14. července 2015

Ministryně Marksová-Tominová diskriminuje postižené. Navrhované navýšení minimální mzdy se jich netýká

Plánované navýšení minimální mzdy o 700 Kč se paradoxně nedotkne osob se zdravotním postižením (OZP). Poslední dorovnání minimální mzdy pro OZP proběhlo ještě za vlády ODS.

 
„S minimální mzdou mám obecně problém, protože znesnadňuje uplatnění na trhu práce lidem s nízkou kvalifikací. Ale pokud vláda rozhodne o jejím navýšení, neměla by z něho vynechat postižené, kteří přes svůj handicap pracují a vedou aktivní život. Proto krok sociálních demokratů, kteří opakovaně zvyšují minimální mzdu u běžných zaměstnanců a na postižené zaměstnance nemyslí, považuji za nekompetentní a vůči postiženým za diskriminační,“ komentuje poslední kroky ministerstva práce a sociálních věcí Lenka Kohoutová, expertka ODS pro sociální oblast.
 
Důvod, proč ministryně Michaela Marksová-Tominová „opomněla“ navýšit minimální mzdu také pro OZP, je nasnadě, šlo by to totiž z rozpočtu jejího ministerstva, jelikož je mzda v chráněném pracovním prostředí částečně dotována. Na rozdíl od běžné minimální mzdy, kterou musí dorovnat zaměstnavatel.  
„Je to pokrytecké, ministryně přikáže zaměstnavatelům a drobným podnikatelům navýšit minimální mzdu a staví je tak do svízelné situace, kdy si budou muset rozmýšlet, zda je pro ně daný zaměstnanec udržitelný, jestli si na sebe vydělá. Ale v případě lidí se zdravotním postižením k navýšení minimální mzdy nedošlo, byť takovou dotuje často právě ministerstvo práce a sociálních věcí. Ministryně sice přislíbila navýšení i pro takzvané OZP, ale až za dva roky, což už bude nové volební období a je otázkou, kdo bude v čele ministerstva,“ dodává Lenka Kohoutová.
Bc. Lenka Kohoutová

expertka ODS pro sociální oblast