se chovat možná v řadě případů tak, že se nám to nemusí líbit. 


David BOREK, moderátor:


Pane Brome. To je velice silný argument, který dnes zazníval mnohokrát při tom projednávání. 



Hynek BROM, místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže:


Já začnu s tím, co také zaznělo v té debatě o dominantním postavení. Pokud někdo má dominantní postavení, ať už je to dodavatel nebo odběratel, tak na to opravdu existuje zákon o ochraně hospodářské soutěže, paragraf 10 a následující. Ale my se bavíme o ochraně slabší smluvní strany. Ta slabší smluvní strana, která je na tom vztahu a ten zákon má vyrovnat ty váhy, které jsou mezi nimi. A zákon také neříká, kde kdo má nakupovat, jakým způsobem má nakupovat, co, nediktuje mu žádné ceny, ale říká: chovej se tak, jak by ses choval normálně ve své rodině, ve svém okolí a nezneužívej to, co ti je dáno do vínku. Tady padaly argumenty ve smyslu toho, kdo jaký má podíl na trhu. Právě Česká republika je specifická z hlediska obchodních řetězců. Když se podíváte, tak těch řekněme cca 8 velkých obchodních řetězců na našem území se dělí cca asi o 80 % toho daného trhu... 



David BOREK, moderátor:


Ano, ale to není monopol, to je soutěž 8 silných hráčů. 



Hynek BROM, místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže:


Ne, dovolte, mi pane redaktore, odpovědět. Já jenom, abych dokončil tu myšlenku. A právě proto, že oni mají ale svým způsobem, a to byl ten light motiv vůbec přijetí zákona o významné tržní síle v roce 2009, bylo, že ony si vynucují, obchodní řetězce, jisté jednání, které budeme každý z nás nějakým způsobem odsuzovat. V jakémkoliv jiném vztahu. A když zákon nebyl, tak existovala soukromoprávní ochrana prostřednictvím soudů, ale protože existuje, bylo to nazváno na jedné z konferencí, která se tomuto tématu věnovala, faktorem strachu na straně právě těch dodavatelů, tak nebyl zaznamenán jediný soudní spor, který by tuto záležitost řešil. A proto byla ta společenská poptávka a ten, ten tlak na to zákon přijmout. 



David BOREK, moderátor:


Ale já vás musím přerušit, protože minutu vyprávíte logicky, má to hlavu a patu, ale není to k té mé otázce. Moje otázka zněla, jestli krásná regulace, mravná regulace, ale nebude mít jednu chybu, že supermarkety si nakoupí v zemích, kde takto krásná, mravná regulace není. 



Hynek BROM, místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže:


Otázku jsem pochopil, ovšem tohle zákon opravdu neřeší, kde obchodník nakupuje. My, ještě možná bych odeslal na to, že i ze strany hodnocení ERIA, která je zpracována, plus důvodová zpráva, hodnotí jednotlivé aspekty různých variant řešení a samozřejmě se zabývá i cenou pro koncového zákazníka, případně změny struktur na tom trhu a tyto výhrady, které byly zmíněny na druhé straně stolu, spíše by zaznívaly v okamžiku zrušení zákona. A ty zkušenosti nejsou od nás z České republiky, ty zkušenosti jsou právě ze Slovenska, kdy tuto zkušenost už si absolvovali, kdy v roce 2010, 11 zákon byl zrušen a právě to vedlo k tomu, že ten podíl těch národních potravin, nebo těch potravin, které jsou distribuovány, se prudce změnil ve prospěch těch zahraničních. 



David BOREK, moderátor:


Paní Balaštíková, další argument, který dneska byl hodně slyšet, a jenom prosím stručnou reakci, ceny. Když nebude mít supermarket takovou možnost drtit dodavatele, bude muset od něj muset vykupovat za větší peníze, tudíž potom bude muset to zboží prodávat lidem v supermarketu za vyšší cenu. Nebo to tak nefunguje? 

Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Já vám, pane redaktore, odpovím tím - zabývala jsem se výkazy, které jsou uvedeny na internetu, je to veřejnoprávní informace, supermarketů. Obraty se snižují, marže je stále stejná, uvádějí 1,5-2 %, rostou nám mzdy, nezvedá se nám položka cizích zdrojů, to znamená úvěry nějaké finanční půjčky, a přesto máme na investice a na zvyšování mezd. Řekněme si, kde se ty peníze vzaly? Od našich dodavatelů, od našich spotřebitelů. Pakliže nebudou chtít a bude to férové jednání, jak to řetězce stále tvrdí, bude to férové, tak není důvod zdražovat, protože oni stále i za cenu klesajících obratů chtějí ty své zisky. 



David BOREK, moderátor:

 
Paní Vrecionová... 



Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:


Rozumíte, tady... 



David BOREK, moderátor:


Ceny, teď jenom ty ceny řekněte. 



Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:


Ano, ty ceny... 



David BOREK, moderátor:


Stručně. 



Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:


Já si nejsem jistá, co to udělá s cenami, to já vůbec netvrdím, že se může zdražit. Já bych jenom chtěla říci, že díky té velké konkurenci a těm, u nás ty ceny potravin jsou velice přijatelné, myslím, a je to opravdu díky těm řetězcům. I když já nejsem jejich velký příznivec a nechodím tam ráda nakupovat, ale ty ceny to nemusí změnit. Ale znova opakuji, může se prostě stát ta situace, že ty řetězce pojedou nakoupit do Polska, tam se dokonce ceny můžou i snížit, protože ony dodávají levnější zboží. Takže já nevím, co to udělá s cenami. Ale nám jde stále jenom o to, aby zůstal na trhu po té strašně dlouhé době konečně to, co se nám podařilo, aby tady zůstal český dodavatel. 



David BOREK, moderátor:


Paní Balaštíková, teď prosím jenom jedna věta. Po prázdninách se to tedy dořeší. Na podzim se to schválí a bude to platit od příštího roku? Je to realistický scénář? 



Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:


Pokud k tomu bude vůle Poslanecké sněmovny, ano, může to tak být. 



David BOREK, moderátor:


Děkujeme. Veronika Vrecionová a Margita Balaštíková a Hynek Brom. Téma určitě ještě v příštích měsících budeme probírat. Na shledanou.



Hynek BROM, místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže:


Na shledanou. 



Margita BALAŠTÍKOVÁ, poslankyně /ANO/:

 

Děkujeme. 



Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:


Děkujeme. 

 

Ing. Veronika Vrecionová

senátorka PČR
zastupitelka
místopředsedkyně oblastního sdružení